Neil de Grasse Tyson
Επιστολές από έναν αστροφυσικό
Μετάφραση: Μαρία Κωνσταντούρου
Επιμέλεια: Γιώργος Προεστός
Εκδόσεις KAKTOS
Ας μιλήσουμε για τα αστέρια!
Εμφανή ή μη, έτη φωτός ή δευτερόλεπτα φωτός μακριά, με περίπλοκα ονόματα και σχήματα, το σύμπαν είναι μαγικό. Δύο βιβλία – οδηγοί μας παίρνουν από το χέρι για να μας ξεναγήσουν στη γειτονιά των αστεριών.
Δεν είναι το πρώτο του βιβλίο που πέφτει στα χέρια μου. Εκτίμησα ιδιαίτερα τη γραφή, το ζωντανό πνεύμα του και την επιστημονική του υπόσταση στο βιβλίο του «Αστροφυσική για βιαστικούς», ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο αστροφυσικής για επίδοξους επιστήμονες. Κοσμολόγος, αστροφυσικός, συγγραφέας, επιστημονικός επικοινωνιολόγος και τηλεπαρουσιαστής. Διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν.
Σε κάνει να πιστεύεις ότι οι αστροφυσικοί δεν είναι απόμακρα, άπιαστα πλάσματα φαντασίας, που ζουν μόνο μέσα στα πλανητάρια και τα βιβλία, αλλά προσιτές προσωπικότητες που ζουν ανάμεσά μας. Ο Tyson με έκανε να πιστέψω σ’ αυτό. Έχει προσελκύσει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς διαδικτυακών ακολούθων στον κόσμο, χάρη στον μεταδοτικό τρόπο με τον οποίο μιλά για την επιστήμη και το σύμπαν μας.
Σε αυτό του το βιβλίο μας αποκαλύπτει την αλληλογραφία του με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που τον προσέγγισαν όλα αυτά τα χρόνια, αναζητώντας απαντήσεις σε μικρά ή μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την επιστήμη, την πίστη, τη φιλοσοφία, τη ζωή και φυσικά την αστροφυσική. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλα αυτά τα χρόνια, του έχουν καταθέσει τις θέσεις, τις απόψεις, τις απορίες και τις φιλοσοφίες τους για τη ζωή.
Ένας νεαρός δεκαπέντε χρονών το 2009 εξέφρασε την απορία όλων μας. «Τελικά ο κόσμος θα τελειώσει;» και ο Tyson απάντησε «Είσαι μόνο δεκαπέντε ετών, αλλά κάθε δεκαετία κάποια ομάδα ανθρώπων προβλέπει πως ο κόσμος θα τελειώσει σύντομα. Συνέβη για τα έτη 1973 (ένας κομήτης), 1982 (μια πλανητική ευθυγράμμιση), 1991 (ηλιακές καταιγίδες), 2000 – (θα τελείωνε ο κόσμος – τρέλα τις χιλιετίας) και τώρα για το 2012. Θέλεις να ζήσεις για πολύ καιρό; Να ανησυχείς για άλλα πράγματα, όπως «Τρέφομαι σωστά;» – «Ασκούμαι αρκετά;» – «Φοράω τη ζώνη μου»; Ο Άντριου του ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία για τον Θεό. Ο Μάικλ την άποψή του για το πόσο είναι ηθικά αποδεκτό να σκοτώσεις έναν εξωγήινο. Ενώ ο Νίκι του έστειλε μια φωτογραφία της NASA που αποκαλείται «Μάτι του Θεού» το «νεφέλωμα Helix», όπως συμπλήρωσε ο Tyson.
Ενδιαφέρον σίγουρα, με εύστοχες και χιουμοριστικές απαντήσεις από τον Tyson, μια εγκάρδια και ειλικρινή κατάθεση προσωπικών επιστολών, που σκοπό έχουν να μας διδάξουν με κατανοητό τρόπο τα μυστικά του σύμπαντος και να μας δώσουν την ευκαιρία να ταυτιστούμε με συνανθρώπους μας που έχουν τις ίδιες αναζητήσεις, σκέψεις, ερωτηματικά, συναντώντας την προσωπική μας θέση στο σύμπαν. Family book ξεκάθαρα.
Τα μυστικά του Σύμπαντος… και η θέση μας στο διάστημα
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Κείμενα: Dr Mike Goldsmith
Εικονογράφηση: Adam Quest, Ana Seixas
Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
Από την πρώτη στιγμή λάτρεψα το μέγεθός του. Βιβλίο τσέπης, μικρό σε μέγεθος, μεγάλο σε περιεχόμενο και εύχρηστο για να μπορείς να το πάρεις μαζί σου παντού. Ο τρόπος απόδοσης δύσκολων εννοιών με απλά ελληνικά είναι αυτό που σε κρατάει πιστό αναγνώστη του από την πρώτη σελίδα. Τι θα πει έτη, λεπτά, δευτερόλεπτα φωτός πρακτικά; Αν κοιτάξουμε ένα αστέρι που βρίσκεται, ας πούμε, δέκα έτη φωτός μακριά, το βλέπουμε όπως ήταν πριν από δέκα χρόνια – γιατί το φως από το αστέρι έχει κάνει δέκα χρόνια να ταξιδέψει, δηλαδή δέκα έτη φωτός.
Εννέα κεφάλαια, το καθένα ένα κομμάτι του παζλ του σύμπαντος, περίπου τεσσάρων σελίδων. Ξεκινάει με την αλφάβητο της κοσμολογίας. «Τι είναι το σύμπαν» και «Ανακαλύπτοντας το σύμπαν» – εδώ θα βρεις και τους ήρωές του. Κοπέρνικος και Γαλιλαίος, με την «ηλιοκεντρική» θεωρία του και την εφεύρεση του πρώτου τηλεσκοπίου, που συνέβαλλε στην θεμελίωσή της. Στο επόμενο κεφάλαιο «Μελετώντας το διάστημα», πρωταγωνιστούν ο Γιοχάνες Κέπλερ και ο Ισαάκ Νεύτων. Ο πρώτος μας μίλησε για την κίνηση των πλανητών και ο δεύτερος ανακάλυψε τους νόμους της κίνησης και της βαρύτητας. Και ακολουθούν «Το μεγαλύτερο μυστικό του σύμπαντος», «Οι ζωές των άστρων», «Η θέση μας στο σύμπαν», «Από την αρχή», «Το τέλος του σύμπαντος» και «Κοσμικά μυστήρια».
Στο τέλος θα βρείτε ένα επεξηγηματικό πινακάκι με τις αποστάσεις από τη Γη, μεταξύ άλλων, του Ήλιου, του κοντινότερου άστρου και του κέντρου του Γαλαξία μας. Ένα γλωσσάρι με τις σημαντικότερες έννοιες σε μικρούς επεξηγηματικούς κανόνες. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα ευρετήριο αλφαβητικό, που διευκολύνει την αναζήτηση στις σελίδες του.
Μια έκρηξη γνώσης που θα σου δώσει τα στοιχεία, τους αριθμούς και την ορολογία που χρειάζεσαι, για να μιλάς σαν επιστήμονας. Πηγή έμπνευσης οι φωτογραφίες, οι εικόνες, τα σκίτσα και οι ιστορίες για τους αληθινούς ήρωες του σύμπαντος. Ένας εύχρηστος τρόπος για να κάνεις ένα διασκεδαστικό ταξίδι στο σύμπαν. Εξαιρετικό για παιδιά ακόμα και για μικρότερης ηλικίας, αλλά ιδανικό για όλη την οικογένεια.
Ελευθερία Καμπούρογλου
0 Comments