To Θέατρο κάτω απ’ τη Γέφυρα τιμά τον Δημήτρη Ποταμίτη. Η παράσταση βασίζεται στο δικό του έργο, το δικό του όραμα και μάλιστα έχει την πρωτότυπη μουσική, την οποία έχει συνθέσει ο Γιάννης Ζουγανέλης. Πριν από το ξεκίνημα βλέπουμε ένα βίντεο με δηλώσεις του σπουδαίου καλλιτέχνη αναφορικά με το θέατρο και δη το παιδικό. Δεν του αρέσει που το σνομπάρουν, που θεωρούν τα παιδιά πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Συγκινούμαι βλέποντας τα πλάνα. Η πρώτη παράσταση που είδα ποτέ στη ζωή μου, είναι δική του. «Ο Κύριος και ο Παρασκευάς», πίσω στα 1983, εκπαιδευτική με το σχολείο, σε ένα θέατρο γεμάτο μαθητές και όχι μόνο. Είχα γελάσει με την ψυχή μου, είχα προβληματιστεί, είχα δακρύσει. Θα είναι για πάντα εδώ αυτός ο υπέροχος καλλιτέχνης. Στο πέτο, στο μέρος της καρδιάς…

aristofanis2214

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που έφυγε ο μεγάλος θεατράνθρωπος. Και ο Νίκος Δαφνής, ένας φωτισμένος άνθρωπος, ένας πρωτεργάτης της τέχνης, έρχεται να αποτίσει φόρο τιμής και να χτίσει πάνω σ’ αυτό το γόνιμο χωράφι. Και το κάνει με μαεστρία. Είναι ιδανικός ο τρόπος που σκηνοθετεί το έργο του Δημήτρη Ποταμίτη, στην ουσία τρεις ιστορίες του Αριστοφάνη. «Ειρήνη», «Αχαρνείς» («Αχαρνιώτες», όπως «γράφτηκε» στην οθόνη) και «Πλούτος». Τις κάνει εντελώς εύπεπτες για τα παιδιά. Και προχωρά παρακάτω. Τις κάνει διαδραστικές. Τα πλασματάκια μας κάθονται στην πρώτη σειρά και συμμετέχουν στα δρώμενα. Θα βοηθήσουν τον Τρυγαίο να ελευθερώσει την Ειρήνη. Θα εξηγήσουν στον δούλο του τίμιου Χρεμύλου τι είναι αυτό το Μαντείο των Δελφών. Θα πάρουν το μέρος του Δικαιόπολη, απέναντι στους καιροσκόπους από το Μενίδι. Θα ψηφίσουν για την ανακατανομή του πλούτου. Και θα περάσουν καλά.

Λίγο πιο πίσω οι γονείς. Οι οποίοι συμμετέχουν και κείνοι. Στην ψηφοφορία, στο χειροκρότημα, στα φωνητικά. Δεν σας το είπα, ε; Η παράσταση έχει και τραγούδι. Και ο θίασος διαθέτει γάργαρες φωνές. Εμείς οι θεατές τα σκοτώνουμε λίγο τα τραγούδια, ατσαχρατσάρουμε τους στίχους, αλλά νιώθουμε τόσο καλά… Είμαστε και εμείς βοηθοί των ηθοποιών.

aristofanis2216

Οι ηθοποιοί το διασκεδάζουν και φαίνεται από χιλιόμετρα αυτό. Παίζουν, φωνάζουν, τραγουδούν, χορεύουν, μιλάνε με το κοινό. Είναι γιορτή, είναι μάθηση, είναι ένα θέαμα που κάνει καλό στην ψυχή και στο μυαλό. Όταν το θέατρο συμμαχεί με τη μουσική, δεν υπάρχει αντίπαλος. Όλοι θέλουν να μπουν στην ομάδα τους, όλοι θέλουν να αποτελέσουν μέλη της. Φυσικό και επόμενο λοιπόν να είναι η ομάδα αυτή η καλύτερη παρέα.

Παρακολουθώ όλα όσα συμβαίνουν στη σκηνή. Για λίγη ώρα αισθάνομαι και εγώ παιδί. Είναι η όλη «ενορχήστρωση» που μας εγκλιματίζει. Είναι οι ηθοποιοί που έκαναν τις ιστορίες τόσο οικείες. Είναι ο τρόπος μετάδοσης, που χαρακτηρίζει τις γενναίες προσπάθειες, τα μοτίβα σύλληψης και εκτέλεσης. Η ομάδα πίσω από αυτή την παράσταση είναι απλά άψογη. Στο στήσιμο, στην έκφραση, στον σκοπό.

Να πάρετε τα παιδιά σας και να έλθετε μέχρι τον Ηλεκτρικό στο Φάληρο. Δίπλα είναι το θέατρο, γειτονάκι του. Να πάρετε τα παιδιά σας και να πείτε και στους φίλους σας να έλθουν με τα δικά τους παιδιά. Όχι μόνο θα αποζημιωθούν, όχι μόνο θα περάσουν υπέροχα… Θα θελήσουν να μάθουν περισσότερα. Μέσα από το παιχνίδι και το θέαμα μαθαίνεις. Και προχωράς. Μπροστά. Να πάρετε τα παιδιά σας και να ‘ρθείτε. Μόνο όφελος θα έχετε.

Κώστας Κούλης

aristofanis2219

Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής

Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης του Γιάννη Ζουγανέλη (ίδια με εκείνη της παράστασης του 1978) θεωρείται κλασική στο χώρο της δισκογραφίας.

Σκηνικά και κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη.
Χορογραφίες: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Μαυρόπουλος
Video παράστασης: Γιώργος Γιαννακόπουλος
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Αφισοπρόγραμμα: Μαριέτα Ρούσσου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης ~ ORKI

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κων/να Σαραντοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος.

aristofanis2217

Κάθε Κυριακή στις 12:00
καθημερινές για σχολεία
Έναρξη 6 Νοεμβρίου 2022
Διάρκεια: 75΄

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου
Πληροφορίες στο 210.4816200
Site: katoapotigefyra.gr
Mail: info@katoapotigefyra.gr

Επικοινωνία: Kωνσταντίνα Σαραντοπούλου | kosarantopoulou@yahoo.gr

aristofanis2215