Μήδεια. Η γυναίκα που το όνομά της φέρει στη θύμηση μια τραγική ιστορία. Η τραγική φιγούρα, που τυφλωμένη από ζήλια και διψασμένη για εκδίκηση, πράττει το χειρότερο ανθρώπινο έγκλημα, σκοτώνει τα παιδιά της. Η ιστορία της έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης για πολλούς. Άλλοι την κατακρίνουν, ενώ άλλοι τη «δικαιολογούν». Το δράμα της έχουν αφηγηθεί και περιγράψει πολλά πρόσωπα, δίνοντας πολλές διαφορετικές πτυχές για εκείνη και τις πράξεις της. Για πρώτη φορά όμως, βλέπουμε τον «εφεδρικό» ρόλο του αγγελιαφόρου να πρωταγωνιστεί και να μας την αφηγείται.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

mideia2314t

Στην σκηνή εμφανίζεται ένα πρόσωπο που τυχαία φέρει τον ρόλο του αγγελιαφόρου. Ο αγγελιαφόρος αποφασίζει, υπό τα βλέμματα των θεατών, να ξεκινήσει μία αφήγηση για την ιστορία της Μήδειας, για το πώς βρέθηκε εκεί τυχαία και βίωσε αυτό το τραγικό γεγονός. Δίνει τη δική του οπτική πάνω σε αυτήν την ιστορία, βασιζόμενος στις μνήμες που του επέρχονται και στη γνώμη που έχει σχηματίσει γι’ αυτές. Για να κατανοήσει όμως τη Μήδεια, πρέπει να γίνει ο ίδιος η Μήδεια! Έτσι, δεν γίνεται ο παρατηρητής των συμβάντων και των προσώπων, αλλά γίνεται τα ίδια πρόσωπα και βιώνει ο ίδιος τα γεγονότα.

Ο αγγελιαφόρος του μύθου έρχεται τώρα να αφηγηθεί την ιστορία της Μήδειας για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Άβατον. Το έργο «Θα γίνω η Μήδεια – κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα», μας δίνει για πρώτη φορά μία εντελώς διαφορετική οπτική για την ιστορία της Μήδειας, αλλά και για το πρόσωπο που μας την αφηγείται. Ο αγγελιαφόρος (Σταύρος Μόσχης), όχι μόνο κάνει μία περιγραφή της ιστορίας, αλλά μας μιλάει εμμέσως και για ζητήματα, όπως τη θέση μίας γυναίκας σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, για το πώς ο έρωτας μπορεί σε μία στιγμή να γίνει η μεγαλύτερη βαρβαρότητα για την εκδίκηση και την απελευθέρωση. Και το κυριότερο, θέτει ένα ερώτημα. Πόσο ακόμη θα σωπαίνουμε για όλα αυτά;

mideia2315t

Η σκηνή του ανήκει. Ο αγγελιαφόρος κυριολεκτικά μετατρέπεται σε Μήδεια και μας μεταφέρει, με μεγάλη εκφραστικότητα, τα βιώματά της. Την πονάει, τη νιώθει, την καταλαβαίνει, τη ζει. Μας μεταλαμπαδεύει με μεγάλη άνεση τις σκέψεις, αλλά και τα συναισθήματά της. Μήδεια και αγγελιοφόρος γίνονται ένα. Επίσης, τα παιχνίδια του φωτισμού και του ήχου μας μεταφέρουν στον ατμοσφαιρικό και μυστηριώδη κόσμο της Μήδειας.

Η παράσταση «Θα γίνω η Μήδεια – κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα» μας δίνει με έναν διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο την ιστορία της πολυσυζητημένης Μήδειας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο αγγελιαφόρος τοποθετείται σκοπίμως στη θέση της Μήδειας και εκπροσωπεί, εμμέσως, τον περίγυρο που πολύ εύκολα σχηματίζει γνώμη και την κατακρίνει. Ο κόσμος προβαίνει σε εύκολα συμπεράσματα, γιατί είναι συναισθηματικά αμέτοχος στην ιστορία. Γι’ αυτό θεωρώ πως η τελική ταυτοποίηση του αγγελιαφόρου με τη Μήδεια ως ένα, υπονοεί ότι εν τέλει, για να την κατανοήσουμε, εκείνη και τον κόσμο της, πρέπει να γίνουμε εκείνη και να βιώσουμε το δράμα της.

Αναστασία Τζάνου

Σύλληψη – Ερμηνεία: Σταύρος Μόσχης
Σκηνοθεσία: Αναστασία Μπάρκα
Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Αλεξάνδρα Σταμούλη
Δραματουργία: Αναστασία Μπάρκα – Σταύρος Μόσχης
Πρωτότυπη μουσική – Ηχητικό περιβάλλον: Νείλος Καραγιάννης
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Φωτισμοί: Αναστασία Μπάρκα
Φωτογραφίες: Χρύσα Γούτου
Trailer: Ανθούλα Αηδώνη
Σχεδιασμός αφίσας: Δήμητρα Μποντζίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: Exitus Ομάδα Θεάτρου
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

mideia2316t

*Το κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη, Μήδεια, σε μετάφραση Γ. Χειμωνά, κατόπιν ευγενικής παραχώρησής της από τον Θ. Χειμωνά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Αθήνα, 118 54
Παραστάσεις: Σάββατο 4, 11, 18 και 25 Μαρτίου 2023
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια παράστασης: 70’
Τιμές εισιτηρίων: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες)
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/tha-gino-i-mideia-theatro-abaton-2023/
Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.theatroavaton.com / 21 0341 2689
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=HoSHA_AjkNQ

Περισσότερα:
www.facebook.com/exitustheatregroup/
www.instagram.com/exitus_theatregroup/