Ο  Άγγελος Ανδρεόπουλος, μέσα από τον θεατρικό του μονόλογο, μας γνωρίζει τον Γιαννούλη Χαλεπά. Έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και ταλαντούχο γλύπτη, που η κοινωνία του τότε δεν του έδωσε την ελευθερία που έπρεπε για να δημιουργήσει όλα όσα θα ήθελε. Πρώτοι από όλους η οικογένειά του, έβλεπε την ευαισθησία του και την ροπή του στην τέχνη σαν πρόβλημα και όχι σαν ταλέντο.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

halepas2314d

Οι πιέσεις που δεχόταν για να γίνει κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά ήθελε, η σκληρή κριτική της δουλείας του από ομότεχνους, που ίσως τον έβλεπαν ως απειλή, αλλά και η άρνηση της οικογένειας Χριστοδούλου να του δώσουν για σύζυγο της κόρη τους Μαριγώ, τον έφεραν μπροστά σε σοβαρό νευρικό κλονισμό. Ο εγκλεισμός του στην Κέρκυρα σε ψυχιατρείο, για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, μόνο σωφρονιστικό χαρακτήρα δεν είχε.

Εκεί τον βρίσκουμε και εμείς, σε άκρα εξαθλίωση σώματος και ψυχής. Οι στιγμές που διηγείται τη ζωή του προκαλούν ανατριχίλα. Η μόνη του διαφυγή τα όνειρα, όταν τα φώτα σβήνουν και οι φύλακες νομίζουν ότι εκείνος κοιμάται.

Ο Γιώργης Κοντοπόδης στέκεται μπροστά μας ως σαλός γλύπτης, ως Γιαννούλης, ως Χαλεπάς. Στέκεται καταβεβλημένος, ενώ θυμάται όλες τις πτυχές της δικής του ιστορίας. Ο πόνος, η θλίψη, τον έχουν κυριεύσει. Η αγάπη του για την τέχνη τον κρατά ακόμα ζωντανό. Τα στερεότυπα της κοινωνίας τον κατακλύζουν σαν χείμαρρος. Η μητέρα του, ο πιο στενός δεσμός ενός παιδιού, ο άνθρωπος που θα μπορούσε να τον σώσει, είναι ο δεσμοφύλακάς του από τα πιο παιδικά του χρόνια. Στο μυαλό της έχει ήδη ετοιμάσει τη ζωή του γιου της και όταν εκείνος παρεκκλίνει των δικών της ονείρων, τον αντιμετωπίζει σαν τρελό.

halepas2316d

Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, αμείλικτα στιβαρή, κάνει τον  ρόλο πολυδιάστατο. Ο Γιώργης Κοντοπόδης καταπονεί το σώμα και την ψυχή του ώστε να δώσει λυρισμό. Η εξαθλίωση που βιώνει σκηνικά μέσα από κίνηση, εντάσεις, ισχυρό λόγο, γίνεται κτήμα μας. Δεν ξέρω πόσες ώρες μετά χρειάζεται για να βγει από τον μανδύα του Χαλεπά. Ξέρω πως καταφέρνει να μας σημαδέψει, πως τα λιτά σκηνικά αφήνουν χώρο στο μυαλό μας να περιπλανηθεί. Βλέπουμε όλα όσα αισθάνεται ο ήρωας. Εισχωρούμε στα άδυτα της ψυχής του, βιώνουμε τον εγκλεισμό, την τρέλα και την ιδιοφυΐα του.

Όταν η παράσταση τελειώνει χίλιες ερωτήσεις έρχονται και τρυπώνουν στο μυαλό και ένα ρημαγμένο γιατί μας καίει τα σωθικά.

Μπορεί ο Γιαννούλης μετά τον θάνατο της μητέρας του να κατάφερε να δοθεί απερίσπαστος στην τέχνη του. Μπορεί να έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς γλύπτες, αλλά τα χρόνια που πέρασε στο ψυχιατρείο έφεραν πάντα πάνω του τις δικές τους ανεξίτηλες σφραγίδες.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για την συγκλονιστική παράσταση!

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Άγγελος Ανδρεόπουλος
Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικό – εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Ανδρεόπουλος
Φωτογράφιση: Rabella Gre
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Στον ρόλο του Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

Πληροφορίες παράστασης
Χώρος:
Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, 11854, Κάτω Πετράλωνα)
Σκηνή Secret Room
Tηλ. θεάτρου: 210 3428650
Ημέρα και ώρα παράστασης: Τετάρτη στις 20:30
Τιμές εισιτηρίων:
14€ (κανονικό)
12€ (φοιτητικό, Α.Μ.Ε.Α., ανέργων, ομαδικό)
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: