Ξεκίνησε το 2022, συνεχίζεται και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Από τις φορές που η μουσική γίνεται εξερεύνηση, γίνεται η άκρη του ουρανίου τόξου. Μάθαμε για  το “Out of the box concert series”, διαβάσαμε σχετικά και το φετινό δελτίο Τύπου, είδαμε το πρόγραμμα και σκεφτήκαμε το επόμενο βήμα. Είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή που φιλοξενούμε μία μαέστρο, μία σολίστ και – μας άρεσε απίστευτα η λέξη και θα τη χρησιμοποιούμε κατά κόρον από δω και εμπρός – ΕΝΕΡΓΗ μουσικό. Η  κυρία Ερατώ Αλακιοζίδου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη, μιλά για το “Out of the box concert series”, δίνει τον ορισμό και την ουσία, αναλύει το πώς και το γιατί μία ιδέα βγαίνει «έξω από το κουτί» και πώς γίνεται – όπου να ‘ναι – θεσμός. Σε μία συνέντευξη πραγματικό ποταμό, η σπουδαία καλλιτέχνιδα ανοίγει το κουτί, μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της για τη μουσική, τη  λατρεία της για την τέχνη και για τις καινούργιες, φρέσκες, ιδέες. Ευχαριστούμε πολύ τον Αντώνη Κοκολάκη και τις εκπληκτικές συνεργάτιδές του, που φρόντισαν να  πραγματοποιηθεί  αυτή η  συνέντευξη.

alakiozidou2314

Out of the box. Πώς ξεκίνησε από ιδέα και πώς μετουσιώθηκε;

Η ιδέα για τον κύκλο “Out of the box concert series” προέκυψε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος και διαφορετικός χώρος για τις συναυλίες, με σκοπό την ανατροπή, την απόκλιση και την απόδραση από το συνηθισμένο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων. Αυτός ο νέος χώρος απελευθερώνει την καλλιτεχνική δημιουργία από τα στερεότυπα και την “κανονικότητα”, που συνήθως συνοδεύουν τις συναυλίες. Έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του εγχειρήματος, ο κύκλος “Οut of the box concert series” ξεκίνησε με δική μου πρωτοβουλία το 2022, με την πρώτη εκδήλωση να πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2023 και να συναντά την ανέλπιστα θερμή ανταπόκριση του κοινού, πράγμα που αποδεικνύει την επιτυχία και την απήχηση του εγχειρήματος. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο φετινός κύκλος του “Out of the box concert series” τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, προσφέροντας έτσι σημαντική υποστήριξη για τη συνέχιση και την ανάπτυξη του προγράμματος.

Είναι το περιβάλλον έξω από το κουτί το ίδιο όμορφο; Εξιτάρει το ίδιο;

Το περιβάλλον «Έξω από το κουτί» μπορεί πράγματι να είναι συναρπαστικό με τον δικό του μοναδικό τρόπο και η ιδέα πίσω από το “Out of the box concert series” αναλαμβάνει ακριβώς να εξιχνιάσει αυτήν την προσέγγιση. Όταν εξερευνούμε νέες μουσικές, τέχνες και εκδηλώσεις που είναι διαφορετικές από τα συνηθισμένα, ανοίγουμε τον εαυτό μας σε νέες εμπειρίες και προοπτικές. Αυτό μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε την ποικιλία και την πλούσια πολυμορφία της τέχνης και της μουσικής. Επιπλέον, η διαφορετικότητα και η πρωτοτυπία των εκδηλώσεων “Out of the box”, μπορούν να ενθαρρύνουν το κοινό να σκέφτεται εκτός των συνηθισμένων πλαισίων και να αναζητά την ομορφιά και την έμπνευση σε αναπάντεχες πηγές. Αυτό εμπλουτίζει την καθημερινή μας ζωή και μπορεί να μας δώσει νέες ιδέες και προοπτικές για τον κόσμο γύρω μας. Συνολικά, η πρόκληση να βγούμε έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια, μας δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις ζωές μας και να ανακαλύψουμε τον κόσμο με νέο και δροσερό τρόπο. Είναι μια προσέγγιση που μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες διαστάσεις της δημιουργικότητάς μας.

alakiozidou2316

Πώς συμπεραίνετε ότι μία εκδήλωση είναι όντως έξω από το κουτί; Ποια τα κριτήρια;

