Η Δώρα. Το κοριτσάκι που θέλει να γυρίσει στο σπίτι του στο Κάνσας. Ο λαμαρινόκαρδος που λαχταρά επιτέλους ανθρώπινη καρδιά. Ο αχυράνθρωπος που αποζητά μυαλό. Ο λιοντάρης που έχει ανάγκη από θάρρος. Και η περιπλάνησή τους. Μέχρι τη Σμαραγδοχώρα και το βασίλειο του μάγου του Οζ, με τον τελευταίο να αποτελεί, μάλλον, τη μοναδική ελπίδα τους για όλα όσα θέλουν. Και από και πέρα… το δίδαγμα. Δεν χρειάζεσαι κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό σου και τους φίλους σου.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Δαφνής, είναι σαφέστατος στις κατευθύνσεις που δίνει, για την «ομαλή διεξαγωγή». Οι πρώτες πέντε σειρές του θεάτρου είναι για τα παιδιά και μόνο για τα παιδιά. Οι γονείς θα κάτσουν λίγο πιο πίσω και θα μπορούν να έχουν οπτική επαφή και «εποπτεία» και όσα παιδάκια δεν επιθυμούν να κάτσουν μπροστά, θα πάνε στις πίσω σειρές, μαζί με τους γονείς τους. Οι παιδικές παραστάσεις είναι θέμα των παιδιών. Και για να λειτουργήσει όπως πρέπει η διάδραση, θα πρέπει να βρίσκονται οι θεατές μπροστά-μπροστά.
Γέμισε το θέατρο φατσούλες και χαμογελάκια και οφείλω να ομολογήσω ότι οι λιλιπούτιοι ήταν φωνακλάδες και φασαριόζοι και μάλιστα όσο έπρεπε. Φώναζαν όταν οι κακοί πήγαιναν να κάνουν ζημιά στους καλούς, επενέβαιναν για να προλάβουν το κακό και έδωσαν τη δική τους νότα. Α, μην το ξεχάσω… Προς τους γονείς και λοιπούς μεγάλους, που επέμεναν να κάνουν σουτ και σουτ… Αγαπητές και αγαπητοί μου, το πρόσταγμα στη ροή του έργου, αφήστε να το έχουν οι ηθοποιοί. Αν τα παιδιά πάνε, με τις φωνές τους, να καπελώσουν την πλοκή, οι ηθοποιοί θα το φτιάξουν. Με τα σουτ σας πιο πολύ ενοχλήσατε, παρά κάνατε καλό.

Το έργο μας δίνει την οδοντοστοιχία μας στο χέρι από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Στην αρχή «ευθύνεται» το εκπληκτικό σκηνικό – και πολύ λίγα γράφω – της κυρίας Ελένης Σουμή, η οποία επιμελήθηκε με έξοχο τρόπο και τα κοστούμια. Ένα τεράστιο βιβλίο στη θεατρική σκηνή, του οποίου οι σελίδες ορίζουν τις διάφορες σκηνές, ένας θαυμαστός τρόπος να απολαύσουμε την πορεία των ηρώων προς το βασίλειο και την επιστροφή τους. Από κει και πέρα αναλαμβάνουν την πλοήγηση η ευφυής σκηνοθεσία του Δαφνή – ο οποίος έκανε και τη διασκευή στο αριστούργημα του Frank Baum – και ο εξαιρετικός θίασος, που κάνει με πολύ ενθουσιασμό, τρελό επαγγελματισμό και αλάνθαστο κάματο τη δουλειά του. Οι κυρίες και οι κύριοι του θιάσου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου (η οποία έχει αναλάβει και τη χορογραφία), Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Νίκος Σταματόπουλος, Σοφία Αγγελικοπούλου, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας και Ευαγγελία Μπέγα, παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν, συμπαρασύρουν τα πιτσιρίκια στη γιορτή τους και προσφέρουν μία παράσταση, η οποία τα έχει όλα. Γέλιο, συγκίνηση, δράση, συμμετοχή του κοινού και ένα τελείωμα που γεννά πολλές σκέψεις.

Μετά το μπιζάρισμα τον λόγο λαμβάνει ο σκηνοθέτης. Η παράσταση κράτησε την υπέροχη μουσική του θεόρατου Μίμη Πλέσσα, ενώ ο ίδιος ο Δαφνής είχε παίξει σε αυτό το έργο, ως νέος ηθοποιός, υποδυόμενος τον λαμαρινόκαρδο. Θα πρέπει να πω ότι χειροκροτούσαμε για πέντε λεπτά σχεδόν, χωρίς σταματημό, τα οποία μας φάνηκαν πολύ λίγα τελικά. Νομίζω ότι είδα την καλύτερη παιδική παράσταση – για παιδιά όλων των ηλικιών όμως – των τελευταίων δέκα ετών. Εύχομαι να έχουμε μια καλή σεζόν στα παιδικά και πάντα τέτοιες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Με σεβασμό για τον άνθρωπο, την τέχνη, τον πολιτισμό.
Κώστας Κούλης
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Διασκευή ~ σκηνοθεσία Νίκος Δαφνής
Μουσική Μίμης Πλέσσας
Σκηνικά – εικαστικά & κοστούμια Ελένη Σουμή
Χορογραφίες Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Φωτισμοί Νίκος Μαυρόπουλος
Φωτογραφίες Σπύρος Περδίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κων/να Σαραντοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος.
Κάθε Κυριακή στις 12:00
καθημερινές για σχολεία
Έναρξη 5 Νοέμβρη 2023
Διάρκεια: 75΄
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου
Πληροφορίες στο 210.4816200
Site: katoapotigefyra.gr
Mail: info@katoapotigefyra.gr
Επικοινωνία: Kωνσταντίνα Σαραντοπούλου
0 Comments