Matthew Perry
Φιλαράκια, εραστές και το μεγάλο φριχτό πράγμα
Friends, Lovers and the Big Terrible Thing
Aθens Bookstoor Publications

Αν με ρωτήσετε ποιο θα ήταν το ιδανικό μπλουζάκι για τα χάλια μου, θα σας έλεγα ένα που να γράφει στο μπροστινό μέρος “Natural Born Chandler”. Είναι τέτοιο το κόλλημα και τέτοια η ταύτιση, που μάλλον περιττεύουν τα λόγια. Από τότε που πρωτοείδα Φιλαράκια, κόλλησα με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Λόγω ηλικίας το πρόλαβα από την πρώτη προβολή, στη συνέχεια το είδα καμιά εξακοσαριά φορές ακόμα… και σήμερα κάνω διαγωνισμούς με την κουμπάρα μου την Κωνσταντίνα (Hungarian exchange students rule eternally!) και κοντράρουμε ο ένας τον άλλον σε λεπτομέρειες επεισοδίων, ατάκες και ειδικά κουραφέξαλα, με σκοπό να αποτρελαθούμε. Ίσως αυτός ο εθισμός να φταίει που δεν βλέπω πλέον σειρές. Εξαιρείται μόνο το “Law & Order: SVU”, με το οποίο τραβάω τρελά ζόρια το τελευταίο εξάμηνο.

Ο Matthew Perry, o Chandler M. Bing της καρδιάς μας, είναι ο Καναδός ηθοποιός που γεννήθηκε από δύο πανέμορφους ανθρώπους (o μπαμπάς του μάλιστα εμφανίστηκε και σε ένα επεισόδιο της σειράς), συνήθιζε να ταξιδεύει ως παιδί από το Τορόντο ή το Μοντρεάλ στην Καλιφόρνια και μάλιστα ασυνόδευτο και ήταν ο τελευταίος ηθοποιός που επιλέχθηκε για τη θρυλική εξάδα. Ο ίδιος θυμάται τα χρόνια που ήταν broke actor, θυμάται την εποχή που έκανε τις κοπέλες να γελούν και που, από μέσα του, φοβόταν να ακολουθήσει μετά τα φασώματα, γιατί θεωρούσε ότι θα ήταν «ανεπαρκής». Μέσα από πολλές σελίδες, μέσα από πολλές περιγραφές και συγγραφικές εικόνες, ο σπουδαίος ηθοποιός μας δίνει τα της ζωής του από την αρχή, με τα απαραίτητα «μπρος-πίσω» σε διάφορες καταστάσεις του, ανηφορικές και κατηφορικές.

friends2314mp

Βρίσκεται στην Ελβετία, «αναρρώνει» και πάει να ελευθερωθεί από τους δαίμονές του και τους εθισμούς του. Είναι να γυρίσει στην πατρίδα του, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψει με τον «γενικό πληθυσμό». Ναυλώνει για την πάρτη του ιδιωτικό τζετ, δαπανά 175.000 δολάρια για ένα ταξίδι! Στα τέτοια του όλα, έχει λεφτά για χίλιες τέτοιες πτήσεις. Άλλωστε, πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην Ευρώπη, με τον ίδιο τρόπο. Να θυμίσω εδώ ότι από το 2004 (που σταμάτησαν τα Φιλαράκια) μέχρι σήμερα, όταν το CBS πούλησε και επαναδιαπραγματεύθηκε δικαιώματα με τα κανάλια του πλανήτη, κάθε ένας από τους έξι λάμβανε είκοσι εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο ΚΑΘΕ χρόνο; Θυμίζω ότι η σειρά σταμάτησε πριν από είκοσι χρόνια σχεδόν. Μεγάλα παιδιά είστε, βάλτε τα νούμερα κάτω και υπολογίστε.

Ο Perry είχε πάντα τάλαντο, ήταν πάντα μια καλή περίπτωση ηθοποιού. Το είχε από την αρχή και το έκανε πραγματικότητα σύντομα και με μεγάλη διάρκεια. Έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο. Και για όσους νομίζουν πως η ζωή του ήταν σαν του χαρακτήρα του, όσον αφορά τις επιτυχίες στις γυναίκες… Για ξαναψάχτε το! Ο άνθρωπος τα είχε με τη Julia Roberts, μεταξύ άλλων! Θυμάστε εκείνο το επεισόδιο, που είχε ένα guestιλίκι η θεάρα του “Notting Hill” και δεκάδων άλλων ταινιών; Ε, τότε ήταν μαζί. Να πω επίσης ότι ο ίδιο φασώθηκε με τη Valerie Bertinelli μια εποχή, αλλά δεν προχώρησε το ειδύλλιο για δύο λόγους, τον εξής ένα. Eddie Van Halen! Παιχτούρα μου, όσο Chandler κι αν είσαι, δεν μπλέκεις με τη γυναίκα του υπεράνθρωπου!

Είναι ένα χαριτωμένο ανάγνωσμα, γραμμένο με χιούμορ, με την ψυχή, με τον τρόπο που ένας άνθρωπος βιώνει τη μοναξιά, την αγάπη, τη φιλία… Ο Perry ευτύχησε να έχει έναν πατριό μάλαμα, μία δεύτερη οικογένεια το ίδιο καλή, αλλά μέσα του θεωρούσε ότι πάντα ήταν ξένος απέναντι σε όλο αυτό. Ο ίδιος ευτύχησε να γίνει superstar, να έχει πολλά λεφτά και όλη την επιτυχία του κόσμου, κάτι από αποζητούσε από πιτσιρικάς, αλλά οικογένεια δεν κατάφερε να κάνει. Κατάφερε να ανέβει στο Έβερεστ, να πιει τον καφέ του στην κορυφή, αλλά να μην ξέρει πώς να κατέβει. Τη θέλεις τη ζεστασιά του καταλύματος. Η κορυφή έχει πολύ κρύο…

Εννοείται ότι το προτείνω ανεπιφύλακτα. Εννοείται ότι το προτείνω για πολλές αναγνώσεις. Εννοείται ότι θα ήθελα να γίνει και ταινία κάποια στιγμή, είμαι σίγουρος όμως ότι ο ίδιος ο δημιουργός θα αρνιόταν. Could this BE more of a bad idea? Πού να ξέρω, Muriel; Πού να ξέρω; A, μην το ξεχάσω… Friends, Lovers and the Bing Terrible Thing! Τέτοια ευκαιρία για λογοπαίγνιο και να σου ξεφύγει έτσι; Εδώ πόσες Janice Litman-Goralnik-Hosenstein κολλάνε, να σε πλακώσουν στα OMG, να μην ξέρεις πού να κρυφτείς;

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE!