Διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο «Ζήσε Ελεύθερα Νόρα». Η συγγραφέας έχει ένα γήινο τρόπο να χώνεται μέσα σου. Οι χαρακτήρες που πλάθει είναι τόσο ζωντανοί, που συνδέεσαι μαζί τους. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη Σπυριδούλα και την ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που μας διέθεσε.
Πώς ξεκινήσατε να γράφετε βιβλία; Ποια δύναμη σας έσπρωξε σε αυτό; Ποιον «δαίμονα» θέλετε να εξευμενίσετε;
Ευχαριστώ το keysmash που μπαίνει στη δημιουργική διαδικασία να συστήσει νέους συγγραφείς. Γράφω βιβλία από παιδί. Η δημιουργία ιστοριών είναι μια φυσική διεργασία για εμένα. Είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ, να εξηγώ, να ονειρεύομαι, να ανακαλύπτω. Σε μια πιο ενδελεχή ενδοσκόπηση στην εφηβεία, ένιωθα ότι ήταν ο αδελφός ή η αδελφή που δεν είχα, ως μοναχοπαίδι. Στην ενήλικη ζωή μου είναι η κλωστή που με δένει με τα πιο φωτεινά κομμάτια της ύπαρξής μου και με βοηθά να πορεύομαι.
Από πού αντλείτε έμπνευση;
Η ζωή και η κοινωνία μας είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Ό,τι γράφω από μικρή έχει κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι αυτό που αγαπώ να διαβάζω και αυτό που ακούραστα επιθυμώ να δημιουργώ.
Θεωρείτε ότι η ψυχολογία έχει τον δικό της ρόλο μέσα στο βιβλίο σας;
Ο συγγραφέας ανακαλύπτει την ψυχοσύνθεση του κάθε ήρωα μέσα στα βιβλία και έτσι «χτίζει» την εξέλιξή του. Δεν κάνει ψυχανάλυση του ήρωα, διότι αυτό δεν θα ήταν λογοτεχνία. Αποδίδει όμως τους διαλόγους και τις επιλογές του ήρωα, έχοντας μια βαθιά γνώση της ψυχικής του κατάστασης. Επομένως, υπό αυτό το πρίσμα, ναι, έχει σημαντικό ρόλο. Βέβαια, οι ήρωες είναι πότε υποτελείς και πότε κυρίαρχοι στη βούληση του συγγραφέα. Για παράδειγμα, στο νέο έργο που ετοιμάζω, ο ήρωάς μου νιώθω ότι με ξεγέλασε με έναν τρόπο.
Πώς θα περιγράφατε την ηρωίδα σας;
Η ηρωίδα μου είναι μια γυναίκα του σήμερα με ρετρό αναφορές. Αγαπά την οικογένεια και της λείπει ο πατέρας της. Προσπαθεί να αποδεσμευτεί από κοινωνικά στερεότυπα, πολλές φορές όμως βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αυτά. Ψάχνει το φως στους ανθρώπους και τους εμπνέει να δουν το ποτήρι μισογεμάτο. Είναι ένα κράμα ευαισθησίας και δύναμης.
Αλήθεια, ο άνθρωπος αποφασίζει για το μέλλον του ή η μοίρα κινεί τα νήματα; Τι πιστεύετε;
Είναι λίγο κι από τα δύο. Ο άνθρωπος πάντα έχει τη δυνατότητα των επιλογών, όμως και ο συγχρονισμός (timing) ή η τύχη, έχουν τη σημασία τους. Τον σύζυγό μου τον γνώρισα σε ένα τραπέζι που δεν ήθελα να πάω. Ήταν ένα οικογενειακό γεύμα με φίλους και επειδή η διαδρομή για το εστιατόριο είχε στροφές, που μου δημιουργούν δυσφορία, ήθελα να το αποφύγω. Τελικά αποφάσισα τελευταία στιγμή να πάω. Προφανώς τον επέλεξα, ωστόσο, έπαιξε και η τύχη τον ρόλο της.
