6949256666 press@keysmash.gr

Δεν είναι παιχνίδι @ Θέατρο No?s

keysmash powered by dycode

Δεν έχουν άδικο αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πιο επικίνδυνο όπλο του ανθρώπου είναι το μυαλό του. Αυτός ο εκπληκτικός εγκέφαλος, ο οποίος έχει δημιουργήσει όλα τούτα που ζούμε σήμερα, έχει επίσης όλο το μερίδιο ευθύνης, όσον αφορά την κατρακύλα μας σαν νοήμονες οργανισμοί. Η «κακή» χρήση του επιφέρει μυριάδες ασχημίες για τη φάρα μας. Το διαδίκτυο ας πούμε. Τι φοβερή και τρομερή εφευρεσάρα και ανακαλυψάρα! Λαμβάνω φωτογραφίες και βίντεο από τους κουμπάρους μου, που ζουν στην άλλη άκρη της Ευρώπης και βλέπω καθημερινά πώς μεγαλώνει η βαφτιστήρα μου. Μέσα σε δευτερόλεπτα! Αγοράζω το πανσπάνιο βινύλιο, που βρήκα σε μια τρύπα, σε μια μεριά του Seattle, δέκα φορές πιο κάτω. Και το έλαβα μέσα σε τρεις μέρες. Και όλα αυτά σε δευτερόλεπτα.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

paihnidi2314

Η μαγεία του διαδικτύου δεν θα μας απασχολήσει απόψε. Έχει προκάνει η «κακή» χρήση του. Τα σημερινά πιτσιρίκια λοιπόν. Που γίνονται οι σημερινές γυναίκες. Αυτά τα πλάσμτα θα είναι το θέμα της κουβέντας μας. Πάνε σχολείο, αποφοιτούν, βρίσκουν δουλειά, κάνουν όνειρα… Για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, τα όνειρά τους και η ζωή τους είναι προέκταση του τηλεφώνου τους και του διαδικτύου μέσα από κείνο. Story, live, comment, challenge, φωτό, βίντεο, chat, private messaging, sexting… Η γνωριμία γίνεται ψηφιακά, ίσως και η «σχέση». Μιλάνε με ένα αγόρι για μήνες. Ήταν η «σχέση» τους. Δεν βρέθηκαν ποτέ από κοντά. Δεν ήταν καν πραγματικό το προφίλ…

Οι ηθοποιοί είναι ήδη στις θέσεις τους, όταν μπαίνουμε στην αίθουσα. Οι τέσσερις νεαρές κυρίες θα μας ταξιδέψουν στο αύριο των παιδιών του σήμερα. Των ενηλίκων του σήμερα. Η μία είναι material girl του στυλ «Θέλω να αρέσω παντού», με ενεργή – ως ενεργότατη – παρουσία στο διαδίκτυο. Η έτερη είναι η «κολλητή» της, που δεν θέλει με τίποτα την ψηφιακή ανάλωση. Και το καλλητιλίκι, μην νομίζετε, είναι μέσα στο μυαλό της και μόνο. Η τρίτη της παρέας είναι μία δυναμική νέα κοπέλα, που άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Στον χώρο του διαδικτύου φυσικά. Και δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μάλλον προς το σκοτάδι κλίνει. Αυτό που άλλοι αποκαλούν dark web. H τέταρτη του κοριτσοσμαριού είναι η αδελφή της πρώτης. Δεν πέρασε ποτέ της το μονοπάτι της ενηλικίωσης. Γεννήθηκε με μυαλά μεγάλης. Και μάλλον το πληρώνει τώρα…

paihnidi2315

Σύγχρονο το κείμενο, λέξεις «καινούργιες», φράσεις που θέλουν την αποκωδικοποίησή τους, αναφορές που θυμίζουν τα της εποχής που διανύουμε. Οι τέσσερις ηθοποιοί έχουν τόνους κειμένου να αποδώσουν και το κάνουν με φανερή άνεση. Στην ουσία, αυτή η ομάδα, η Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα, δούλεψε σαν κολεκτίβα. Είναι υπεύθυνη και για τα κείμενα. Μου άρεσε πολύ το πώς έκαναν ότι μπερδεύουν τα λόγια τους, το πώς επηρεάζει όλο αυτό που μεταδίδουν τις ίδιες. Μου άρεσε πολύ που στράφηκαν προς εμάς. «Εσύ! Ναι, εσύ, που κοιτάς και δεν μιλάς». Ψάρωσα τα πρώτα δευτερόλεπτα, χαμογέλασα τα επόμενα. Οι κυρίες Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση μας έδειξαν από πρώτο χέρι τι μπορούν να κάνουν η καλή χημεία, η ενδελεχής πρόβα, η δουλειά χωρίς σταματημό. Σαν καλολαδωμένη μηχανή, πέρασαν τα νοήματα του κειμένου στο κοινό, με άνεση, με σφρίγος, με καλλιτεχνική ωριμότητα.

Πανέξυπνο το τρικ με τα φώτα και ιδίως με τα ΝΕΟΝ περιγράμματα! Πανέξυπνη σκηνοθεσία και φωτισμοί από τον κύριο Παναγιώτη Ι.Ε. Βασιλείου και την κυρία Αναστασία Τσούτση. Το πλαίσιο, πάνω στο οποίο κινείται κάθε ένα από τα κορίτσια, με το δικό του χρώμα, με ό,τι αυτό περικλείει. Και οι ανάσες που συντονίζεται με τις λέξεις που βγαίνουν από τα στόματα. Όλοι μας, σχεδόν ανεξαιρέτως, κάπου θέλουμε να ανήκουμε. Και αυτό το παίρνει ο εγκέφαλός μας και το μανιπιουλάρει όπως εκείνος έχει μάθει. Οι χιλιάδες στροφές την ώρα κάποια στιγμή ζαλίζουν.

