4 μερίδες, 6 υλικά, ευκολάκι!

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 35 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
4 χοιρινές μπριζόλες με κόκαλο, μέτριο πάχος.
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο και μόνο αυτά από καρύκευμα – μην γκρινιάζεις!
2 αχλάδια Ανζού η Αμπάτε Φέτελ (ας είναι και κοντούλες αλλά ώριμες και πάρε 4 με 6 ), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε στρουμπουλές φέτες.
1 μπουκάλι μπύρα lager, καλή μωρέ, όχι καμιά ξεπέτα… γιορτές είναι!
3/4 κουταλιού αποξηραμένο φασκόμηλο ή – αν δεν σ’ αρέσει – δενδρολίβανο… Άσε κάτω το έλατο, άμπαλη χωριάτα!

Δεν είναι όλοι για γαλοπούλα, οπότε δώσε το Christmas spirit με εναλλακτική κρέατος, να δείξεις και γκουρμέ γνώσεις, τρελοκαμπέρω! Πιάσε το τηγάνι και ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπέρωσε τις χοιρινές μπριζόλες με κάλαντα. Πρόσθεσέ τες στο τηγάνι απαλά σαν χιονονιφάδες και σόταρε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 4 λεπτά ανά πλευρά, ανάλογα και το πάχος, καλό μου. Μετάφερε τώρα τις μπριζόλες σε ένα πιάτο. Σούρωσε όλα τα ζουμάκια εκτός από 1 κουταλιά της σούπας ζουμάκι με το λιπάκι από το τηγάνι. Θέλουμε ό,τι έχει μείνει κάτω. Θα με νιώσεις πιο κάτω…

Πρόσθεσε τα αχλάδια στο τηγάνι και σόταρε αφού χαμηλώσεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν, περίπου 6 λεπτά. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ. Μετέφερε τώρα και τα αχλάδια στο πιάτο με τις χοιρινές, να πιάσουν κουβεντούλα και πρόσθεσε τη μπύρα και το φασκόμηλο στο τηγάνι. Με ξύλινη κουτάλα, αλλιώς με κάνα κλαρί από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, άξεστο ξωτικό! Ξύσε τα καραμελωμένα κομμάτια από κάτω να ξεκολλήσουν, είναι η σπίθα του πιάτου, αστέρι μου… Τώρα με νιώθεις, ε; Μόλις πάρει βράση, πρόσθεσε τις χοιρινές μπριζόλες και τα αχλάδια ξανά στο τηγάνι και άφησέ τα να σιγοβράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κάλυψε το τηγάνι με το καπάκι, μείωσε τη φωτιά στο χαμηλό και μαγείρεμα μέχρι να ψηθούν οι μπριζόλες.

Αφαίρεσε τις μπριζόλες και τα αχλάδια από το τηγάνι. Αφαίρεσε τυχόν λίπος από το ζουμί, αύξησε τη φωτιά και μαγείρεψε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό, να γίνει πηχτούλα, ξαναπές το κάλαντο απ’ την αρχή… Έτοιμο! Ένα εναλλακτικό πιάτο – για όσους δεν ψήνονται με την γαλοπούλα – που ετοίμασες. Σερβίρεις το ονειρεμένο με τη σαλτσούλα χωριστά ή σαν ντεκόρ στο πιάτο.

Αν δεν σου πήζει το ζουμάκι, μην τρομάξει ο γείτονας! Κοσκίνισε μισή με μία κουταλιά του γλυκού αλευράκι ή μισή baking powder, όπως θα βράζει, κάνει δουλίτσα. Ανακατεύοντας όμως συνέχεια, να μην σβολιάσει και μέχρι να πήξει.

Καλές και χαμογελαστές γιορτές, το αξίζεις!
Τολμηρός Ουρανίσκος

giortinesmprizoles