Δύο ώρες πριν ήταν η οντισιόν. Τώρα βρήκε να έλθει τούτη εδώ; Και «κοίταξε», λέει, το κείμενο στον δρόμο, καθώς ερχόταν. Ο Τόμας, ο σκηνοθέτης της παράστασης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διασκευή του βιβλίου, έχει τρελές αμφιβολίες. Άσε που έχει περάσει η ώρα και η αρραβωνιαστικιά του τον περιμένει στο σπίτι για να φάνε. Αυτή η «ηθοποιά» όμως… Η Βάντα ή Γουάντα ή όπως τη λένε, τέλος πάντων… Κάτι έχει… Κάτι που κάνει τον σκηνοθέτη να μην αρνηθεί να γίνει τώρα η οντισιόν. Από το πρωί έχει δει και ακούσει ένα μάτσο «άχρηστες». Μία παραπάνω τώρα; Κι όμως… Τούτη εδώ ξέρει το κείμενο απ’ έξω. Ξέρει ΚΑΙ το βιβλίο απ’ έξω. Καλά, πότε πρόλαβε;

afroditi2414

Μία παράσταση μέσα σε μία παράσταση μας προσφέρει η κυρία Ρέινα Εσκενάζυ, βασισμένη στο έργο του David Ives, με αφετηρία το βιβλίο του Μαζόχ. Τη μετάφραση έχει αναλάβει η κυρία Δάφνη Οικονόμου, η οποία μας δίνει ένα «λιμπρέτο» σύγχρονο, πολυδιάστατο και άμεσο. Εκεί έρχεται η δημιουργός και αναλαμβάνει πλοκή και χαρακτήρες. Η σκηνοθεσία της μεστή, γεμάτη, παίρνει τον χρόνο της, αλλά και κινείται με την ταχύτητα του φωτός. Θέμα για δύο ρόλους, με όλα αυτά που πρεσβεύουν οι δύο χαρακτήρες επί σκηνής. Ο κύριος Αργύρης Αγγέλου. Τον έχω δει σε διάφορες παραστάσεις και πάντα με εντυπωσιάζει. Είναι ένας καλλιτεχνικός χαμαιλέων. Αλλάζει την εμφάνισή του, αλλάζει το όλο στήσιμό του… Γίνεται πάντα κάποιος άλλος. Φωνάζει, ψιθυρίζει, απαιτεί, ικετεύει, θέλει, δεν θέλει… Ο ρόλος του είναι διπλός, ίσως και τριπλός, ίσως και πολλαπλών διαστάσεων.

Από την άλλη μεριά… Η Αφροδίτη. Η κυρία Βαρβάρα Λάρμου υποδύεται την ηθοποιό, υποδύεται μια θεά, υποδύεται όλα και το όλον μαζί. Πέρα από τη βιονική όψη της, πέρα από τη φωνή της που διαθέτει μία ερωτεύσιμη χροιά, είναι μία καρατερίστα και μία πρωταγωνίστρια μαζί. Σπάει στα δύο, «μπαίνει» στη δεύτερη παράσταση, μέσα στην πρώτη, «βγαίνει» από την πρώτη και κάθε φορά μένει πιστή στον εκάστοτε χαρακτήρα της. Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, το οποίο δένει με αυτό του συμπρωταγωνιστή της, με τρόπο που προκαλεί το μυαλό και την ψυχή.

afroditi2415

Άλλο να καταλάβεις κάποιον και άλλο να τον λυτρώσεις. Η κυρία του έργου έχει μπροστά της έναν υποψήφιο εραστή, που θέλει «απλά» να γίνει σκλάβος της. Μέσα από την υποταγή, σε βαθμό εξευτελισμού μάλιστα, θα ανθίσει κάτι σαν αγάπη; Και ο κύριος; Είναι η κυρία το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του ή ο άνθρωπος που περίμενε πάντα; Το κείμενο διχαλώνει σε δύο παράλληλα σύμπαντα, τα οποία με τη σειρά τους σπάνε σε ντουζίνες περιπτώσεων. Ο θεατής αντιλαμβάνεται το «Ποιος είναι ποιος» με την πλέον σουρεαλιστική εκπόρθηση μίας θεατρικής ροής σε διάφορα επίπεδα. Το τελείωμα βρίσκει το κοινό να χειροκροτεί με ενθουσιασμό, ενώ το πίσω μέρος του μυαλού δεν παύει να δουλεύει υπερωρίες. Ποια ήταν τελικά αυτή η κυρία; Τι υπερφυσικό  υπάρχει γύρω από την περσόνα της;

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση, με δικό της DNA, με ένα δίδυμο πέρα από κάθε πραγματικότητα και κάθε φαντασία. Παράσταση που σας παίρνει μαζί της. Παρακολουθήσαμε ένα εκπληκτικό θέαμα, ένα θέαμα από κείνα που δεν ταυτίζεται ο θεατής με τους ηθοποιούς επί σκηνής. Απλά παρακολουθεί χωρίς να χάνει σεκόντ, σκεπτόμενος το επόμενο δευτερόλεπτο, την επόμενη κίνηση. Τι θα γίνει μετά; Μετά… η Αφροδίτη θα βάλει τη γούνα της. Η έξοδος θα είναι θριαμβευτική.

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

afrotidi2416

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αργύρης Αγγέλου- Βαρβάρα Λάρμου

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δάφνη Οικονόμου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ

ΣΚΗΝΙΚΑ- ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λαμπρινή Καρδαρά

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Ελντίνα Παπαναστασίου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Νίκος Σωτηρόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κωνσταντίνος Λέπουρης

ΤΡΕΙΛΕΡ: Στέφανος Κοσμίδης

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κάρολος Πορφύρης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Λουκία Ανάγνου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ελντίνα Παπαναστασίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αγλαία Παγώνα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Olympia Culture- O.C. Filmmaker

                                     ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρεμιέρα: 27  Δεκεμβρίου 2023 στις 20.30

Ημέρες παραστάσεων:

27/12/2023 στις 20.30

28/12/2023 στις 20.30

29/12/2023 στις 19:00

30/12/2023 στις 20.30

03/01/2024 στις 20.30

Τιμή εισιτηρίου: 15 €

Ομαδικές κρατήσεις : 12€

Ειδικές τιμές (Συνταξιούχοι,AMEA , άνεργοι κλπ): 12 €

Εισιτήρια διαθέσιμα στο Ταμείο του Θεάτρου, στο τηλέφωνο 210 4297771 & στο  https://bit.ly/HAfroditiMeTinGouna_Tickets

Θέατρο Αυλαία – Πολυχώρος Τεχνών

2ας Μεραρχίας & Κουντουριώτου 182, Πασαλιμάνι – Πειραιάς

Πληροφορίες: 210 4297771 & 690 6461616

Email: info@avlaiatheatro.gr

Web: www.avlaiatheatro.gr