Πανσέληνος στην Αθήνα και στο Ηρώδειο ξεκινά η υπέρτατη όπερα Νόρμα. Βρισκόμαστε στη Γαλατία, την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Η ιέρεια Νόρμα (Joyce El-Khoury) έχει αποκτήσει κρυφά δύο παιδιά με τον εραστή της, Ρωμαίο κυβερνήτη Πολλιόνε (Μάριος Φραγκούλης).

norma2316

Οι Γαλάτες έχουν μαζευτεί στο ιερό δάσος και ψάλλουν ύμνους για την απελευθέρωσή τους από τους Ρωμαίους. Η Νόρμα επεμβαίνει στη γιορτή, αποκαλύπτοντας ότι η Ρώμη θα πέσει, αλλά όχι από τα δικά τους χέρια και ότι η ώρα της επανάστασης δεν έχει έρθει ακόμα. Στο ιερό δάσος έχει χωθεί και ο Πολλιόνε, που εκμυστηρεύεται στον φίλο του Φλάβιο ότι έχει ερωτευθεί  την νεαρή ιέρεια του ναού Ανταλτζίζα (Theresa Carlomagno). Η Νόρμα έχει καταλάβει ότι ο αγαπημένος της έχει απομακρυνθεί, ότι κάτι συμβαίνει. Δεν ξέρει τι. Μέχρι που έρχεται η νεαρή Ανταλτζίζα κοντά της, για να της εκμυστηρευτεί ότι αγαπά τον…

Ο λυρισμός της παράστασης, το φλερτ της τραγωδίας με την όπερα, οι φωνές που δημιουργούν τσιμπήματα στην ψυχή, η πλοκή που σε κρατά με κομμένη την ανάσα, είναι τα κλειδιά για μια παράσταση που θα θυμάσαι για χρόνια.

Ο Μάριος Φραγκούλης είναι δεσποτικός, είναι υπέροχος στον ρόλο του Πολλιόνε. Θα έλεγε κανείς πως η φωνή του αποτελεί τη σταθερά της παράστασης. Η Theresa Carlomagno έλαμψε στον ρόλο της νεαρής ιέρειας. Απόδωσε με γλυκύτητα την Ανταλτζίζα. Γέμισε την ηρωίδα με ένα χειμαρρώδη ρομαντισμό.

norma2314

Η Joyce El-Khoury σαν Νόρμα ήταν υπέροχη. «Τέντωνε» τη φωνή της όπου χρειαζόταν, χαμήλωνε όταν έπρεπε, πέρασε όλα τα συναισθήματα της ηρωίδας της. Δεν χρειαζόταν να ξέρεις τη γλώσσα, απλά ένοιωθες και βίωνες μαζί της όλη την τραγικότητα που η φωνή της ανάβλυζε. Ίσως το βασικό μάθημα όπερας 101.

Υπέροχα λυρική και η μεικτή χορωδία Fons Musicalis. Άρτιοι σε όλα. Έγιναν η άγκυρα της παράστασης. Δεν χρειάζεται καν να γράψω για την Εθνική Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ. Παραμένουν πάντα τέλειοι σε όλα τα επίπεδα. Ο μαέστρος Κωστής Κωνσταντάρας πρέπει να είναι διπλά περήφανος.

Στο σύνολό τους εκατόν δέκα ερμηνευτές και μουσικοί αποδίδουν υπέροχα το αγαπημένο έργο της Μαρίας Κάλλας, αφού η ίδια είχε υποδυθεί τη Νόρμα ενενήντα δύο φορές. Γιορτάζοντας τα εκατό χρόνια από τη γέννησή της, η «Νόρμα» ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της περιοδεία από τη χώρα της Μαρίας Κάλλας.

norma2315

Κάτω από τον αττικό ουρανό, σε έναν χώρο μαγικό σαν αυτόν του Ηρωδείου, με ένα υπέροχα στημένο σκηνικό και τον σκηνοθέτη Tom Wolf να τολμά, ναι να τολμά, την κλασσική προσέγγιση του έργου. Έχουμε κουραστεί και απογοητευτεί συνάμα να βλέπουμε να χάνεται ο λυρισμός από παραστάσεις και σημαντικά έργα στο βωμό άλλων προσεγγίσεων. Η τόλμη του σκηνοθέτη να αψηφήσει την «μόδα» των τελευταίων ετών επιδρά καταλυτικά στον θεατή. Θέλουμε να βιώσουμε την κλασσική μορφή ενός έργου, θέλουμε να γευτούμε τους ρόλους όπως τους έγραψε ο συνθέτης, ο συγγραφέας, ο ποιητής. Θέλουμε να αφουγκραστούμε την εποχή που διαδραματίζεται η πλοκή, θέλουμε να ανακαλύψουμε την μαγεία χωρίς νεοτερισμούς.

Ευχαριστούμε για την απόλυτη εμπειρία και ευχόμαστε τα καλύτερα για την περιοδεία που σίγουρα θα σπάσει ταμεία.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μαέστρος: Eugene Kohn

Σκηνοθέτης: Tom Volf

Norma: Joyce El-Khoury

Pollione: Μάριος Φραγκούλης

Adalgisa: Theresa Carlomagno

Oroveso: Sava Vemic

Clotilde: Διαμάντη Κριτσωτάκη

Flavio: Alexander Marev

Ενδυματολόγος: Γιάννης Μετζικώφ

Σκηνογράφος: David Negrin

Χορογράφος: ‘Ερση Πήττα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μαέστρος Χορωδίας: Κωστής Κωνσταντάρας

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

Μεικτή Χορωδία “Fons Musicalis”

Παραγωγή: Λυκόφως – Γ. Λυκιαρδόπουλος

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.