Πενήντα συγκροτήματα σε μία σκηνή, για μία μεγάλη μουσική γιορτή. Το Rocking Loud Festival φτάνει στο τέταρτο «τεύχος» του, ίσως και το πιο «πολυσέλιδο» μέχρι σήμερα – για την ακρίβεια, μέχρι το επόμενο. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της Rock Architecture, η οποία το φιλοξενεί, μάθαμε για την ιδέα, την πραγμάτωση, την προσοχή στον άνθρωπο, την αρωγή και την ευδοκίμηση, όπως μαθαίναμε στο σχολείο από παιδιά. Και ακούσαμε ό,τι πιο ωραίο. Αρχικά ότι η μουσική είναι μία. Δεν θα μπορούσε να οριοθετηθεί καλύτερα η κουβέντα μας. Το να ευχηθούμε τα καλύτερα είναι το αυτονόητο. Το να ευχηθούμε μακροημέρευση είναι αυτό που μας βγαίνει από καρδιάς.

rockinloud2316

Πώς ήλθε η ιδέα για το Rocking Loud Vol. 4 φεστιβάλ; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να σκεφθείτε μία τέτοια διοργάνωση και μάλιστα με τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσες πολλές συμμετοχές;
Το Rocking Loud Festival ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε με αφορμή και αιτία τις μπάντες. Σε μεγάλη συχνότητα ερχόντουσαν συγκροτήματα που ζητούσαν χώρο για να παίξουν. Κυρίως με νέα παιδιά. Οπότε, προκειμένου να παίζουν διάσπαρτα, όποτε και αν υπήρχε διαθεσιμότητα, σκεφτήκαμε να τους συγκεντρώσουμε όλους μαζί και η Rock Architecture να λειτουργήσει κατά μια έννοια και σαν φυτώριο.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να μείνει στο τέλος; Τι είναι αυτό που από τώρα γνωρίζετε ότι θα αποτελέσει γενική επιβράβευση του φεστιβάλ;
Υπάρχει μεγάλη δημιουργικότητα και μεγάλη ανάγκη για έκφραση, για δημιουργική εκτόνωση. Με μια πρώτη συζήτηση που κάναμε για να αναβιώσει το Rocking Loud Festival, αμέσως μαζεύτηκαν δεκαπέντε μπάντες. Είπαμε να βγάλουμε και μια ανακοίνωση, για να δούμε το ενδιαφέρον. Και μέσα σε λίγες μέρες έγιναν περίπου τριάντα πέντε! Από όλη την Ελλάδα. Οπότε, το προχωρήσαμε. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες όταν έχεις να συντονίσεις τόσες μπάντες, όμως στο τέλος κερδίζει πάντα η μουσική και όλα ξεπερνιούνται.

rockinloud2314

Πόσο καιρό σας πήρε το στήσιμο; Από την αρχική κουβέντα μέχρι την πιο πρόσφατη μπάντα που έκλεισε συμμετοχή; Υπήρχαν στιγμές που φάνταζε βουνό όλο αυτό; Είναι ίσως το πιο μεγαλεπήβολο φεστιβάλ που έχει γίνει στη χώρα μας;
Η Rock Architecture είναι ένας χώρος με καλό όνομα στα live. Έχουν περάσει πολλά ονόματα από το stage της, που τώρα είναι γνωστοί τραγουδιστές. Λειτουργούμε τόσα χρόνια με υπευθυνότητα και συνέπεια στο μουσικό γίγνεσθαι της Αθήνας. Καταλαβαίνετε ότι η ευθύνη ενός φεστιβάλ τρίμηνης διάρκειας είναι μεγάλη. Και ως προς τη διοργάνωση, αλλά και ως προς την υστεροφημία του. Στήνουμε τα live του Rocking Loud κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και δίνουμε βήμα σε νέους δημιουργούς. Τους πλαισιώνουμε με πιο έμπειρες μπάντες και προγραμματίζουμε και διάφορα guest. Δημιουργούμε μια «ζύμωση», μέσα από την οποία στο τέλος οι νέοι θα μπορούν να πάρουν την αίσθηση και τον αέρα της πορείας μια μπάντας από τους παλιούς και οι παλιοί θα πάρουν φρέσκο παλμό από τους νέους. Θα υπάρξουν βέβαια και βραβεία για τον νικητή, με πιο σημαντικό την παραγωγή του πρώτου του cd single.

H συνύπαρξη και συνεργασία με την Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” είναι κάτι εξαιρετικό και συγκινητικό; Πώς προέκυψε;
Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε και πάλι το Rocking Loud Festival, ταυτόχρονα σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να έχει να δώσει και κάτι περισσότερο από μουσική. Πάνω στη συζήτηση, έπεσαν διάφορες ιδέες, με κυρίαρχη την προσφορά. Να συνδυάσουμε το φεστιβάλ με δράσεις αλληλεγγύης. Να γίνουμε ο κρίκος μιας αλυσίδας που θα στηρίξει τον συνάνθρωπο, θα προβάλλει τον άνθρωπο, αλλά να είναι και διαδραστικές. Κάτι που να μπορεί να συμμετέχει πολύς κόσμος. Όλοι βλέπουμε γύρω μας ότι πολλοί συνάνθρωποί μας παλεύουν καθημερινά για τα αυτονόητα. Ένα πιάτο φαγητό. Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος με την Κοινωνική Κουζίνα Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, έχει καταφέρει να δημιουργήσει αυτή τη δράση. Χρειάστηκε ένα τηλεφώνημα και αμέσως οργανώθηκε. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική. Έφεραν τρόφιμα από την πρώτη μέρα που το ανακοινώσαμε και δήλωσαν εθελοντές. Μαγειρέψαμε, μοιραστήκαμε στιγμές, φάγαμε όλοι μαζί.

rockinloud2315

Επίσης, την ίδια ημέρα, στην επίσημη παρουσίαση του φεστιβάλ, είχαμε καλεσμένους τους «Πλοηγούς». Η Πλοήγηση είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, ένας εξειδικευμένος πολυχώρος ανάπτυξης δεξιοτήτων, που από το 2014 λειτουργεί με στόχο την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη εφήβων και νεαρών ενηλίκων με αυτισμό και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε λοιπόν αυτή την ομάδα, όπου τα παιδιά της τραγούδησαν σε ένα σύντομο πρόγραμμα, με ελληνικό κυρίως, αλλά και ξένο ρεπερτόριο, ένα δείγμα της δουλειάς τους, με φωνές και συνοδεία πιάνου από τη Μαρία Παπαρδάκη, συντονίστρια της ομάδας και μουσικοθεραπεύτρια της Πλοήγησης.

Σκέφτεστε άλλες δράσεις στη συνέχεια; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;
Θα έχουμε και άλλες τέτοιες δράσεις προσεχώς.

Η μουσική είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη μορφή ψυχαγωγίας;
Η μουσική είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη ζωή μας. Πάνω της ακουμπάμε όλα μας τα συναισθήματα. Τα κάνουμε μελωδίες, βάζουμε στίχο και τα εκφράζουμε. Τα συνδέουμε με αναμνήσεις, με μελλοντικά μας σχέδια. Είναι ανάσα βαθιά, αλλά σίγουρα και αναστεναγμός. Η μουσική είναι μια, ανεξάρτητα από το είδος. Είναι ίσως η μόνη υπόσχεση που πραγματοποιείται. Πρέπει να δίνουμε χώρο στη μουσική. Πιστεύω πως όλες οι μορφές τέχνης έχουν τη δύναμη να λειτουργήσουν εναλλακτικά σαν φάρμακα και λύσεις σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή μας.

Κώστας Κούλης