Η Μαριάννα Ζάχου πρόκειται να εμφανιστεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο Lux Athens και με ευκαιρία και αφορμή την επικείμενη εμφάνισή της, μιλήσαμε μαζί της για τη μουσική, τα σχέδιά της, όλα αυτά που της αρέσουν στην τέχνη της, το παρόν και το μέλλον… και τη νομική! Θερμές ευχαριστίες στην Άντζυ Νομικού, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο τραγούδι;
Η μουσική και το τραγούδι δεν είναι μια επιλογή της μετέπειτα ζωής μου. Είναι, θα έλεγα, ένα τοπίο, μέσα στο οποίο μεγάλωσα, εξελίχτηκα σαν προσωπικότητα και φυσικά εδώ και πολλά χρόνια, το τοπίο όπου αναπτύσσω πια την προσωπική μου δράση.
Πόσα χρόνια υπάρχει αυτός ο έρωτας με τη μουσική;
Σχεδόν όσο χρονών είμαι! Η μητέρα μου πάντως με πληροφορεί ότι χόρευα και τραγουδούσα με τις μουσικές που μου έβαζε να ακούω από μωρό. Μέσα από όλα αυτά τα ερεθίσματα που έλαβα και συνεχίζω να λαμβάνω, διαμορφώθηκε μία αισθητική και μια στάση ζωής. Σίγουρα πολύ επηρεασμένη και από τους αγαπημένους μου δημιουργούς, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Λάγιος, ο Κηπουργός κ.α.
Πόσο καθοριστική είναι η μουσική στη ζωή σου;
Πιστεύω πως το κάθε ον έχει τον προορισμό του στην ύπαρξή του. Όπως με παρατηρώ να κινούμαι την τελευταία εικοσαετία τουλάχιστον, η μουσική και η τέχνη καθορίζουν τον τρόπο που οργανώνω τη ζωή μου. Δεν μπορώ συνεπώς να μιλήσω απλά για μία αγάπη ή τάση. Οι σπουδές, τα επαγγελματικά σχέδια, ο κοινωνικός βίος, η καθημερινότητα, όλα δομούνται γύρω από αυτό. Θα έλεγα πως είναι το κατεξοχήν καθοριστικό στοιχείο.
Ποια είδη μουσικής σου αρέσουν;
Μου αρέσει γενικώς η μουσική και στοιχεία από όλα σχεδόν τα είδη της, ή έστω αυτά που έχει τύχει να ακούσω. Ορισμένα είδη δεν με εκφράζουν καθόλου βέβαια, ούτε μπορώ να ψυχαγωγηθώ με αυτά. Είμαι crossover τραγουδίστρια, άρα έτσι κι αλλιώς, εκφράζομαι και η ίδια μέσα από διαφορετικά είδη . Υπό μια γενική ομπρέλα, ανήκω και σαν επιρροή, αλλά και σαν έκφραση στο Artsong, ή αλλιώς έντεχνο, η αλλιώς ρομαντικό τραγούδι. Είναι όντως, μια μεγάλη ομπρέλα το έντεχνο τραγούδι και δύσκολο να καθοριστεί αυστηρά. Κινούμαι πάντως σε ακούσματα που συνδυάζουν λόγο και μουσική αρμονικά και ιδανικά, με τη σύμπραξη όλων των συντελεστών, δηλαδή συνθέτη, στιχουργού – ποιητή, ερμηνευτή και μουσικού εκτελεστή.
Νομική και μουσική, έχουν κοινά στοιχεία; Πώς συμβαδίζεις μαζί τους;
Η νομική αποτέλεσε συνειδητή επιλογή μου, στο επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών. Γενικώς, έχω μια τάση προς τις ανθρωπιστικές επιστήμες κι ακολούθησαν αργότερα κι άλλες επιλογές στο πεδίο αυτό. Έτσι κι αλλιώς, θεωρώ τη μόρφωση απόλυτα σημαντική για τον άνθρωπο, πόσο δε μάλλον μια επιστήμη που σου προσφέρει δομή στη σκέψη και την αποτύπωση του λόγου σου και σε κάνει να πατάς γερά στα πόδια σου. Κοινά στοιχεία δεν βρίσκω καθόλου να υπάρχουν ανάμεσα σε νομική και τέχνη και η ενεργή δικηγορία δεν αποτελεί την επαγγελματική μου επιλογή. Σε μένα πάντως, το να έχω και τις δύο φύσεις σαν τρόπο σκέψης, μου προσφέρει ισορροπία και πολλά κομμάτια από τη νομικό τρόπο σκέψης με βοηθούν στον τρόπο οργάνωσης των μουσικών μου εργασιών. Κι άλλα πάλι με δυσκολεύουν αφάνταστα! ( Γελάει)
Θα βρίσκεσαι στις 22 Οκτωβρίου στο Lux Athens, κάνοντας μια εξερεύνηση στον μουσικό ερωτικό λόγο. Θέλεις να μας πεις περισσότερα;
Αφορμή γι΄ αυτό, στάθηκε το θέμα του φετινού επετειακού φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών, που αφορά στον έρωτα στις τέχνες. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι ο έρωτας είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον άνθρωπο και προφανώς αποτυπώνεται σε όλες τις μορφές τέχνης, σκέφτηκα να συγκεντρώσω ένα υλικό, που θα αποτυπώνει τον έρωτα στις διάφορες πτυχές του, τη χαρά, τον πόνο, τον αποχωρισμό, αλλά και μέσα από διάφορες κουλτούρες, καθώς υπάρχουν αρκετά ξενόγλωσσα τραγούδια και με παραδοσιακές επιρροές, εξού και ο τίτλος Contradicci?n, που σημαίνει αντιφάσεις. Έχω τη χαρά σε αυτό το project να βρίσκομαι επί σκηνής με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τον Μιχάλη Πορφύρη στο τσέλο, δύο πολύ σπουδαίους μουσικούς, η συμβολή των οποίων είναι καταλυτική στη δημιουργία του ηχητικού τοπίου που φαντασιώθηκα για την παράσταση αυτή.
