Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε μία σκηνοθέτιδα, ηθοποιό και μουσικό, μία δημιουργό γενικότερα. Η κυρία Μάγδα Μαυρογιάννη, με αφορμή του έργου της για τη ζωή της Frida Kahlo, το οποίο παρουσιάζεται στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής, κάθεται απέναντί μας και μιλά για την ίδια τη Frida, την ιδέα που έγινε πράξη και τις μελλοντικές κινήσεις της. Πολλά ευχαριστώ στον Αντώνη Κοκολάκη και την υπέροχη ομάδα του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

mavrogianni2315

Η πρώτη σκέψη… Το να δώσετε πνοή σε ένα έργο για τη ζωή της Frida Kahlo. Πότε εμφανίστηκε;
Θα ξεκινήσω με το ότι είχα στην αισθητική μου το μαυρόασπρο στοιχείο, αλλά βλέποντας τη δίδυμη αδελφή μου να ντύνεται με χρωματιστά ρούχα, έβαλα τότε πολύ χρώμα στη ζωή μου και μέσα από αυτό το χρώμα γεννήθηκε πέρυσι η ιδέα της Frida Kahlo.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το να γίνει αυτή η σκέψη εφαρμογή και να φτάσει στη μορφή που το παρουσιάζετε στο Μέγαρο Μουσικής;
Ευπρόσδεκτη ήταν η ιδέα στο Μέγαρο Μουσικής, όπως και ευπρόσδεκτο είναι για μένα το ότι θα ανέβει στο Υποσκήνιο στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – Θέατρο@Underground. H ψυχική μου διάθεση ήρθε πολύ κοντά στην προσωπικότητα της Frida και αυτό μ΄ έκανε να αναπτύξω την ιδέα με γλαφυρό τρόπο ως προς τη γραφή, τη σκηνοθεσία και τις μουσικές επιλογές.

Η επιλογή των συντελεστών πώς έγινε; Ήταν χρονοβόρο το να γίνει εκείνη η επιλογή απόφαση;
Βλέποντας μία έκθεση της Frida Kahlo, μου γεννήθηκε αμέσως η επιθυμία να πλησιάσω τη Ματθίλδη Μαγγίρα, που τη θεωρώ ιδανική διανομή, όπως και ιδανική διανομή είναι οι δύο μουσικοί της παράστασης, η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου και ο πιανίστας Διονύσης Μαλούχος.

Σκέφτεστε, μετά τις δύο παραστάσεις στο Μέγαρο, να το διαμορφώσετε για να βρει στέγη σε κάποιο θέατρο αυτή ή την επόμενη σεζόν;
Δεν το έχουμε σκεφθεί ακόμα, ίσως να πρέπει να το σκεφθούμε, μια και οι δύο παραστάσεις μας είναι ήδη sold out δυόμισι εβδομάδες πριν.

mavrogianni2314

Η Frida αποτελεί για σας το ιδανικό του ανθρώπου που δεν παρατά τίποτα; Που δεν παραδίδεται χωρίς μάχη;
Ναι. Είναι ένα άτομο τολμηρό που παρότι κινδύνευσε η ζωή του, έκανε αυτή την τεράστια καριέρα, γι’ αυτό και στο έργο πηγαίνει στο τέλος στα εγκαίνια της γκαλερί μ΄ ένα φορείο. Αρκεί να είναι εκεί.

Είστε μουσικός, είστε ηθοποιός και σκηνοθέτις. Θα διαλέγατε ποτέ; Θα ήταν δυνατό να ασχοληθείτε μόνο με ένα από αυτά;
Μετά από την εμπειρία του παρελθόντος, τώρα λέω όχι. Και ένα μεγάλο ΝΑΙ σε όλα μαζί.

Υπάρχει κάποιο άλλο πλάνο σας, το οποίο θα υλοποιηθεί σύντομα; Είναι ανακοινώσιμο;
Ναι. Είναι η παράσταση «Bιβάλντι και το Καρναβάλι της Βενετίας», στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, πάλι στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά στη Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη.

Τι είναι αυτό που σας κάνει, σαν κινητήρια δύναμη, να υπηρετείτε την τέχνη σας;
Η τρέλα μου και η αγάπη για την τέχνη.

Κώστας Κούλης

mavrogianni2316