Βιβλίο. O μαγικός τρόπος να ταξιδεύουμε, να μαθαίνουμε, να αναζητούμε, να γινόμαστε καλύτεροι. Παντοτινή αγάπη και συντροφιά. Το βιβλίο είναι το παράθυρό μας στον κόσμο. Είναι η ευκαιρία να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε, να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις για την ζωή, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Το  51ο φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίον Άρεως ήταν μόνο η αφορμή για να μιλήσουμε με ανθρώπους του βιβλίου. Πρώτος σταθμός μας σε αυτό τον υπέροχο κόσμο, οι Εκδόσεις Αγγελάκη και ο κύριος Κωνσταντίνος Αγγελάκης..

aggelaki2315

Κύριε Αγγελάκη, σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για τις εκδόσεις μας.

Πότε δημιουργήθηκαν οι εκδόσεις Αγγελάκη; Τι σας ώθησε στη δημιουργία τους και ποιος ήταν ο πρώτος τίτλος που εκδώσατε;

Η εταιρεία των «Εκδόσεων Αγγελάκη» ιδρύθηκε το 1974, με έδρα την Αθήνα και ιδρυτή της εταιρείας τον Εμμανουήλ Κωνσταντίνου Αγγελάκη. Την ίδια περίοδο προχώρησε στην έκδοση μιας γκάμας έργων που κάλυψαν και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το αναγνωστικό ενδιαφέρον μιας ευρείας μάζας κοινού. Στον χώρο του σχολικού βοηθήματος, κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις. Στα χρόνια της λειτουργίας της έχει δημιουργήσει και εκδώσει δύο σειρές (σύγχρονη διδακτική 16τομη – αναλυτική 23τομη), οι οποίες σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Στη συνέχεια, η εταιρεία προχώρησε σε εκδόσεις που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα (Παιδικά-Ιατρικά-Λογοτεχνία-Μαγειρική κ.α.). Μερικά σημαντικά έργα είναι: Λεξικό Ανωμάλων Ρημάτων του Βογιατζή, Σύγχρονη Διδακτική, Χρυσή σειρά (κλασική λογοτεχνία), Παγκόσμια Ποιητική Ανθολογία», «Ιούλιος Βερν» (βραβευμένα παιδικά μυθιστορήματα), Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους του Κ. Παπαρηγοπούλου, με νέα μορφή και συμπληρωμένο μέχρι και το 1993, Οι Μεγάλοι Παραμυθάδες τέσσερις τόμοι (κλασσικά παραμύθια), Τα Παραμύθια του Εθνικού Κήπου και Ιστορία-Μυθολογία για παιδιά 10τόμοι (Ηρακλής-Οδυσσέας κτλ.).

Τα τελευταία χρόνια, από το 2008 μέχρι και σήμερα, έχουν συνεχίσει την εκδοτική τους πορεία, εκδίδοντας πολλά μεμονωμένα έργα και κάθε χρόνο η βιβλιοπαραγωγή αυξάνεται.

aggelaki2316

Τι καθορίζει την επιτυχία ενός βιβλίου; Σίγουρα λαμβάνετε αρκετά χειρόγραφα. Τι είναι αυτό που θα σας κάνει να επιλέξετε ένα βιβλίο για να το εκδώσετε;

Η αλήθεια είναι ότι λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση πολλά χειρόγραφα όλων των ειδών. Και φυσικά αυτό μας γεμίζει χαρά, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να διαβάσουμε και να επιλέξουμε κείμενα που ταιριάζουν σε εμάς και ξέρουμε ότι μπορούμε να τα υποστηρίξουμε σε όλα τα επίπεδα. Ένα από τα κριτήρια επιλογής, για να πληροί ένα βιβλίο τις προϋποθέσεις να το εντάξουμε στον εκδοτικό μας κατάλογο, είναι αν στην ερώτηση «Θα το έκανα δώρο στα αγαπημένα μου πρόσωπα;» η απάντηση είναι «ΝΑΙ». Τότε είμαστε πεπεισμένοι ότι θέλουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση.

