Μια γυναίκα (Μαρία Ζορμπά) φτάνει στο εγκαταλελειμμένο, όπως νομίζει, σπίτι της οικογένειάς της, στο χωριό Κέρκι. Μόνο που το σπίτι αυτό τελικά κατοικείται. Κατοικείται από ένα ζευγάρι (Μιράντα Ζησιμοπούλου, Χρήστος Καπενής), που δεν γνωρίζει. Η γυναίκα τρομοκρατείται και καλεί την αστυνομία, μόνο που ο νόμος και η τάξη του δεν εμφανίζονται ποτέ, γιατί το ζευγάρι αυτό με τα παιδιά του ζει εκεί πολύ καιρό τώρα, εις γνώσιν όλου του χωριού. Τους έχουν αγκαλιάσει όλους τους οι κάτοικοι και έτσι η οικογένεια στρέφεται ενάντια στην παρείσακτη, κατά αυτή την οικογένεια, γυναίκα, που ήρθε να χαλάσει την ηρεμία της.

Εκείνη είναι φοβισμένη… Άραγε τι την έχει φέρει μέχρι εκεί; Γιατί εγκατέλειψε την πόλη; Και ποιοι είναι αυτοί που οικειοποιήθηκαν τον οικογενειακό οίκο;

laspi2314

Ο γρίφος δένεται με περισσότερες απορίες, όταν σφετεριστές και ιδιοκτήτρια αποφασίζουν να ζήσουν όλοι μαζί. Εκεί βλέπεις την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, την αλλαγή ρόλων αλλά και καταστάσεων, καθώς και την επικινδυνότητα της ανθρώπινης ύπαρξης επάνω σε τεντωμένο σκοινί. Οι άνθρωποι που βλέπεις μπροστά σου δεν έχουν όνομα. Μπορείς να τους δώσεις όποιο θες εσύ. Άλλωστε, δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Η σημασία βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις, στα κρυμμένα μυστικά, στην ανάγκη για επιβίωση, στον πόθο, στην πλήρη υποταγή.

Η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα χώρο που θυμίζει γιαπί. Η σκηνή του θεάτρου Σφενδόνη δίνει τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη να ανοιχθεί, να δώσει στον χώρο μια αφαιρετική ματιά, δημιουργώντας μια θριλερική αίσθηση στον θεατή. Οι στοιβαγμένες καρέκλες, ο άδειος χώρος που αλλάζει με διάφορα αντικείμενα ανά σκηνή, όλα αυτά φωτογραφίζουν μια εγκατάλειψη που δεν αφορά μόνο τα άψυχα αντικείμενα. Υπάρχουν στιγμές που κρατάς την ανάσα σου, μην ξέροντας τι θα επακολουθήσει, που σφίγγεις τα δόντια ασυναίσθητα, πιστεύοντας ότι τώρα θα γίνει κάτι που θα απαντήσει σε όλα σου τα ερωτήματα. Δεν συμβαίνει όμως και εσύ μπλέκεις σε έναν ακόμα γρίφο.

laspi2316

Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η παράσταση είναι πολυεστιακή, έχει μια κινηματογραφική προσέγγιση. Σε κάθε σημείο του θέατρου διαδραματίζεται και άλλη σκηνή. Ο θεατής είναι πάντα σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα παρακολουθεί ένα γρίφο που συνεχώς μεταλλάσσεται. Άραγε ο γρίφος θα λυθεί;

Το κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη γίνεται πολυεπίπεδο μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Ευθύμη Χρήστου. Τα φώτα και οι σκιές σε αυτή την παράσταση δίνουν μια επιπλέον αίσθηση αγωνίας στο όλο εγχείρημα.

laspi2315

Στον ρόλο της γυναίκας που διεκδικεί τα δικά της θέλω, που προσαρμόζεται σε μια νέα μορφή οικογένειας, η Μαρία Ζορμπά. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει όλα όσα γίνονται γύρω της είναι μοναδικός. Εστιάζει στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας της, είναι καταλυτική σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, δίνοντας στον θεατή τη δυνατότητα να την ψυχαναλύσει.

Ο Χρήστος Καπενής χρησιμοποιεί τον ρόλο του συζύγου με τραχύτητα, κάνει τον ήρωά του γήινο και ογκώδη. Εστιάζει στην πολυπλοκότητα των αισθήσεων και του συναισθηματικού αδιεξόδου, ενώ η Μιράντα Ζησιμοπούλου, που υποδύεται τη νεαρή μητέρα και σύζυγο, βγάζει μια πιο γλυκιά αίσθηση στον θεατή. Είναι κομμάτια ενός πάζλ που καλείσαι να βάλεις στη θέση τους, μέχρι το τέλος της παράστασης. Θα τα καταφέρεις;

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Συντελεστές:

Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Σκηνοθεσία-Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ευθύμης Χρήστου

Πρωτότυπη Μουσική: Die Arkitekt

Συνεργάτης σκηνοθέτις: Ευτυχία Λιβανίου 

Γραφιστικά: Forbidden Designs– Δημήτρης Γκέλμπουρας

Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Διεύθυνση παραγωγής: Σταμάτης Λεόντιος

Παραγωγή:  D’art – The Art Society AMKE/ ΟΜΙΚΡΟΝ ΤΡΙΑ ΟΕ

Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Χρήστος Καπενής, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ελένη Ζουρελίδου, Κώστας Κλάδης
Στο τραγούδι της παράστασης ακούγεται η φωνή της Αλίκης Αλεξανδράκη

Κάθε ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 21.10 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 75’ (1 ώρα και 15 λεπτά) – χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων

15€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό / ανέργων / ομαδικά / πολυτέκνων κλπ) , 5€ (ατέλειες)

Προπώληση εισιτηρίων : https://www.more.com/theater/laspi-2/

Για περισσότερα μείνετε συντονισμένοι στα social media της παράστασης:

Facebook: https://www.facebook.com/laspi/

Instagram: https://instagram.com/laspi_theatro_sfendoni?igshid=YTQwZjQ0NmI0OA==

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ | Μακρή 4, Αθήνα 117 42, τηλ.επικοινωνίας: 2130882955