Η αξιολόγηση του εάν μια εκδήλωση είναι πράγματι «Έξω από το κουτί» είναι υποκειμενική και μπορεί να εξαρτάται από τα κριτήρια που θέτει κάποιος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε αν μια εκδήλωση είναι πράγματι καινοτόμα και εκτός των συνηθισμένων πλαισίων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πρωτοτυπία της κάθε εκδήλωσης που θα μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις, όπως νέες μουσικές, τέχνες, ιδέες ή προσεγγίσεις, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι καινοτόμες δημιουργικές διαδικασίες ή ανανεωτικές ιδέες που διαφοροποιούν την εκδήλωση από τις υπάρχουσες πρακτικές. Η ανατροπή των στερεοτύπων και των προσδοκιών που σχετίζονται με συγκεκριμένα είδη εκδηλώσεων. Η συμμετοχή του κοινού που μπορεί να ενθαρρύνει τον διάλογο αντί να παρακολουθεί απλώς μια παράσταση. Μπορεί επίσης να προσφέρει εκπαιδευτικές δράσεις, συναντήσεις με καλλιτέχνες ή ευκαιρίες για συμμετοχή στη δημιουργία. Η επιρροή και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει μια εκδήλωση, αυτά πιστεύω ότι είναι σημαντικά κριτήρια και  μπορούν να βοηθήσουν στο να κρίνει κανείς εάν μια εκδήλωση είναι πράγματι εκτός των συνηθισμένων πλαισίων και ανανεωτική.

Ωστόσο, η καλλιτεχνική αξία και η αξιολόγηση της εκδήλωσης εξαρτώνται επίσης από την προσωπική αντίληψη και τα ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου. Δεν υπάρχουν στείρα κριτήρια, αλλά η γενικότερη αίσθηση που προκαλεί μια δράση.

alakiozidou2317

Θεωρείτε ότι θα μπορούσε όλο αυτό να γίνει θεσμός; Έχει χαραχτεί η πορεία του;

Το “Out of the box concert series” ήρθε για να μείνει. Ο προγραμματισμός του επόμενου κύκλου βρίσκεται υπό επεξεργασία, με κοινό πυρήνα την υποστήριξη και την προβολή νέων καλλιτεχνών και τη πραγμάτωση συναυλιών υψηλών προδιαγραφών. Η διοργάνωση έχει σκοπό να εξελιχθεί σε έναν σταθερό και μακροχρόνιο θεσμό που θα στηρίζει και θα προωθεί την τέχνη και τη μουσική, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαμβάνει ποιοτικές παραστάσεις και να ανακαλύπτει νέα ταλέντα. Η δημιουργία και επιτυχία ενός θεσμού είναι εφικτή, αλλά απαιτεί συνεπή προσπάθεια, υποστήριξη και ενδιαφέρον από το κοινό, τους καλλιτέχνες, τους διοργανωτές και τις κυβερνητικές αρχές. Η επιτυχία ενός τέτοιου θεσμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποδοχής και της οικονομικής υποστήριξης. Η παρουσία του κόσμου πάντως, μέχρι στιγμής, δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε να μπορούμε να συνεχίσουμε με τη βοήθειά του να οργανώνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Παρουσιάζετε διάφορα μουσικά έργα, από διαφορετικές εποχές. Τι σας προέτρεψε να κατασταλάξετε στα συγκεκριμένα;

Ο πλουραλισμός του προγράμματος είναι πράγματι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία. Η ποικιλία στο πρόγραμμα επιτρέπει στο κοινό να απολαύσει διάφορα μουσικά στυλ και εποχές, προσφέροντας μια πλούσια εμπειρία. Αυτό μπορεί να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον και να προσελκύσει διαφορετικούς τύπους ακροατών. Η παρουσίαση διαφορετικών εποχών και στυλ μπορεί να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με την εξέλιξη της μουσικής και την ποικιλία των μουσικών προσεγγίσεων. Οι μουσικοί που εκτελούν διάφορα έργα από διαφορετικές εποχές, επιδεικνύουν την καλλιτεχνική τους ευελιξία και την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν σε διάφορα μουσικά προκλήσεις. Η περιήγηση σε διάφορες μουσικές εποχές μπορεί να οδηγήσει σε ανακαλύψεις και νέες αγάπες για τη μουσική, ενθαρρύνοντας το κοινό να ανοίξει τα αυτιά του σε νέες εμπειρίες. Η παρουσίαση διαφορετικών εποχών μπορεί να συνδέσει διάφορες γενιές ακροατών, δίνοντας τη δυνατότητα στους νεότερους να ανακαλύψουν την κληρονομιά της κλασικής μουσικής. Συνολικά, η ποικιλία στο πρόγραμμα μιας μουσικής εκδήλωσης μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία του κοινού και να συμβάλει στην επιτυχία της εκδήλωσης.