Όταν ένας συγγραφέας είναι πρωτοεμφανιζόμενος, ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να έχει το έργο του;

Το όραμά μας είναι να διευρυνθεί η φιλαναγνωσία και η δημιουργία αξιόλογων, ποιοτικών και καλαίσθητων βιβλίων. Βιβλία επιτυχημένα και διαχρονικά, που θα ικανοποιήσουν τους αναγνώστες. Γι’ αυτό άλλωστε και το μότο μας είναι «Με σεβασμό στον αναγνώστη». Αν κάποιο από τα έργα θα μας βοηθήσει στο όραμά μας, τότε θέλουμε να το εντάξουμε ως συνοδοιπόρο σε αυτή μας την προσπάθεια.

Εσείς τι είδους βιβλία διαβάζετε; Ποιο βιβλίο είναι το αγαπημένο σας;

Λόγω της καθημερινής ενασχόλησης με το βιβλίο, διαβάζω βιβλία όλων των ειδών. Καταρχάς, για να είμαι ενημερωμένος για όλα τα είδη και κατά δεύτερον, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι το κάθε είδος έχει κάτι να σου προσφέρει. Για αυτό και η βιβλιοθήκη μου είναι γεμάτη με βιβλία, όχι μόνο δικά μας, αλλά και άλλων εκδοτικών οίκων. Για να είμαι, βέβαια, ειλικρινής, όσο και αν υπάρχει η θέληση, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος. Στο ερώτημα «Ποιο είναι το αγαπημένο μου βιβλίο», είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσω. Μου έρχονται αρκετά στο μυαλό και δεν θέλω να αδικήσω κανένα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός βιβλίου που θα δείξουν ότι μπορεί να γίνει best seller;

Σίγουρα η υπόθεση. Εκδίδονται τόσα πολλά βιβλία, που αυτό που θα ξεχωρίσει, θα πρέπει να έχει μια υπόθεση πρωτότυπη. Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται πολλά ακόμα. Και σίγουρα είναι και θέμα συγκυριών. Είναι πολλά βιβλία που αξίζαν να γίνουν best seller, αλλά δεν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες, όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας.

aggelaki2314

Υπήρξαν βιβλία που από τις πρώτες σελίδες ανάγνωσης και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία, πήραν έγκριση ή απορρίφθηκε η έκδοσή τους από τον εκδοτικό σας οίκο και ποιοι είναι οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύεστε για την αξιολόγησή τους;

Έχουμε επιλέξει να διαβάζουμε από την αρχή μέχρι το τέλος όλα τα έργα. Πρώτον, γιατί σεβόμαστε τον κόπο των δημιουργών και την απόφασή τους να μας εμπιστευτούν το έργο τους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ένας δεύτερος λόγος, που θέλουμε να διαβάζουμε το σύνολο του έργου, είναι διότι στην αρχή κάτι μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά μετά το βιβλίο να είναι εξαιρετικό και με δυο-τρεις αλλαγές να απογειωθεί. Τότε, θέλουμε να το πούμε στον συγγραφέα, να του πούμε δηλαδή την αδυναμία του και να τον βοηθήσουμε να το βελτιώσει. Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλία που εξαρχής φαντάζουν υποσχόμενα. Μπορεί στην πορεία της αξιολόγησης να έχουν αρκετές αδυναμίες. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε σίγουροι, είναι να τους αφιερώνουμε όλη μας την προσοχή. Έχουμε στην εκδοτική μας εταιρεία μια ομάδα πολύ έμπειρη, ανθρώπους που αγαπάνε το βιβλίο. Επομένως, αφού γίνει η αξιολόγηση, συζητάμε από κοινού και συναποφασίζουμε πώς και αν θέλουμε να προχωρήσουμε.

