Λοιπόν; Είμαστε κακοί από επιλογή; Τον έχουμε τον «μη καλό» σπόρο μέσα μας; Είναι δεύτερη φύση μας; Αν το δέντρο της ζωής υπήρχε και στον δικό μας κήπο, θα τσιμπούσαμε καρπό; Αν μας έλεγαν ότι θα είμαστε αθάνατοι και τέλειοι και αγέραστοι, αρκεί να μην πειράξουμε τα μηλαράκια, θα το τηρούσαμε; Είμαστε καλοί αλλά το κακό το έχουμε στο αίμα μας και κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί;
Το «Ανατολικά της Εδέμ» είναι απλά μία εποποιΐα. Κορυφαίο έργο, από τα πιο ξεχωριστά, πέρα από εποχές και έτη. Ο τίμιος εδαφάρχης, το όνειρό του για καλύτερη ζωή και η γυναίκα που ζητά βοήθεια έξω από την πόρτα του. Είναι χτυπημένη, είναι λαβωμένη εσωτερικά και εξωτερικά. Και εκείνος της προσφέρει τη βοήθειά του. Και στη συνέχεια της προσφέρει την καρδιά του. Εκείνη όμως δεν είναι «καλό παιδί». Δεν είναι από καλή πάστα. Του κάνει δυο παιδιά και τον εγκαταλείπει όταν εκείνα γεννηθούν. Ο αδελφός του από την πρώτη στιγμή δεν τη θέλει στο σπίτι τους, αλλά… Ο στωικός οικονόμος του σπιτιού γνωρίζει αλλά δεν μιλά. Και ο γενναίος γηραιός, που ακούει στο όνομα Σαμουήλ, αντιλαμβάνεται πολλά, αλλά δεν εισακούγεται…
Πριν εκκινήσει η παράσταση, καθόμαστε φουαγιέ και ακούμε τον κύριο Ανδρέα Ζάκα, ο οποίος υποδύεται τον Σαμουήλ στο έργο, να διαβάσει μερικές σελίδες από το βιβλίο. Να μάθουμε τι ήταν αυτός ο χαρακτήρας και γιατί, ενώ ήταν φοβερά καινοτόμος στη σκέψη και καλός μάστορας, δεν κατάφερε ποτέ να βγάλει χρήματα. Ίσως γιατί η ψυχή του ήταν καλή, παραπάνω απ’ όσο θα ‘πρεπε. Ίσως…
Ένας θίασος εννέα ατόμων, ο οποίος μας προσέφερε ένα πολύ όμορφο θέαμα. Όταν έχεις μία τέτοια καταπληκτική ιστορία να αφηγηθείς, τότε το τάλαντό σου σε κάνει να λάμπεις ακόμα περισσότερο. Και όλοι αυτοί οι ηθοποιοί έλαμψαν στη σκηνή. Με ορμητήριο ένα πανέξυπνο σκηνικό και θαυμάσιους φωτισμούς, οι καλλιτέχνες αυτοί κούμπωσαν στους χαρακτήρες τους και μας έδωσαν μία μοναδική παράσταση. Ο κύριος Γιώργος Ζώης, σαν πατέρας Τρασκ, είναι απίστευτα γλυκύς και τίμιος στον ρόλο του. Τιμά το κείμενο και τον θεατή με αυτή του την απόδοση. Στον ρόλο της Κάθυ συναντάμε ένα πολυπράγμον ον. Η κυρία Ανδρονίκη Αβδελιώτη, η οποία έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και έχει επιμεληθεί τη δραματουργική επεξεργασία, η οποία επίσης έχει συμμετοχή στα σκηνικά και τα κοστούμια, είναι η Κάθυ Τρασκ. Και είναι τόσο καλή, που τη μισούμε. Που θέλουμε το κακό της. Που θέλουμε να καταβαραθρωθεί απέναντι στον πάντα καλό Αδάμ Τρασκ. Η Εδέμ μπορεί να μην δημιουργήθηκε ποτέ, αλλά η Αλίκη τελικά κατάφερε να βρει τον δρόμο της στη χώρα των θαυμάτων. Βασισμένη στην αριστουργηματική απόδοση κειμένου από τη συνήθη ύποπτη, Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, έστησε μία παράσταση από τους ηθοποιούς για το κοινό, με πολλή αγάπη, ενθουσιασμό και πάθος.
Υπέροχη νότα η παρουσία του κυρίου Σταμάτη Μπαντούνα, που τον κατασυμπαθήσαμε στον ρόλο του Λη. Ένας πραγματικά καλός άνθρωπος, που δεν θέλει με τίποτα να περάσει στο απέναντι στρατόπεδο. Εξαιρετικός επίσης ο νεαρός Τίτος Πινακάς στον ρόλο του Κάλεμπ Τρασκ, αεικίνητος και κουμπωμένος στον ρόλο του, ενώ θα πρέπει εδώ να πω ότι όλοι οι ηθοποιοί στάθηκαν πολύ υψηλά ερμηνευτικά και μπορούν να είναι πραγματικά υπερήφανοι για την εν γένει απόδοσή τους.
Τα εβδομήντα του χρόνια γιορτάζει το μεγαλύτερο έργο του Νομπελίστα Στάινμπεκ φέτος. Και παραμένει φρέσκο, επίκαιρο, καινούργιο όσο ποτέ. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι συνέβαινε στο μυαλό του όταν το έγραφε. Ο ίδιος υποστήριζε ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει τα πάντα, όσον αφορά την τέχνη του και την τεχνική του, όλα όσα θα ήθελε να κάνει. Εβδομήντα χρόνια μετά, έρχεται μία καλλιτεχνική ομάδα, να τιμήσει για μία ακόμα φορά το λογοτεχνικό κομψοτέχνημα και να το κάνει μία πανάξια παράσταση. Timshel!
Κώστας Κούλης
Επιλογή Δραματολογίου – Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αργυρώ Καπαρού
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νικόλαος Μαρμαροτούρης, Σταμάτης Μπαντούνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη
Φωτογραφίες – teaser : Λάμπρος Ρουμελιωτάκης
Ηχοληψία και programming: Νίκος Πιτλόγλου – StudioArion
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:
Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Ανδρέας Ζάκας, Γιώργος Ζώης, Σταμάτης Μπαντούνας, Τίτος Πινακάς, Σοφία Σιμοπούλου, Ποπέτα Σούκου, Κωνσταντίνος Τσιούγκος
Πληροφορίες
Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης
Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)
Πρεμιέρα: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022
Παραστάσεις: Παρασκευή 21:00*, Σάββατο 18:00
Διάρκεια: 105΄
*Κάθε Παρασκευή, στο φουαγιέ του Αγγέλων Βήμα, μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο γοητευτικό κλίμα του Steinbeck με αναγνώσεις κειμένων του, πρωτότυπη μουσική της Αργυρώς Καπαρού και freebar με κρασί και αναψυκτικά, που περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.
Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)
Προπώληση εισιτηρίων:
www.aggelonvima.gr
www.viva.gr/tickets/theater/anatolika-tis-edem/
Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211
Teaser https://youtu.be/_iEp-RgNcrw
0 Comments