Γαληνός Φιλονίδης, ο θεματοφύλακας των ηθών. Χαρισματικός, ευσεβής, σύμβολο ηθικών αρχών, παραδόσεων. Ένα πρότυπο για όλους. Και να που αυτός ο άνθρωπος πράττει κάνει το «αδιανόητο». Ερωτεύεται… Η αγάπη του όμως κόβεται στα δύο, με εκείνον να διχάζεται. Ανάμεσα σε δυο γυναίκες. Έρχεται αντιμέτωπος με τις αξίες, τα ιδανικά του. Με τον ίδιο του τον εαυτό. Η αγάπη όμως αυτή τον τιμωρεί, γίνεται σαν μια θυελλώδης ύβρις που τον κατασπαράζει και εκείνος γνωρίζει την πραγματική αγριότητα του κόσμου. Τώρα, τυφλωμένος από μένος και δίψα για εκδίκηση, ψάχνει να την ξεσπάσει σε εκείνον που του προκάλεσε τον ανείπωτο πόνο.
Την ιστορία όμως αυτή δεν θα σας την διηγηθώ εγώ. Θα το κάνει η Λεμονιά (Χρύσα Παπά), η κόρη του. Μια ιστορία που ξεκινάει το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962. Αφετηρία η Τραπεζούντα. Εμπλέκονται κι άλλες περιοχές του Πόντου. Φτάνει έως στην Αμπχαζία και το Καζακστάν. Τι μπορεί να κρύβει η ζωή του Γαληνού; Τι πραγματικά μας διηγείται αυτή η ποντιακή ψυχή;
Το « Σέρρα – Η ψυχή του πόντου» αποτελεί έναν μονόλογο βασισμένο στο έργο «Σέρρα» του αξιόλογου λογοτέχνη Γιάννη Καλπούζου. Σε αυτό το έργο η Χρύσα Παπά υποδύεται δώδεκα διαφορετικούς ρόλους. Η Λεμονιά μας ξεκινά μια αφήγηση για τη ζωή του πατέρας της, αλλά μέσα από το έργο ξεδιπλώνεται ο εκτοπισμός του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Χρύσα Παπά «κατακτά» τη σκηνή και μας παρουσιάζει, με μεγάλη εκφραστικότητα, δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες. Διαφαίνονται οι ζωές τους, οι σκέψεις αλλά και τα συναισθήματά τους. Ένας μονόλογος εξιστορεί ολόκληρες τις ζωές των πρωταγωνιστών μας. Η Χρύσα Παπά έχει φανταστική παρουσία επί σκηνής, αποδίδει πλήρως τα συναισθήματα των ανθρώπων εκείνης της εποχής, μας μεταδίδει το γενικό κλίμα, τα δεινά και τα πάθη των Ποντίων, ήδη από τον πρώτο διωγμό του ‘15. Παραλλήλως, η σκηνοθεσία του Αντώνη Παναγιωτόπουλου πλέκεται ομοιόμορφα με το λογοτεχνικό αριστούργημα και μαζί φέρνουν πάλι στο φως την ιστορία του Πόντου, την ιστορία της Ελλάδας μας.
Η μυθοπλασία συναντά την ιστορία, την αλήθεια. Το δημιούργημα του Γιώργου Καλπούζου φέρει αυτές τις, κατά τα άλλα αντιφατικές, έννοιες σε ένα περίεργο και ιδιαίτερο σταυροδρόμι. Κάθε βήμα της ιστορία μας είναι τόσο έντονο και φλογερό, όπως τα βήματα του ποντιακού χορού σέρρα. Θα χορέψετε μαζί μας;
Αναστασία Τζάνου
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.
0 Comments