Σε εποχές δύσκολες, όπως αυτές που περνάμε, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προωθηθεί ένα νέο βιβλίο;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί εκδοτικοί τίτλοι και κατ’ επέκταση πάρα πολλά βιβλία σε ένα αναγνωστικό κοινό μικρό που, δυστυχώς, δεν διαβάζει τόσο πολύ. Βέβαια, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια τάση αλλαγής, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, με αυτά τα δεδομένα η αλήθεια είναι ότι υπάρχει δυσκολία στην προώθηση ενός νέου βιβλίου. Ευτυχώς που υπάρχουν και πολλά βιβλιοφιλικά site, που ασχολούνται με το βιβλίο και δίνουν χώρο στα βιβλία.

Το αγοραστικό κοινό έχει μειωθεί ή αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;

Όπως είπα και προηγουμένως, δυστυχώς, για τα τόσο πολλά βιβλία που κυκλοφορούν, το αναγνωστικό κοινό είναι μικρό. Υπάρχει μια τάση αλλαγής και θέλουμε να ευελπιστούμε ότι αυτή η τάση δεν είναι μια φούσκα. Εμείς πορευόμαστε με αυτή την αισιόδοξη σκέψη.

Ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο, τι προτιμάτε και γιατί; Το αγοραστικό κοινό σε ποιο από τα δυο αυτά άκρα κλίνει τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι το έντυπο έχει άλλη χάρη. Είναι αλλιώς να πιάνεις το βιβλίο, να το αγγίζεις, να το ξεφυλλίζεις. Είναι και αυτό μέρος του αναγνωστικού ταξιδιού. Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε επιχειρήσει να συμπεριλάβουμε στον κατάλογό μας ηλεκτρονικά βιβλία. Δεν τα απορρίπτουμε σε καμία περίπτωση. Ίσως, όταν αισθανθούμε ότι μπορούμε να το υποστηρίξουμε, να το κάνουμε αυτό το βήμα.

Ποια η γνώμη σας για το audiobook, που φαίνεται ότι έχει μπει γερά στις ζωές μας;

Μας αρέσει πολύ αυτή η εκδοχή του βιβλίου. Γι’ αυτό άλλωστε το κάναμε πράξη όταν είδαμε ότι ξεκίνησαν να βγαίνουν audiobook. Είμαστε από τους πρώτους που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και ξεκινήσαν συνεργασία με την πλατφόρμα «BOOKVOICE», έχουμε εκδώσει με επιτυχία κάποιους από τους τίτλους και θα εκδώσουμε και άλλους. Βλέπουμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Δεν μας εκπλήσσει, γιατί το περιμέναμε ότι θα έχει ανταπόκριση. Δίνεται η δυνατότητα σε  πολλούς ανθρώπους, όπως σε άτομα με προβλήματα όρασης ή ακόμα και σε ανθρώπους που οι ρυθμοί της ζωής τους δεν τους επιτρέπουν να απολαύσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν από πολύ καλές φωνές ένα βιβλίο. Και είναι σημαντικό για εμάς να συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια.

Βρίσκεστε αυτόν τον καιρό στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Πεδίον Άρεως. Έχετε ετοιμάσει κάποιες εκδηλώσεις; Τι μπορεί να βρει σε εσάς ο αναγνώστης;

Δεν γίνεται να λείπουμε από τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή και με αναγνώστες και με συγγραφείς. Έχουμε ετοιμάσει μια σειρά παρουσιάσεων βιβλίων που κυκλοφορήσαν πρόσφατα και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα γνωρίσει ο κόσμος και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε και τους συγγραφείς μας σε αυτήν τη γιορτή, τους οποίους φιλοξενούμε στο περίπτερό μας, για να μιλήσουν απευθείας με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στο περίπτερό μας μπορεί κάποιος να βρει βιβλία ξένης λογοτεχνίας, κλασικά και διαχρονικά, όπως η Παναγία των Παρισίων, βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας, δοκίμια, παιδικά και ποιητικά.

Οι εκδόσεις Αγγελάκη βρίσκονται στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως στο περίπτερο 274-275.

Μαίρη Ζαρακοβίτη