alakiozidou2315

Είστε σολίστ στο πιάνο και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου. Πιστεύετε, ως μία πεπειραμένη μουσικός και βιρτουόζος στο όργανό σας, ότι η μουσική είναι η κορυφαία μορφή τέχνης και ψυχαγωγίας;

Η μουσική είναι μια από τις πιο ισχυρές, εκφραστικές και συναρπαστικές μορφές τέχνης, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι η “κορυφαία” μορφή. Κάθε μορφή τέχνης έχει τη δική της μοναδική αξία και σημασία και η επιλογή της προτιμώμενης μορφής τέχνης εξαρτάται από τα προσωπικά ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις και τις εμπειρίες του καθενός. Για τους μουσικούς, η μουσική είναι τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης και επιλογή. Ως ενεργή μουσικός, αγαπώ τη μουσική και τη θεωρώ μια εξαιρετική μορφή τέχνης, που μπορεί να εκφράσει συναισθήματα, ιδέες και εμπειρίες με μοναδικό τρόπο. Έχω αφιερώσει πολλές ώρες στη μελέτη και στην έρευνα και γνωρίζω την επιρροή που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο ψυχισμό. Σίγουρα η μουσική είναι αλλιώτικη και είναι η τέχνη που λειτουργεί για τη δική μου έκφραση, η τέχνη που επέλεξα- ή με επέλεξε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κορυφαία. Δεν μπορεί να υπάρχουν αξιολογικοί προσδιορισμοί και αφορισμοί στην τέχνη. Κάθε μορφή τέχνης έχει τη δική της χαρακτηριστική ομορφιά και αξία και η ποικιλία τούτη είναι αυτό που καθιστά τον κόσμο της τέχνης τόσο πλούσιο και ενδιαφέρον. Στο τέλος, η επιλογή της προτιμώμενης μορφής τέχνης εξαρτάται από το πώς αισθανόμαστε και πώς συνδεόμαστε με αυτήν και όλες οι μορφές τέχνης μπορούν να προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες και εμπνεύσεις.

Ένας καλλιτέχνη – ή και οποιοσδήποτε που ξέρει να εκτιμά την Τέχνη – αναγνωρίζει τη μοναδικότητα όλων των μορφών της.

alakiozidou2318

Υπάρχουν άλλα μελλοντικά πλάνα σας, τα οποία να είναι ανακοινώσιμα;

Στα μέλλον υπάρχουν πολλά πρότζεκτ, που θα υλοποιηθούν είτε αφορούν το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό προγραμματισμό μέχρι τέλος του 2024 και ξεκινάμε για το 2025, είτε το φεστιβάλ Music Diaries festival, που θα υλοποιηθεί τέλη Ιουνίου είτε προσωπικές συναυλίες και ηχογραφήσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε διάφορες χώρες και αίθουσες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Τι σας ωθεί να υπηρετείτε την τέχνη σας με τέτοιο ενθουσιασμό;

Ωραία ερώτηση… Καμιά φορά την κάνω και εγώ στο εαυτό μου. Καταρχάς, η μουσική είναι μια έκφραση που με συναρπάζει και με καλεί να εξερευνήσω τη δημιουργική μου πλευρά. Η δυνατότητα να μεταδώσω συναισθήματα, ιδέες και εμπειρίες μέσα από τη μουσική είναι κάτι που βρίσκω εξαιρετικά συναρπαστικό. Η  ικανότητα της μουσικής και των τεχνών γενικότερα να συνδέει ανθρώπους και να επηρεάζει τις ζωές τους. Η μουσική μπορεί να προσφέρει συναισθηματική ευημερία, να ενώσει κοινότητες και να δημιουργήσει στιγμές μοναδικής ομορφιάς.

Επιπλέον, ο ρόλος μου ως καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Ωδείο, μου δίνει την ευκαιρία να επιδράσω θετικά στην εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων μουσικών ταλέντων και να προωθήσω την τέχνη σε νέες γενιές.

Αισθάνομαι τυχερή που έχω τη δυνατότητα να αφιερώνω τον χρόνο και την ενέργειά μου σε αυτό που αγαπώ και πιστεύω ότι έχει σημαντική αξία για τον κόσμο και για αυτό το κάνω με πάθος.

Κώστας Κούλης