6949256666 press@keysmash.gr

Πώς να (σ)το πω; Rapunzel alone

keysmash powered by dycode

Μία συζήτηση για το ρατσισμό και τον πόλεμο με αφορμή την παράσταση «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι», στον ΙΑΝΟ.

Στο πατάρι του Ιανού μια μάζωξη… Συντελεστές της παράστασης «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι», συνεργάτες του σκηνοθέτη της, Ηλία Καρελλά, διάφοροι καλεσμένοι, οι φοβεροί και τρομεροί String Demons επίσης στην αίθουσα, οι οποίοι αποτελούν και εκείνοι μέρος του έργου. Ο δημιουργός της παράστασης, ενός έργου που συνδυάζει ηθοποιούς, μουσική που παίζεται ζωντανά στη σκηνή και θέατρο σκιών, παίρνει τη θέση του στο πάνελ, απέναντί μας. Μαζί και οι άνθρωποι που θα μας μιλήσουν για το έργο και όχι μόνο.

Η κυρία Αλεξία Παπακώστα για παράδειγμα, ακαδημαϊκός (ΕΔΙΠ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – ΕΚΠΑ), μίλησε για ένα προηγούμενο έργο του Καρελλά. «Το αγόρι με τη βαλίτσα». Ένα έργο που συγκίνησε πολύ κόσμο. Έπρεπε να ακούτε τι απαντούσαν πιτσιρικάδες της πέμπτης δημοτικού όταν ερωτήθηκαν για την εν λόγω παράσταση. Εκεί να δείτε ωριμότητα, εκεί να δείτε σοφή σκέψη…

Μία κουβέντα στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

rapunzel2315

Η κυρία Idra Kayne (ηθοποιός, τραγουδίστρια) πρωταγωνιστεί στη Ραπουνζέλ. Μίλησε για το έργο και για τον ρόλο της, μίλησε επίσης για το πώς είναι να μεγαλώνεις σε μία χώρα λευκών, να είσαι ο μοναδικός μη λευκός μαθητής στο σχολείο. Άσπρο και μαύρο είναι μόνο χρώματα, σωστά; Για την ακρίβεια, όπως θα έλεγαν και οι σπασίκλες της φυσικοχημείας, το ένα είναι σύνθεση, το άλλο απουσία. Χρώματα είναι, μην τους ακούτε. Και όλοι τούτοι άνθρωποι. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Υπάρχει μόνο μία φυλή. Η ανθρώπινη. Και κάπου εδώ σταματά η κουβέντα. Πάμε να βρούμε άλλο θέμα, αν δεν έχετε αντίρρηση. Επίσης… τι χροιά είναι αυτή, Idra μας; Όταν μπασάρεις δεν έχεις κανένα αντίπαλο.

Η κυρία Ειρήνη Πετράκη (ψυχολόγος, θεατρολόγος) μίλησε για τα νοήματα των έργων του Καρελλά και τις αντιδράσεις των παιδιών. Αναφέρθηκε σε ένα ανέκδοτο συμβάν, το οποίο έδειξε την ανθρώπινη πλευρά όλων μας. Είναι ένα μοτίβο άλλο. Τα παιδιά έχουν την τάση να καταλαβαίνουν το ίδιο με τους «μεγάλους». Απλά, το περιγράφουν αλλιώς. Και – επίσης απλά – δεν έχουν τόσες εμπειρίες. Άρα κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζουν ακόμα. Τα καταλαβαίνουν όμως.

Η κυρία Αρετή Κετιμέ (τραγουδίστρια, μουσικός), μία από τις βασικές συνεργάτιδες του σκηνοθέτη, εκφράστηκε για τις δουλειές του, για τις κοινές δουλειές τους και εστίασε στο θέμα των παιδιών. Βλέπετε, η Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι – “Rapunzel alone”, όπως αναφέρει το πρωτότυπο κείμενο του Mike Kenny – είναι ένα άλλο παραμύθι, πέρα από αυτό που έγραψαν ή κυκλοφόρησαν οι αδελφοί Grimm. Η σπουδαία καλλιτέχνιδα μίλησε επίσης για διάφορα επιμέρους θέματα, πάντα με επίκεντρο το παιδί και τον πολιτισμό.

rapunzel2314

Το πάνελ συμπλήρωσε η κυρία Δέσποινα Σαββοπούλου (δημοσιογράφος, θεατρολόγος), η οποία ακολουθεί τις δουλειές του Καρελλά εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρθηκε στο καινούργιο έργο, στα προηγούμενα, στο τι αποκομίζει κάθε φορά από κάθε παράσταση, ενώ συνέχισε με ένα γρήγορο Q&A με τον δημιουργό. Η όλη εκδήλωση καλυπτόταν ζωντανά μέσω streaming και πολλοί είχαν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την περίφημη παράσταση, την οποία προτιθέμεθα να καλύψουμε και να σας μεταφέρουμε τις αλήθειες της. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος ο κύριος Καρελλάς, «Δεν έχουν σημασία ο τόπος, το χρώμα και το πλαίσιο. Η Ραπουνζέλ είναι ένα μαύρο κορίτσι στο Λονδίνο του ’44, ένα λευκό κορίτσι στην Ουκρανία του ’23, ένα παιδί σε camp της Μυτιλήνης, ένα παιδί στο Χαλάνδρι την εποχή του lockdown».

Κώστας Κούλης

Συγγραφέας: Μάικ Κένι
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Πρωτότυπη μουσική: String Demons
Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης
Κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης
Κοστούμια: «Βεστιάριο»

Πρωταγωνιστούν:
Λέτι: Εύα Βόγλη
Κυρία Πιρς: Idra Kayne
Κόνραντ: Μάκης Νάνος
Αφηγητής: Φάνης Παυλόπουλος
Μουσική ζωντανά στη σκηνή: String Demons
Εκτέλεση παραγωγής: ARΤSTATE IKE

Πληροφορίες:
Θέατρο Κάππα – Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά
Διεύθυνση: Κυψέλης 2
Πρώτη παράσταση: 23 Οκτωβρίου 2023
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανωμένες παραστάσεις σχολείων

Πληροφορίες για την παιδική σκηνή / Κρατήσεις για σχολεία, συλλόγους και ομάδες:
210 7777104 & 210 7777124

Διάρκεια: 75’
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 12 €
Παιδικό | Πολύτεκνοι/ Τρίτεκνοι | Ανέργων: 9 €
(Για τα εκπτωτικά εισιτήρια -πολύτεκνοι/τρίτεκνοι/άνεργοι- είναι απαραίτητη η επίδειξη των αντίστοιχων καρτών στην είσοδο του θεάτρου).
Προπώληση: ticketservices.gr

Website: www.thiasoskarella.weebly.com
Facebook page: Θίασος Ηλία Καρελλά / Ilias Karellas Theater Comprany
Instagram: Ilias Karellas Theater Company

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

0 Comments