Κοίτα τώρα τι έγινε… μία κούκλα, ένα παιχνίδι και μήλον της έριδον για δύο αδέλφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που – όπως όλα τα αδέλφια – παίζουν ταλαιπωρώντας το ένα το άλλο – έγινε αφορμή και αιτία για να ξεδιπλωθεί μία υπέροχη ιστορία. Ο παππούς επενέβη, πήρε στα χέρια του την κούκλα και θυμήθηκε. Αναπόλησε. Συνταξιούχος ηθοποιός ο ίδιος, εντόπισε χωροχρονικά την ύπαρξη της εν λόγω κούκλας. Την είχαν χρησιμοποιήσει σαν «μωρό» σε μία θεατρική παράσταση.
Κάπως έτσι το πανέμορφο κείμενο του έργου «Ο κύκλος με την κιμωλία» γίνεται τροφή για παιδιά. Οι μπόμπιρες και οι μπομπιρίνες που ήλθαν στο Άβατον εκείνο το Κυριακάτικο πρωινό, είδαν και άκουσαν πώς η αγάπη νικά και πώς ο καλός υπερισχύει του κακού, με λίγη «εξωγενή» βοήθεια φυσικά. Ξέρετε τι… το έργο έχει μία δομή για μεγάλους, αλλά με την κατάλληλη «διασκευή», όλα μπορούν να επιτευχθούν. Και ο κύριος Γιάννης Καλατζόπουλος, που έγραψε το κείμενο, επέλεξε άριστα να μεταδώσει όλο αυτό μέσα από τα τραγούδια, κωμικές σκηνές και πέντε ηθοποιούς, που ήταν σε μεγάλα κέφια.
Οι σκηνές του τσακωμού, ο τρόπος που «μετέβαιναν» από την παράσταση στην «παράσταση μέσα στην παράσταση» και πάλι πίσω, είναι υποδειγματικός. Είμαι σίγουρος ότι κάπου αυτοσχεδίασαν, όπως είμαι σίγουρος ότι το τάλαντό τους ήταν αυτό που έλαμψε πάνω από τη δουλειά που έχουν ρίξει. Με κιθάρες και κιθαρόνια και γιουκαλίλι και διάφορες ομορφιές, με διάθεση για όμορφη φασαρία, με τέλεια αφηγηματική αγωγή και ένα πανέξυπνο και λειτουργικό σκηνικό (το οποίο, όπως και τα κοστούμια της παράστασης, είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά – πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Βικτώρια Νταρίλα), η εκπληκτική πεντάδα, ήτοι οι κυρίες Νίκη Κάβουρα και Φαίδρα Παπανικολάου και οι κύριοι Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας (έχει σχεδιάσει τους φωτισμούς) και Γιώργος Τσαγκαράκης, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, μας πάνε βόλτα σε εποχές περίεργες, δύσκολες, μυστήριες… λίγο πολύ σαν αυτές που ζούμε τώρα.
Τα πιτσιρίκια το διασκέδασαν και μάλιστα πολύ, αφού αποτέλεσαν και μέρος της παράστασης. Δεν θα σας πω το πώς και το γιατί, αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας, πηγαίνοντας στο θέατρο και παίρνοντας τα βλαστάρια σας μαζί. Εγώ απλά θα εστιάσω σε μία σκηνή, που η έξαλλη κακομαθημένη πριγκίπισσα χτυπά τον φαντάρο, με τον παππού να παίρνει το πλέον απίστευτο και αμίμητο ύφος και να της λέει «Μη χτυπάτε τα στρατά, κυρία μου»! Γέλασα πολύ, θεωρώ ότι όλο το κείμενο διέπεται από λεπτό και εξαιρετικής ποιότητας χιούμορ και εννοείται ότι το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις οικογένειες που θέλουν να περάσουν όμορφα, όσο και εποικοδομητικά, ένα πρωινό Κυριακής, με τα παιδιά τους να έχουν αποκομίσει κάτι. Κάτι για την αγάπη, κάτι για τον άνθρωπο.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τη χαρά να βλέπουμε σπουδαίους καλλιτέχνες να δίνουν σημαντική βαρύτητα στο παιδικό θέατρο, όπως του αξίζει δηλαδή και να πλάθουν καταστάσεις που είναι ελκυστικές για τους μικρούς θεατές, που είναι γόνιμες για τους κηδεμόνες τους, που πιστοποιούν την καλή και θετική ροή του έργου. Μην το συζητάμε και πολύ, εδώ πρόκειται για μία παράσταση φάρμακο, με υπέροχη γεύση και ευεργετικές δυνατότητες, όχι ανάρρωσης, αλλά ευ ζην. Φύγαμε; Πάμε!
Κώστας Κούλης
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.
Ταυτότητα παράστασης
Η Σολομώντεια Λύση
Από τον Θίασο Λαϊκού Θεάτρου MATICAPI
Για παιδιά από 5 ετών
Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης
Σκηνικά / Κοστούμια: Βικτώρια Νταρίλα
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας
Μουσική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη
Φωτογραφίες/Trailer: Άκης Βαλεργάκης
Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Υπεύθυνη Παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου- We Will
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Νίκη Κάβουρα, Φαίδρα Παπανικολάου, Γιώργος Τσαγκαράκης
Μουσικοί επί σκηνής: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας
Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός – Μετρό Κεραμεικός
Πότε: Κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές για σχολεία και συλλόγους
Εισιτήρια: 10 € (γενική είσοδος), 8 € (Άνεργοι, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών)
Έως: και την Κυριακή των Βαΐων (28/04)
Προπώληση: Ticketservices
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6934654289
Διάρκεια: 80’ (χωρίς διάλειμμα)
0 Comments