Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα 15 λεπτά (συμπεριλαμβανομένης της ψύξης) | Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά | Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 45 λεπτά Ποσότητα; Θα χορτάσεις σαβούρδισμα… καμιά σαρανταριά και πλέον.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: μία συσκευασία (250-300 γραμμάρια) γλυκά ή πικρά δάκρυα στεναχωρημένης σοκολάτας ή όσα σου είπε ο διαιτολόγος – μην κάνεις έτσι…
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο όχι μπρουτάλ! Και το άλλο να βάλεις δεν θα σε μαλώσω… απλά κόψε το αλατάκι παρακάτω και βάλε στη μύτη.
1/4 φλιτζανιού γιαούρτι, με λίγα λιπαρά
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά εννοείται κότας όχι δεινόσαυρου
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
2 & 1/4 φλιτζάνια αλεύρι όπως είναι χωρίς κόσκινο, να σε λουφάρω
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι – τα είπαμε παραπάνω, ναι;
Αν είσαι της μπούκας, βάλε και 1 φλιτζάνι καρύδια ή πεκάν ως έλεγκαντ αστός ή ό,τι έχεις ξεχασμένο, ελαφρά ψιλοκομμένα όμως, μη φύγει κάνα σφράγισμα.

mpiskota2214

Θέλει τρόπο:
Ανακάτεψε για αρχή το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα και το αλάτι να ζαλιστούν ελαφρά…. άσε το μείγμα στην άκρη, αστέρι της κουζίνας.

Σε μεγάλο μπολ χτύπα με μίξερ, γιατί με τα μάτια δεν κουνάει η συνταγή, το βούτυρο και το γιαούρτι με τη ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα και να πάρουν ανοιχτό χρώμα. Πρόσθεσε τώρα τα αυγά… ένα-ένα! Σιγάααα, μάναμ’! Και τη βανίλια ενδιάμεσα λέμε… Ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν. Ζιγούλια ζιγούλια, σταδιακά δηλαδή, πρόσθεσε το ξηρό μείγμα… θυμάσαι; Το αλεύρι κτλ. με το μείγμα της κρέμας και ανακάτεψε απαλά και ανέμελα, να φτάσουν στην κορύφωση.

Πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς (αν δεν θες ξες… τσίμπα τα στη ζούλα, σε μάθαμε) και τα κομματάκια σοκολάτας που γι’ αυτό το λόγο τα πήραμε. Είναι και στον τίτλο… Βάλε τώρα τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα να ηρεμήσει από το κακό που τη βρήκε και καθάρισε το χάος.

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 κελσίους και μόλις τα βάλεις χαμήλωσε καμιά εικοσαριά κελσίους. Διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, κατανοώ. Μοίρασε εντωμεταξύ τη ζύμη με υπόψιν όγκου, ωσάν 2 κουταλιών του γλυκού ή όπως σε ευχαριστεί – δεν θα με τρελάνεις – και απαλά εναπόθεσε τα σε αντικολλητικό ταψάκι και ψήσε για 9 έως 11 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και λίγο πριν καούν. Θυμήσου να κεράσεις και κανέναν πριν τον αφανισμό! Καλή όρεξη!

Τολμηρός Ουρανίσκος