Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής, παρουσιάζεται η πρωτότυπη και ιδιαίτερη Performance “RAP & CLASSIC” για την ξεχωριστή ημέρα της Μουσικής. Πρόκειται για μια συνάντηση της κλασικής μουσικής με τη rap. Η κυρία Μάγδα Μαυρογιάννη, η οποία παρουσιάζει αυτή τη γιορτή, βρίσκεται κοντά μας και μιλά μαζί μας για την εκδήλωση, τη μουσική, την αγάπη της για τη μουσική, το όραμά της και το μέλλον. Θερμές ευχαριστίες στον Αντώνη Κοκολάκη και το ακούραστο επιτελείο του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

Τι να περιμένουμε λοιπόν στις 21 Ιουνίου; Πέρα από τις μελωδίες και τη μίξη «ειδών» και όλο αυτό το πάντρεμα; Τι μας ετοιμάζετε;
H Ευρωπαϊκή ημέρα της μουσικής γιορτάζει στις 21 Ιουνίου και γιορτάζουμε και εμείς μαζί της. Με αυθορμητισμό έμπνευση και ελευθερία… Την Ελευθερία του καλοκαιριού, με τη θάλασσα, τα μπάνια, τα παγωτά, τα κοκτέιλ, τις παρέες, χωρίς ξυπνητήρι, διαβάσματα και άγχος. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κλασσική μουσική σπάει τη φόρμα της και ενώνεται με τη Rap μουσική. Μια χορωδία, νεαροί πιανίστες – κιθαρίστες, ερμηνεύουν το πρόγραμμά τους, ελευθερώνοντας τα μουσικά τους μέτρα με rap ρυθμούς.
Πώς σας ήλθε η ιδέα; Και πώς έφτασε από «απλά μία ιδέα» να γίνει ολόκληρη παράσταση;
Οι ιδέες έρχονται όταν είμαστε μέσα μας ανοιχτοί και παρατηρούμε τον κόσμο. Και βλέπουμε τι ποικιλία υπάρχει γύρω μας. Τι γεύσεις, τι ήχοι, τι ρυθμοί. Χρειάζεται μια αφορμή για να ενωθούν όλα αυτά. Όταν ήρθε η πρόταση από τη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής, όλα αυτά ως δια μαγείας ενώθηκαν σε μια ιδέα. «Rap and Classic» International language. Η πρόταση έγινε στη χορωδό και μουσικοπαιδαγωγό Μαρία Μιχαλοπούλου και σ’ εμένα. Έπρεπε λοιπόν να φανταστούμε πως θα υλοποιηθεί αυτό το concept. Και η φαντασία μας οδήγησε να ελευθερώσουμε τη κλασσική φόρμα και να την ενώσουμε με τη Rap.

Πώς έγινε η επιλογή των συνεργατών σε αυτό το εγχείρημα;
Ξεκινήσαμε με τη Μαρία Μιχαλόπουλου, τους μαθητές, τη χορωδία της «Καλλιτεχνήματα» και με τη δική μου καλπάζουσα φαντασία στο δημιουργικό πάντρεμα. Μας χρειαζόταν ένας Rapper που να έχει παιδεία κλασσική, δομή και φιλοσοφία του Ρυθμού Rap. Η επιλογή του MC ΥΙΝΚΑ ήταν η πιο δυνατή. Διότι γνωρίζει και κλασσική μουσική (καθώς είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου) και μπορεί να συνεργαστεί με τους κώδικες της κλασσικής.
Μήπως όλο αυτό το θέαμα είναι τρανή απόδειξη του ότι «Η μουσική είναι μία»;
Θα μπορούσαμε να το πούμε και έτσι. Διότι ζούμε σε μια συνδυαστική εποχή, τόσο στις τέχνες όσο και στις επιστήμες. Η εποχή μας τρέχει και τρέχουμε και εμείς μαζί της να την προλάβουμε και να απολαύσουμε τον πλούτο και τις δυνατότητες που μας δίνει.
Πέρα από το LiVE αυτό του Ιουνίου, μήπως σκέφτεστε να κάνετε κάτι περισσότερο; Να περιοδεύσετε, να πραγματοποιήσετε και άλλες εμφανίσεις ίσως;
1η Ιουνίου στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Εμπλέκομαι σε κάτι τελείως διαφορετικό, που μας ταξιδεύει μ έναν άλλο τρόπο. Την οπερέτα. Μια Μουσική παράσταση βασισμένη στη βιογραφία του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, τη σοπράνο Μαρία Γαλάνη, τον τενόρο Γιάννη Φίλια και άλλους.

Υπάρχουν άλλα πλάνα σας για το κοντινό μέλλον; Είναι ανακοινώσιμα;
Υπάρχει μεγάλη προετοιμασία για τον επετειακό κύκλο «Μαρία Κάλλας στο Ντιβάνι» για το ίδρυμα Θεοχαράκη, με τον εξαίρετο πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, με διακεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές όπως τους Βασιλική Καραγιάννη, Έλενα Καλένος, Χάρη Ανδριανό, Κωνσταντίνο Κληρονόμο, Μαρία Μητσοπούλου και ένα επιτελείο νέων ανερχόμενων τραγουδιστών, όπως και αλλά σημαντικά σχέδια, που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα.
Τι είναι αυτό που σας δίνει ώθηση, στο να υπηρετείτε τόσο πιστά την τέχνη σας κάθε μέρα;
Η αγάπη μου για την τέχνη είναι τόσο έντονη μέσα μου, που είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Κοιμάμαι και ονειρεύομαι την τέχνη. Ξυπνάω και πάλι ονειρεύομαι την τέχνη. Είναι πάνω απ’ όλα. Είναι η ζωή μου.
Κώστας Κούλης
0 Comments