Ο σημερινός άνθρωπος μέσα στη κοινωνία είναι ένα ακόμα γρανάζι μιας πελώριας μηχανής. Άραγε, με τόσα προβλήματα, υπάρχει χρόνος για ενδοσκόπηση;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής είναι εξαντλητικές. Αυτό σας το λέω με πλήρη επίγνωση των συνθηκών, καθώς δεν ρεμβάζω και γράφω νουβέλες, ούσα σε μια γυάλα αποκομμένη από τη ρεαλιστική πραγματικότητα. Είμαι μητέρα δύο παιδιών δημοτικής εκπαίδευσης, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας στον ασφαλιστικό κλάδο, είμαι σύζυγος, είμαι εθελόντρια, συμμετέχω σε δύο συλλόγους γονέων στη Ζάκυνθο που διαβιώνω και ολοκληρώνω παράλληλα ένα μεταπτυχιακό, καθώς πιστεύω στη δια βίου εκπαίδευση. Φέτος κυκλοφόρησε και το «Ζήσε Ελεύθερα Νόρα» και έχω κάποιες υποχρεώσεις για την προώθησή του. Υπάρχουν μέρες που τα καταφέρνω καλά και μέρες που απογοητεύομαι. Ωστόσο, μέσα σε όλο αυτό ποτέ δεν ξεχνώ να αφιερώνω καθημερινά λίγο χρόνο στον εαυτό μου, κάνοντας κάτι που είναι σημαντικό για την αυτοβελτίωσή μου. Δεν είναι εύκολο. Θέλει επιμονή και ισχυρή θέληση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όπως λέει και η ηρωίδα, όλα είναι θέμα επιλογών.
Εσείς ως αναγνώστης, τι βιβλία διαβάζετε; Ποια θεματολογία σας ελκύει το ενδιαφέρον;
Αγαπώ να εξερευνώ τα όριά μου ως αναγνώστης. Διαβάζω από κλασσική λογοτεχνία έως επιστημονική φαντασία. Δεν βάζω στεγανά. Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέους Έλληνες συγγραφείς. Αγαπώ τους ανθρώπους, που σε μια εποχή όπου ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι δεν διαβάζουν ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο, κάνουν την προσπάθειά τους να στηρίξουν τη λογοτεχνία.
Η τεχνολογία έχει φτάσει εδώ και χρόνια και στο βιβλίο. Ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο, τι προτιμάτε και γιατί;
Αγαπώ τη σύνδεση με το χαρτί. Τη δυνατότητα να σημειώσω. Να το ξαναπιάσω μετά από χρόνια και να δω αν μου αρέσουν τα ίδια σημεία. Να το δώσω στα παιδιά μου και να ανακαλύψουν τι μου άρεσε μέσα από τις υπογραμμίσεις μου. Μου αρέσει να γυρνώ τις σελίδες και να συμμετέχουν η αφή και η όσφρηση στην αναγνωστική μου εμπειρία. Νομίζω ότι συνδέομαι περισσότερο. Εννοείται πως δεν αφορίζω τα ηλεκτρονικά βιβλία. Είναι πρακτικά και αντιλαμβάνομαι τα πλεονεκτήματά τους, άλλωστε ανήκουν στο σήμερα. Απλά εγώ προτιμώ τις έντυπες εκδόσεις.
Τι γνώμη έχετε για τα audio book;
Είναι ωραία εμπειρία. Έχει άλλη πρακτικότητα. Πολλές φορές κάνω δουλείες στο σπίτι και ακούω ένα audiobook με τα ακουστικά μου. Νιώθω ότι αξιοποιώ έναν χρόνο που σε άλλη περίπτωση θα ήταν «χαμένος». Το ζήτημα κατά τη γνώμη μου δεν είναι σε ποια μορφή θα επιλέξουμε να γνωρίσουμε ένα βιβλίο. Το κυρίαρχο είναι να θέλουμε να μπούμε στον κόσμο του βιβλίου. Νιώθω πολύ τυχερή που αποφάσισα να εκδοθεί ένα βιβλίο μου, διότι πολλοί αναγνώστες που το διάβασαν επικοινώνησαν μαζί μου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλη εποχή δεν θα μου δινόταν η ευκαιρία για αυτή την αμεσότητα. Θα κλείσω προτρέποντας τους αναγνώστες να διαβάζουν βιβλία με όποιο τρόπο επιθυμούν και να ζουν ελεύθερα, όπως προτείνει και η ηρωίδα του βιβλίου μου.
Μαίρη Ζαρακοβίτη
0 Comments