Οι τέσσερις ηθοποιοί λειτουργούν σαν ομάδα Champions League. Αποδίδουν τίμια, αψεγάδιαστα, άνετα, απτά. Τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν από ένα τεταρτημόριο του μυαλού μίας κοπέλας του σήμερα. Δυναμική, εξωστρεφής, επιρρεπής στη μοναξιά, αντικοινωνική. Θα δοκιμάσει διάφορα, θα πειραματιστεί με διάφορα. Τα τέσσερα κορίτσια μιλούν μεταξύ τους, μιλούν προς εμάς. Η εναλλαγή μονολόγου – διαλόγου κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Η κάθε μια έχει τα μυστικά της. Δεν είναι διατεθειμένη να τα μάθουν όλες οι άλλες. Εμείς γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

paihnidi2316

Ακόμα ένα story, ακόμα ένα challenge. Οι προσωπικότητες των τεσσάρων κοντράρονται με κάτι που ίσως να μην είναι εμφανές. Ίσως πάλι να είναι μέσα στη μούρη μας και «απλά» να μην το βλέπουμε. Οι ερμηνείες των κοριτσιών μας θυμίζουν ότι κάπως έτσι μπορεί να είναι τα παιδιά – και οι μεγάλοι, μην βαυκαλιζόμαστε – που βλέπουμε γύρω μας. Που δεν σταματούν να ασχολούνται με το κινητό τους, ούτε καν όταν κατεβαίνουν σκάλες. Που ο κόσμος τους είναι εκεί έξω, αλλά το είναι τους είναι εδώ μέσα. Στις επτά ίντσες διαγωνίως, που καθορίζουν τον εαυτό τους.

Μπιζάρισμα. Ανάβουν τα φώτα. Ο κόσμος φέρνει τα χέρια του σε στάση χειροκροτήματος. Δεν τολμά ακόμα. Τελείωσαν; Μήπως αν κλαπ-κλαπ τώρα, τα προσβάλλουμε; Οι κοπέλες νεύουν. Τα κεφάλια τους στρέφονται προς τα κάτω εν είδη υπόκλισης. Ο κόσμος χειροκροτά. Η δική μας κάθαρση λοιπόν. Αν ήταν μέρος του παιχνιδιού, είμαι ευχαριστημένος. Την επόμενη φορά, θα ξέρω και θα χειροκροτήσω πρώτος, ώστε να συμπαρασύρω. Δείτε την παράσταση! Δείτε την και φρεσκάρετε αυτά που θέλατε να ξεχάσετε. Όντως δεν είναι παιχνίδι. Είναι η ζωή των παιδιών μας. Κατά συνέπεια, η δική μας.

Κώστας Κούλης

paihnidi2318

Συγγραφή έργου/σύνθεση κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Παναγιώτης Ι.Ε. Βασιλείου και Αναστασία Τσούτση
Εικαστική Επιμέλεια-Σκηνογραφία: The Krank
Μουσική σύνθεση: Solmeister
Τeaser/ Trailer παράστασης: Βίνα Σέργη
Γραφιστική Επιμέλεια: Νοve Graphics
Sound design: Γιάννης Ανδριτσόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Τhe Krank
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Αναστασία Τσούτση

paihnidi2317

Τυπογραφείο για την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκδοση του προγράμματος- βιβλίου 100σελ. της παράστασης: Εκδόσεις ΚΨΜ
Παραγωγή – Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

  • Το κείμενο της παράστασης διαμορφώθηκε ύστερα από έρευνα της ομάδας, σε αξιόπιστες πηγές, ντοκιμαντέρ, και, κυρίως, μαρτυρίες ανθρώπων.

Πληροφορίες Παράστασης:
Παραστάσεις: Παράταση παραστάσεων από 9 Φεβρουαρίου έως 6 Απριλίου 2023
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κάθε Πέμπτη στις 9.00 μμ

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 13 €
Φοιτητές-ριες/ AμΕΑ/ άνω των 65/ Κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ)/: 10 €
Ατέλειες: 5 €

Διάρκεια παράστασης 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων
Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/deneinaipaixnidi/

Πληροφορίες/κρατήσεις: +30 698 084 2423 / +30 21 0823 7333 (ώρες επικοινωνίας: 12:00- 20:00)

Διεύθυνση Θεάτρου
Θέατρο No?s- Creative space
Τροίας 34, Τ.Κ 112 51, Αθήνα / Google Map url: https://goo.gl/maps/2hEykhtXYrsZYMdp9
Tηλ.: 21 0823 7333
mail: info@theatrenous-creativespace.com
Site: www.theatrenous-creativespace.com
FB page: Theatro Nous – Creative space , Instagram: @theatro_nous

Η παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Και με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ.

ΚΕΘΕΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Το ΚΕΘΕΑ παρέχει δωρεάν προγράμματα υποστήριξης για εφήβους/ες και νεαρούς/ες ενήλικες 13-21, που εκδηλώνουν προβληματική χρήση σε εφαρμογές του διαδίκτυου και των video games, καθώς και στις οικογένειές τους.

Τηλ.2109212304 email:info@prevention.gr
www.prevention.gr

Τηλεφωνική γραμμή: 1145

Δεν είναι Παιχνίδι
ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *