6949256666 press@keysmash.gr

Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους

keysmash powered by dycode

Από τη συγγραφική ομάδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!
Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους
Εκδόσεις Διόπτρα

Εικοστή πρώτη χιλιάδα και συνεχίζουν. Και όχι άδικα. Η προσπάθεια μύησης στα άδυτα της Γεωγραφίας θα αποφέρει καρπούς, ακόμα και σε αυτούς που αρνούνται πεισματικά να μάθουν τα βασικά. Ένα βιβλίο – βοηθός για τους μαθητές και όχι μόνο.

Εκείνο που σε εκπλήσσει περισσότερο είναι το πόσο απλές μπορούν να γίνουν δυσνόητες έννοιες, αν στα εξηγήσει κάποιος με απλά λόγια. Και το βιβλίο «Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους» το κάνει εξαιρετικά.

geografia2214

Ξεκινάει από την αλφαβήτα της Γεωγραφίας, με βασικές έννοιες που αφορούν στον πλανήτη. Πόσο μεγάλος είναι ο πλανήτης; Έχει νόημα να πούμε 510.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα; Χωράει ο νους μας αυτό το νούμερο; Σκέψου πρακτικά. Αν κατασκευάζαμε έναν δρόμο κατά μήκος του Ισημερινού, δηλαδή κατά μήκος αυτής της νοητής πλανητικής γραμμής που περνάει από το πιο πεπλατυσμένο σημείο της Γης, ο οποίος θα έκοβε μέσα από βουνά και θάλασσες και δάση, θα χρειαζόσουν κάπου στους δύο μήνες με αμάξι για να κάνεις τον γύρο του κόσμου, οδηγώντας ένα οκτάωρο την ημέρα. Με ποδήλατο θα σου έπαιρνε το τετραπλάσιο.

Πάμε παρακάτω. Ποιος μπορεί να μας εξηγήσει τι είναι το «Καρτεσιανό Σύστημα Συντεταγμένων». Αδιάβαστοι; Δεν νομίζω. Φαντάσου μια σκακιέρα ή ένα σταυρόλεξο. Κάθε κουτάκι έχει ένα όνομα, για παράδειγμα «Β7» ή «F5» στο σκάκι κάθετα ή οριζόντια. Αυτά τα ονόματα προκύπτουν σε συνάρτηση με έναν κάθετο κι έναν οριζόντιο άξονα. Δηλαδή, με κάποια σημεία αναφοράς. Έτσι λειτουργούν και οι συντεταγμένες.

Απλά πράγματα; Συνεχίζουμε. Σκέψου ότι ξεφλουδίζεις ένα μανταρίνι και μετά βάζεις πίσω τις φλούδες και το «ξαναντύνεις». Κάπως έτσι είναι η Γη με τις τεκτονικές της πλάκες, με τη διαφορά ότι από κάτω τους υπάρχει ένα ρευστό μάγμα και άρα «επιπλέουν».

geografiacool22

Ωκεανοί, λίμνες, ποτάμια, βουνά, ήπειροι, οροσειρές και έρημοι παρουσιάζονται με εικόνες, πινακάκια και παραδείγματα από την απλή καθημερινότητα, μιλούν στη γλώσσα των παιδιών, χωρίς περίτεχνους, δυσνόητους όρους και κανόνες παλιάς κοπής. Οροσειρά είναι… Μην περιμένεις να δεις κάτι τέτοιο, αντί αυτού θα βρεις πιο «ψαγμένους» τρόπους. Όπως η ψαρωτική λέξη «κορδιλιέρα», που ουσιαστικά είναι ένας πιο προχωρημένος τρόπος να πούμε «ένα σύστημα οροσειρών που βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη».

Αν θέλεις να μπεις στα «βαθιά» νερά της Γεωγραφίας και να παίζεις στα δάχτυλα έννοιες και όρους όπως ΑΟΖ, Τρίγωνο των Βερμούδων, ενώ θα απαντάς σε δύσκολες ερωτήσεις όπως «Γιατί οι επτά θάλασσες δεν είναι συγκεκριμένες για όλους» ή «Γιατί δεν είναι σωστό να λέμε ‘Ινδιάνοι’ και ‘Εσκιμώοι’», συνέχισε το διάβασμα.

Για το τέλος σου επιφυλάσσω το καλύτερο. Λίγο πριν κλείσεις το οπισθόφυλλο του βιβλίου θα βρεις «Εξυπνάδες και Ιστορίες» που θα σε κάνουν να φλεξάρεις (κομπάζεις σε συνηθισμένα e-λληνικά) στην παρέα. Είναι ακριβώς το σημείο που θα σε γοητεύσει η Γεωγραφία. Δες γιατί η Αίγυπτος δεν είναι η χώρα με τις περισσότερες πυραμίδες, ο Σταυρός του Νότου δεν είναι μόνο μουσική σκηνή, ποιο είναι το νησί που αλλάζει χέρια κάθε έξι μήνες, ποια είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των κεραυνών και «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο», αλλά πού και τι είναι;

Η λίστα γνώσεων συνεχίζετε ακατάπαυστα, αλλά με έναν μοναδικό τρόπο που σε μαγνητίζει από τις πρώτες γραμμές. Εξαιρετικό βιβλίο, δικαίως πολυσυζητημένο, άκρως εκπαιδευτικό, αλλά καθόλου βαρετό. Αντιθέτως, από εκείνα τα αναγνώσματα που όταν φτάνουν σπίτι μας, μαλώνουμε με τον γιο μου ποιος θα το πρωτοδιαβάσει.

Ελευθερία Καμπούρογλου

Buy the book HERE!

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments