Την Τετάρτη στις 30 Νοεμβρίου, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς και η Πρόεδρος & Γεν. Διευθύντρια του ιδρύματος, Ξένια Καλδάρα, μας προσκάλεσαν στη Συνέντευξη τύπου για τους θεσμούς «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Διά-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις», καθώς και «Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ».Ουσιαστικά επρόκειτο για μια ανταλλαγή ευχαριστών, τόσο από την πλευρά του ιδρύματος για την χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τα πολιτιστικά δρώμενα (μέσω διεξαγωγής του προγράμματος ΠΕΠ, δηλαδή μέσω της διεξαγωγής του χρηματικού κονδυλίου ΕΣΠΑ), όσο όμως και από την πλευρά της ίδιας της Περιφέρειας, για τη σημαντική πολιτιστική συμβολή του ιδρύματος όλα αυτά χρόνια.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με την ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής, κατά την οποία, εν συντομία, ανέφερε την έμπρακτη συνεισφορά του ΕΣΠΑ, της Περιφέρειας Αττικής, στο πολιτιστικό εγχείρημα του ιδρύματος, καθώς βέβαια και τα έσοδα που μέσω αυτής της συνεργασίας. Ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως με την ανάπτυξη του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027), θα επέλθει συνάμα μια πολιτιστική ανάπτυξη, καθώς στους στόχους του ίδιου του Περιφερειάρχη για την ανάπτυξη, την καινοτομία αλλά και γενικότερα για την καλύτερη ποιότητα ζωής της Αττικής, ο πολιτισμός παίζει πρωταρχικό ρόλο. «Ο πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά κύριο παράγοντα του ευ ζην», όπως ο ίδιος τόνισε. Επιπλέον, εκτός του Περιφερειάρχη Αττικής, το βήμα δόθηκε και στην κυρία Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, υπεύθυνη καλλιτεχνικού σχεδιασμού & διεθνών σχέσεων του ιδρύματος Κακογιάννη.
Η κυρία Γεωργοπούλου αρχικά απένειμε τα εύσημα στους ανθρώπους που βρίσκονται στο οπτικοακουστικό τμήμα, συγχαίροντάς τους την πολύτιμη βοήθειά τους για τις παραστάσεις που διεξάγονται στο ίδρυμα. Παραστάσεις δηλαδή που ανταποκρίνονται στον θεσμό « Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Διά-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις», που υμνούν το αρχαίο ελληνικό δράμα και διεξάγονται με συνεργασία του ιδρύματος και διαφόρων πανεπιστημίων ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, παραστάσεις όπως «Wanderings of Odysseus», σε συνεργασία με το Stanford Summer Theater το 2012 ή το έργο «Antigone Reload», σε συνεργασία με το University of the Arts Helsinki, Finland & Aalto School Art and Design το 2017, αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα του παραπάνω θεσμού. Πρόκειται για παραστάσεις που μεταδίδουν παγκοσμίως το αρχαίο ελληνικό δράμα, δίνοντας μια σύγχρονη πνοή στις αρχαίες τραγωδίες. Οι άνθρωποι δε που έχουν συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα, ονόματα όπως ο Rush Rehm, εκφράζουν όχι μόνο τον υπέρτατο θαυμασμό τους για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά και την ευγνωμοσύνη τους, που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό καλλιτεχνικό δρώμενο, «ανταποδίδοντας» κατά μια έννοια το πολιτιστικό δώρο που τους χάρισε ο ελληνικός πολιτισμός. Συγχρόνως, μαζί με τον παραπάνω θεσμό, η κυρία Γεωργοπούλου αναφέρθηκε και σε ένα επιπλέον πρόγραμμα, το «Fest of Fests», μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, αλλά και ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών θεσμών. Έδρα του έχει την Αθήνα και κύριο στόχο του, μέσω των ετήσιων συναντήσεων με αντιπροσώπους των νεανικών φεστιβάλ κινηματογράφου, την ανταλλαγή ιδεών, την ανάπτυξη συνεργασιών και καλών πρακτικών, ώστε να εκπαιδευτεί μία νέα γενιά ψηφιακών θεατών. Με αφορμή το πρόγραμμα αυτό, μέσω τηλεδιάσκεψης, μας μίλησαν και διάφοροι άνθρωποι που είχαν συμμετάσχει, μεταφέροντάς μας μόνο τις θετικές εμπειρίες και τα αληθινά τους συναισθήματα.
Γενικότερα, επικρατούσε ένα κλίμα θετικότητας και αισιοδοξίας για τις μελλοντικές πολιτιστικές συνεργασίες, ενώ κύριος άξονας, τόσο της Περιφέρειας όσο και του ιδρύματος, είναι ο πολιτισμός να είναι προσβάσιμος για όλους.
Αναστασία Τζάνου
0 Comments