Ρίξτε μια ματιά, σας παρακαλώ, στην παρακάτω φωτογραφία.

aggela2320p

Με αυτή τη σημαία ήλθε στην Ελλάδα μια γυναίκα από τη Σμύρνη το ’22. Μαζί με τα παιδιά της.

Η Αγγέλα Παπάζογλου εμφανίζεται μπροστά μας. Πίσω της, σε ένα τραπέζι, κάθεται μία νεαρή κοπέλα. Θα αρχίζει να διαβάζει την ιστορία της. Την ιστορία που η ίδια θα μας αφηγηθεί. Νεαρή κοπέλα ήταν και κείνη, όταν έφτασε στον Πειραιά από τη Σμύρνη. Και προσπάθησε να ζήσει. Και αυτή η χώρα έκανε ό,τι μπορούσε για να την εμποδίσει. Η κρίση, ο πόλεμος, ο εμφύλιος, τα χάλια μιας πατρίδας που δεν αγαπά τα παιδιά της. Η ιστορία, η πραγματική ιστορία της συζύγου του μεγάλου προπολεμικού ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης».

Η κυρία Άννα Βαγενά υποδύεται την Αγγέλα. Να σας πω την αμαρτία μου… Όταν την είχα πρωτοδεί να παίζει, στην τηλεόραση τότε, πολλά χρόνια πίσω, θεωρούσα ότι είναι καλή ηθοποιός. Μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας πέντε πράγματα και διαβάζοντας άλλα τόσα, τη θεώρησα πλέον σπουδαία ηθοποιό. Μπαρτζολέτες, κυρίες και κύριοι! Διαγράψτε τα παραπάνω και μάλιστα επιτόπου. Η κυρία Βαγενά διδάσκει θέατρο και συγκίνηση. Είναι μία συγκλονιστική παρουσία, ένας μονόλογος απίστευτος σε σύλληψη και εκτέλεση. Συγκινήθηκα τόσο πολύ και πιστεύω ότι έτσι ακριβώς ένιωσε η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών. Η Βαγενά άλλαξε τόνο στη φωνή, άλλαξε ταχύτητες και ηχοχρώματα, μας έμπασε στην ιστορία, σαν να είμαστε σε ένα δωμάτιο δίπλα της και να χαζεύαμε από το ανοιχτό παράθυρο. Δεν πίστευα στα μάτια και τ’ αυτιά μου! Και σημειώστε ότι εκείνο το βράδυ η μεγάλη ηθοποιός πρέπει να ταλαιπωρούταν από ένα κρύωμα ή κάτι τέτοιο, το οποίο όχι μόνο δεν μας φάνηκε, αλλά ήταν η πιστοποίηση ότι μία τέτοια καλλιτέχνιδα απλά δεν χαμπαριάζει από «κάτι τέτοια».

aggela2314p

Η αφήγηση είναι κινηματογραφική, καταιγιστική, οι λέξεις είναι κατ’ ουσίαν εικόνες, ο τρόπος είναι εμπνευσμένος και η ιστορία χαράζεται στο μυαλό και την ψυχή. Η έντιμη γυναίκα που παλεύει για να φτιάξει ένα σπιτάκι, που κοιμάται ανάμεσα στις λάσπες, που δουλεύει ασταμάτητα, που γλυτώνει από τους καταχτητές και τους δωσίλογους, για να έλθει να της ζητήσει τα ρέστα η εφορία. Το κοινό παρακολουθεί, συμπάσχει, ξεσπά σε τρελό χειροκρότημα.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον κύριο Λάμπρο Λιάβα – ο οποίος έχει επιμεληθεί το κείμενο και τη μουσική επιμέλεια – και την ίδια την πρωταγωνίστρια και είναι τόσο καλά δομημένη, ώστε να φέρνει μπροστά μας έναν από τους κορυφαίους μονολόγους των τελευταίων είκοσι τεσσάρων. Γιατί τόσα χρόνια ανεβαίνει, τόσα χρόνια παίζεται.  Και είμαι βέβαιος ότι κάθε χρονιά είναι σαν την πρώτη. Για μιάμιση ώρα περίπου δεν ήθελα να ακούγεται ούτε η αναπνοή μου. Είμαι ευτυχής που παρακολούθησα αυτή την παράσταση. Και ίσως και λίγα να γράφω.

Στο μπιζάρισμα η κυρία Βαγενά είναι τόσο συγκινημένη… Υποκλίνεται, χαιρετά, σχεδόν κλαίει και ευχαριστεί. Είναι φανερό πως η ίδια την αγαπά ιδιαίτερα αυτή την παράσταση και – όπως μας λέει και από σκηνής – θα συνεχίσει να την κάνει. Και πολύ καλά θα κάνει! Αυτό το γαλανόλευκο πανί, για το οποίο έχουν πεθάνει ΠΟΛΛΟΙ συμπατριώτες μας, δεν είναι απλά «υλικό» και ραφές. Αντιπροσωπεύει κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι πολύ βαθύτερο. Ουρανό και θάλασσα, αγάπη και αδελφικότητα. Ευχαριστούμε για τη συγκίνηση, Άννα! Ευχαριστούμε πολύ!

Κώστας Κούλης

Αντί επιλόγου: πόσο κουφιοκεφαλάκηδες πια; Πόσο αδιάφοροι και πόσο τραγικοί; Ορισμένοι θεατές κάνουν ό,τι μπορούν για να δοκιμάσουν τις αντοχές μας. Τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ απλά. Το ρημάδι το κινητό το βάζουμε στο αθόρυβο, ούτε καν στη δόνηση, το αφήνουμε στην τσάντα ή το μπουφάν ή το παλτό και αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε όταν είμαστε στην αίθουσα, αφού το φως της οθόνης ενοχλεί. Τόσο δύσκολο πια; Και στην τελική, αν είναι να παίζετε με το τηλέφωνό σας, ποιος ο λόγος να πάτε στο θέατρο; Λέω τώρα εγώ…

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

«Αγγέλα Παπάζογλου»
Μονόλογος βασισμένος στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης»

Τον ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Επιλογή κειμένων και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά
Σκηνικά – κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος
Διάρκεια: 90′
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου- We Will

Πότε: Από Σάββατο 28/10 και κάθε Σάββατο στις 20:00
Πού: Θέατρο Αλάμπρα, Στουρνάρη 53, Αθήνα, τηλ: 210 5220120
Εισιτήρια: Από 12 € (προσφορά προπώλησης για τις δύο πρώτες παραστάσεις ) και μετά από 15 €
Προπώληση: More.com https://t.ly/Hw8an και στο ταμείο του θεάτρου