Τι θέση έχει ο έρωτας στη ζωή σου;
Μεγαλώνω και παρατηρώ ακριβώς αυτό που ανέφερα πριν. Πόσο γεμάτος αντιφάσεις είναι. Πώς από εκεί που είσαι γεμάτος χαρά, λαχτάρα κι ενθουσιασμό, με μιας μπορεί ο ψυχισμός να επηρεαστεί τόσο έντονα και ξαφνικά να νιώθεις ακραία συναισθήματα θλίψης, οργής, απελπισίας… Εν ολίγοις, ο έρωτας επηρεάζει έντονα τον ψυχικό μου κόσμο και φυσικά επενδύω χρόνο κι ενέργεια σε αυτόν. Ωστόσο ποτέ δεν επηρέασε τις επαγγελματικές μου επιλογές. Μάλλον που και που εμφανίζεται με χρονοκαθυστέρηση ο ορθολογισμός από τη νομική που λέγαμε πριν. ( γελάει)
Πιστεύεις ότι ο έρωτας είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις του ανθρώπου;
Σαφέστατα, αφού έχει τη δύναμη να επηρεάζει τόσο έντονα το θυμικό και κατ΄ επέκταση, τη βούλησή μας.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου ερωτικό τραγούδι;
«Κραταιά ως θάνατος αγάπη», Μεγάλος Ερωτικός, Μάνος Χατζιδάκις , από το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα… Δυνατή η αγάπη σαν τον θάνατο.
Τι έχεις ετοιμάσει για αυτή τη βραδιά;
Είναι μια συλλογή από Artsongs, με αναφορές σε δημιουργούς που εξύμνησαν τον έρωτα με τον ποιητικό τους λόγο και φυσικά, όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι αντιφάσεις αποτυπώνονται και από τις διάφορες γλώσσες και κουλτούρες και από τα διαφορετικά στυλ μουσικής. Έχουν γίνει ενδιαφέροντα παντρέματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από Μπαρόκ, μέχρι παραδοσιακά και ρεμπέτικα. Φυσικά και ερμηνευτικά είναι μια πρόκληση για εμένα.
Το πρόγραμμά σου σε τι κοινό απευθύνεται;
Σε κοινό που δεν καταφεύγει στην Τέχνη μόνο για λόγους διασκέδασης. Η Τέχνη επιτελεί κι άλλους σκοπούς. Εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και για μένα κυρίως αφύπνισης, κάτι που προσπαθώ να καταθέτω, μέσα από τις μουσικές μου επιλογές.
Μαίρη Ζαρακοβίτη
Η Μαριάννα Ζάχου, γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι πτυχιούχος Νομικής, κάτοχος ΠΜΣ Διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ). Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά (Αχίλλειο Ωδείο Λάρισας), κλαρινέτο (Δημοτικό Ωδείο Λάρισας), μουσικοθεραπεία (Ωδείο Φίλιππος Νάκας) σύγχρονο τραγούδι και τζαζ αρμονία (Ωδείο Φίλιππος Νάκας).
Έχει συνεργαστεί με το Λουδοβίκο των Ανωγείων, Γρ. Βαλτινό, Βασίλη Λέκκα, Δάκη, ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, τον Παντελή Θαλασσινό,το Ντίνο Γεωργούντζο,το μουσικό σύνολο Ενωδεία, Φιλαρμονική Δήμου Λαρισαίων κ.α.
Ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι από το 2008, με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
0 Comments