6949256666 press@keysmash.gr

Αντιγόνη, μετέωρη @ Θέατρο Θησείον

keysmash powered by dycode

Κάτι από σεληνιακό τοπίο. Πέτρες και σκόνη. Οι ηθοποιοί ακροβολισμένοι στον χώρο της σκηνής, που καλύπτει διάφορα επίπεδα ελέω σκαλοπατιών. Η ιστορία είναι μαγευτική και δεν την χορταίνεις, όσες φορές κι αν δεις, όσες φορές κι αν ακούσεις, όσες διανομές κι αν απολαύσεις. Η Αντιγόνη, η Ισμήνη, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης. Τα παιδιά του Οιδίποδα. Καταραμένα από τη φύση τους, από τη Φύση, από τους γονείς τους, από τα καμώματα της μοίρας. Παιδιά κι αδέλφια ενός βασιλιά, αδέλφια και παιδιά ενός ανθρώπου, που δεν ήθελε ποτέ το κακό των άλλων, αλλά μόνο εκείνο κατάφερνε.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

antigoni2314

Και τώρα… οι δυο τους. Η Αντιγόνη και η αγαπημένη της αδελφή Ισμήνη. Το «κοινόν αυτάδελφον» και οι εντολές του Κρέοντα. Του απόλυτου τραγικού προσώπου του αριστουργήματος του Σοφοκλή. Υπάρχουν έντονες και ατελείωτες διαφωνίες για τον τίτλο του έργου, αφού πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να λέγεται «Κρέων» και όχι «Αντιγόνη», αφού όλα περιστρέφονται γύρω από τον απόλυτο decision maker της Θήβας. Ο μέγας άρχοντας λοιπόν μίλησε και είπε ότι ο νεκρός Πολυνείκης θα παραμείνει εκεί που ξεψύχησε, τις σάρκες του θα φάνε τα σκυλιά και τα όρνεα και θα τον θυμούνται όλοι σαν ένα βδέλυγμα, σαν ό,τι πιο αποτρόπαιο και σιχαμερό. Ο αδελφός του Ετεοκλής θα ταφεί με βασιλικές τιμές. Αυτή είναι η τύχη των δύο αλληλοσκοτωμένων. Και όποιος τολμήσει να παρακούσει την απόφαση, θα τιμωρηθεί με θάνατο.

antigoni2317

Η Αντιγόνη θα παρακούσει. Θα θάψει τον αδελφό της. Και θα προκαλέσει τη μήνη του Κρέοντα. Και εκεί οι ηθοποιοί θα μας κάνουν να αισθανθούμε ότι όντως βρισκόμαστε στη Θήβα εκείνης της εποχής. Εκατοντάδες χρόνια πριν την έλευση του Χριστιανισμού, όταν όλα ήταν τόσο απλά, αλλά και τόσο μπερδεμένα, μέσα στη μεγαλοφυή πλέξη του Σοφοκλή, την οποία είχε μεταφράσει με εξωγήινο τρόπο ο θεόρατος Μίνως Βολανάκης. Οι ηθοποιοί, οι οποίοι κινούνται σαν μία αυτοματοποιημένη ομάδα. Δεν γίνεται να εξάρω τον καθένα ξεχωριστά. Είναι όλοι τους κομμάτι της μηχανής. Μίας απίστευτης μηχανής, η οποία καταφέρνει να κινηθεί πέρα από τους νόμους της βαρύτητας. Είναι μοναδικό το κούμπωμα μεταξύ των ερμηνευτών και των ρόλων, καθώς και οι μεταξύ τους στιχομυθίες. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα, πραγματικά ήθελα να μην τελειώσει η παράσταση!

Πανέξυπνη η ιδέα να παιχτεί ο Κρέων από γυναίκα ηθοποιό. Ένα πλάσμα μεταμορφώθηκε ψυχικά, έγινε ο εφιαλτικός θείος της Αντιγόνης και κανείς δεν αναρωτήθηκε για το φύλο. Κανείς δεν ασχολήθηκε, κανένα φρύδι δεν ανασηκώθηκε. Η σκηνοθεσία νευρώδης, δυναμική, με διάφορες εναλλαγές ταχυτήτων και ρυθμών. Η κυρία Ρηνιώ Κυριαζή, με απόλυτο σεβασμό στο έργο και τη μετάφρασή του, παρουσιάζει μία παράσταση που κινείται τετρασδιάστατα. Η εξέλιξη ναι μεν γνωστή και δεδομένη, αλλά με τρόπο που μας έκανε να νομίζουμε πως κάτι θα συμβεί και όλα θα τελειώσουν διαφορετικά. Και το μπιζάρισμα να βρίσκει τους έξι άψογους ερμηνευτές να έρχονται και να φεύγουν, να καταχειροκροτούνται και να μας χαρίζουν τα πιο όμορφα χαμόγελά τους. Για δύο ώρες σχεδόν γέμισαν σκόνες και όταν μας κοίταξαν στα μάτια, δεν υπήρχε ούτε κόκκος πάνω τους. Έλαμψαν μέσα από το τάλαντο και τη σκληρή δουλειά. Θεαματική παράσταση, αξίζει της προσοχής και του θαυμασμού σας.

Κώστας Κούλης

antigoni2316

Μετάφραση
Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία
Ρηνιώ Κυριαζή
Μουσική
Νίκος Βελιώτης
Σκηνικός Χώρος
Σωτήρης Μελανός
Κοστούμια
Ματίνα Μέγκλα

Φωτισμοί
Στέβη Κουτσοθανάση

Ηθοποιοί
Δήμητρα Γκλιάτη
Ειρήνη Κουμπαρούλη
Λυγερή Μητροπούλου
Μοχάμεντ Μπελχέντι
Δέσποινα Χαλκορόκα
Ρηνιώ Κυριαζή

antigoni2315

Βοηθός σκηνοθέτη
Τάσος Κωλέτσης
Βοηθός σκηνογράφου
Άννα Ζήση
Κατασκευή κοστουμιών
Ευτυχία Τζαβάρα
Φωτογραφίες
Αναστασία Γιαννάκη
Γραφιστική επιμέλεια
Παναγιώτης Ανδριανός
Επικοινωνία
Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή
Εταιρεία Θεάτρου Άλκη

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις: Από 3 έως 20 Μαΐου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€
Μειωμένο: 10€
Ατέλειες: 8€

Προπώληση: TICKETSERVICES

  • online https://www.ticketservices.gr/event/antigoni-meteori
  • τηλεφωνικά: 2107234567
  • εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
    (οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση 5% επί της τιμής του εισιτηρίου)

Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες
Τουρναβίτου 9, Ψυρρή

Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά άνω των 8 ετών

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *