Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε ξανά τον κύριο Κώστα Θεωνά, τον άνθρωπο πίσω από το THE OUTREACH PROJECT, το οποίο προάγει πολιτισμό και εστιάζει στις προτάσεις έργων από νέους ανθρώπους. Έργων που εστιάζουν στη διαφορετικότητα και την αποδοχή αυτής. Ο επιφορτισμένος με την καλλιτεχνική επιμέλεια του όλου εγχειρήματος, μίλησε μαζί μας, ανέλυσε και πληροφόρησε, ενώ στάθηκε – φυσικά – στον παράγοντα άνθρωπο. Που προσπαθεί να κάνει τη διαφορά και να αποδεχθεί το φυσιολογικό, όπως θα όριζε και η ίδια η Φύση ίσως. Θερμές ευχαριστίες στον Αντώνη Κοκολάκη και το θαυμαστό επιτελείο του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

Οκτώ έργα ισάριθμών νέων δημιουργών. Είναι το “Outreach Project 2” ο τρόπος να βγει προς τα έξω όλο αυτό που θα έπρεπε να είναι ήδη έξω;
Οι συγγραφείς καλούνται, μέσω των πρωτότυπων έργων τους, να διερευνήσουν με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής την ανθρώπινη συμπεριφορά στην καθημερινή ζωή, με αφηγήσεις που αντηχούν τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και πυροδοτούν τη σκέψη για ανοιχτά ζητήματα. Με τον τρόπο αυτόν, αφυπνίζουν συνειδήσεις και αποδομούν αναχρονιστικά στερεότυπα, μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ιδεοληψιών, άγνοιας, προκαταλήψεων και αποκλεισμού.

Είχατε να επιλέξετε μέσα από πενήντα προτάσεις. Πόσο δύσκολο είναι να λέτε όχι; Πόσο δύσκολο ήταν να ξεχωρίσουν οι τελικές οκτώ προτάσεις;
Αρχικά, οι ενδιαφερόμενες/οι αποστέλλουν ένα προσχέδιο που περιλαμβάνει μια εναρκτήρια σκηνή με βασικά στοιχεία πλοκής, διαλόγων και χαρακτήρων, με σαφείς επιρροές και αναφορές στη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Στη συνέχεια, βάσει αυτών των στοιχείων, επιλέγονται οι συγγραφείς των επικρατέστερων κειμένων από την Επιτροπή Αξιολόγησης και συμμετέχουν σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής με ελεύθερη συμμετοχή. Κατά το πρώτο στάδιο, οι συγγραφείς λαμβάνουν αναλυτικά σχόλια για κάθε έργο, προκειμένου να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους και να αναπτύξουν τα δομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κειμένων τους.

theonas2314

Οι επόμενες πολιτιστικές/πολιτισμικές κινήσεις σας;
Απώτερος στόχος του “OUTREACH PROJECT 2” είναι η επιτυχής διάδοση και πραγμάτωση του μηνύματος που προωθεί, αυτό της διαφορετικότητας και της αποδοχής της, μέσω της ενθάρρυνσης της σύγχρονης δραματουργίας με κοινωνικές προεκτάσεις και την ανάπτυξη ενός νέου κοινού στις θεατρικές αίθουσες. Ευελπιστούμε τις επόμενες χρονιές να διευρυνθούν οι συνέργειές μας, αρχικά με περισσότερα τμήματα θεατρικών σπουδών πανεπιστημίων και δραματικών σχολών για μια πιο άμεση επαφή με φοιτητές και απόφοιτους και συγχρόνως να αυξηθούν οι παρουσιάσεις των θεατρικών έργων σε περισσότερες πόλεις, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πάντα πιστεύαμε ότι χωρίς συνέργειες δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Με τις όλες εκδηλώσεις σας μας δείχνετε ότι «Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι και πολιτισμικά ο δρόμος για να κάνουμε κάτι; Για να κάνουμε πολλά πράγματα;
Η δύναμη του “Εμείς”… Συχνά, σε μία συμπεριληπτική και ολοκληρωμένη Κοινωνία των Πολιτών, παρέχεται η ευκαιρία για την ενεργό συμμετοχή όλων στην επίλυση προβλημάτων και την αναδόμηση/εμπλουτισμό των απόψεων και ιδεών μιας κοινωνίας στο σύνολό της. Το ατομικό, συγχρόνως, συνδέεται με το συλλογικό, ενώ προάγεται ο δημιουργικός διάλογος και οι πολλαπλοί χώροι συζητήσεων, αλληλεπιδράσεων και συνεργειών για τη διαμόρφωση και εφαρμογή προοδευτικών προτάσεων για το κοινό καλό.

Η διαφορετικότητα υποστηρίζεται τελικά από τον πολιτισμό; Ο άνθρωπος έχει μάθει να αποδέχεται τον συνάνθρωπό του, αν δεν αποτελεί πλάσμα κατ’ εικόνα και ομοίωσή του;
Ο πολιτισμός και η τέχνη, αποτελούν διαχρονικά το όχημα για ένα ιδανικό περιβάλλον ελευθερίας, συμμετοχικότητας και δημιουργικότητας, για πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις που προωθούν την ποικιλομορφία για την εξάλειψη της ρατσιστικής και ξενοφοβικής συμπεριφοράς. Η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα κάθε ατόμου αποτελούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Χαρακτηριστικά, που διαφοροποιούν το κάθε άτομο σε αντίθεση με αυτά που θεωρεί η κοινωνία ως φυσιολογικά η/και κοινωνικά αποδεκτά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετή πρόοδος στη στάση των ανθρώπων απέναντι σε κάθε είδους διαφορετικότητα. Ωστόσο, απέχουμε πολύ από την πλήρη αποδοχή με τα κοινωνικά πρότυπα που επικρατούν. Έχω την πεποίθηση ότι οι παράμετροι που θα επηρεάσουν προς τη θετική κατεύθυνση το ζήτημα, είναι η στοχευμένη παιδεία σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης αλλά και η επαρκής ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω σε ζητήματα διαφορετικότητας.

Τι είναι αυτό που σας ωθεί να στηρίζετε με θέρμη την τέχνη σας; Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω από όλο αυτό;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και ο τρόπος προβολής και διάδοσής της είναι από τα ισχυρότερα μέσα αποτύπωσης των κοινωνικο-πολιτικο-πολιτιστικών προκλήσεων του εικοστού πρώτου αιώνα που διανύουμε, καθώς και το πιο εναλλακτικό μέσο επικοινωνίας, ευαισθητοποίησης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των ανθρώπων. Το ζήτημα της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου και το δικαίωμα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού επανέρχεται σήμερα ως ζωτικό πεδίο αμφισβήτησης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ακόμη και σε κοινωνίες που έμοιαζε κεκτημένο. Κατά συνέπεια, η σύγχρονη τέχνη, αναζητώντας την αλήθεια, επαναπροσδιορίζει με τον αιχμηρό χαρακτήρα της, τα όρια ανάμεσα στη ζωή, την επιστήμη και τη λαϊκή κουλτούρα.

Κώστας Κούλης