Μπαίνοντας στο χώρο, παρατηρούμε πως η σκηνή έχει χωριστεί «νοερά» σε τρία σημεία. Αριστερά βρίσκονται οι TakisBarberisGroup, που ήδη έχουν πάρει τις θέσεις τους, δεξιά υπάρχει ένα μπαούλο και κάποια μικροαντικείμενα και στη μέση ένα τραπέζι με μια καρέκλα και κάποια ακόμα αντικείμενα.
Η μουσικοί ξεκινούν και εμφανίζεται στη σκηνή η Κερασία.
Το ταξίδι πίσω στον χρόνο ξεκινά, με πρώτη αφετηρία την Κω, μετά έχει σειρά η Αλεξάνδρεια και τέλος η μετάβαση και η ζωή της Μαρίκας στη Νέα Υόρκη. Ένα απλό κορίτσι ήταν, που τραγουδούσε σαν αηδόνι και που οι συνθήκες και ο έρωτας της άλλαξαν μια για πάντα τη ζωή. Μιλά σε πρώτο πρόσωπο, αφηγείται στιγμές της ζωής της και της καριέρας της. Ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια, το σπίτι που έμενε στην Κω, την οικογενειακή μετάβαση στην Αλεξάνδρεια, τον γάμο της με τον Κώστα Παπαγκίκα, το δύσκολο ταξίδι τους στην Αμερική, τα χρόνια που δούλευαν συνεχώς οργώνοντας τη χώρα, τραγουδώντας και παίζοντας παντού. Το νάιτ κλαμπ “Marika’s”, που άνοιξαν στη Νέα Υόρκη, με ελληνικό φαγητό και γνήσια ελληνική διασκέδαση, έγινε γρήγορα διάσημο και η Μαρίκα γνώρισε την πλήρη επιτυχία, μέχρι το κραχ του ’29. Από εκεί η ιστορία αλλάζει, η Μαρίκα δεν είναι πια η ίδια. Έγραψε περίπου διακόσους δίσκους, άθλος ακόμα και για τη σημερινή εποχή. Τόλμησε να ζήσει το όνειρό της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλο τον ελληνισμό.
Η Κερασία Σαμαρά έγινε το ηλεκτρικό κορίτσι, χώθηκε μέσα στην ψυχολογία της Μαρίκας, πέρασε πίσω από την πάλη και την επιτυχία και μας παρουσίασε τον άνθρωπο, τη γυναίκα, τη σύζυγο. Η υπέροχη φωνή της πέρασε με γλύκα μπροστά από γνωστά τραγούδια, διαβαίνοντας μια εποχή πολύ μακρινή αλλά και τόσο κοντά σε εμάς.
Το κείμενο του Νίκου Σταματιάδη αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, άλλωστε είναι γραμμένο από την ίδια την ζωή, που τις περισσότερες φορές δεν έχει happy end. Μου άρεσε πολύ η προσέγγιση, ο τρόπος που δόθηκε σε εμάς, φωτίζοντας πτυχές ενός ανθρώπου που πάλεψε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Τόνιας Αβδελοπούλου υποδήλωναν τη μόδα της εποχής, την απλότητα και την καθάρια αύρα. Οι TakisBarberisGroup ήταν το μουσικό μέσο για να δέσει αρμονικά όλη αυτή η παράσταση. Ο θεατής βόλταρε σε μια εποχή πιο ανθρώπινη, μη βιομηχανοποιημένη, βίωνε την ιστορία αληθινά, αισθανόταν μέλος όλου αυτού. Γνώριζε τη μεγάλη αυτή καλλιτέχνιδα, όχι επιφανειακά αλλά ουσιαστικά.
Βγαίνοντας από το θέατρο, χιλιάδες σκέψεις με πλημμύρησαν. Πόσο φόβο κρύβουμε εμείς οι άνθρωποι; Πόσο δυσκολευόμαστε να ρισκάρουμε για να αφήσουμε τον εαυτό μας να προσπαθήσει για το καλύτερο… Να προσπαθήσει να γίνει αυτό που ονειρεύεται.
Ακόμα και αν το τέλος δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, το μόνο που αξίζει είναι να ζήσεις κάθε στάση του ταξιδιού!
Μαίρη Ζαρακοβίτη
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.
ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ – Το ηλεκτρικό κορίτσι
του Νίκου Σταματιάδη
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Κερασία Σαμαρά – TakisBarberisGroup: Μένιος Γούναρης (keyb), Τάκης Μπαρμπέρης (guitar), Χρήστος Κεχρής (bass), Γιώργος Μπαρμπέρης (drums)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κερασία Σαμαρά
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Τάκης Μπαρμπέρης
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Τόνια Αβδελοπούλου, i34
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ VIDEO: Τώνια Αποστόλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Βουτενιώτης
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Χρήστος Μωραΐτης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ; Άντζυ Νομικού
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ : 9μ.μ.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 15 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ για ανέργους, ΑΜΕΑ, άνω των 65.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά με 5λεπτο διάλειμμα
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΡΟΕΣ: Ιάκχου 16, Αθήνα 118 54 |2114189950
0 Comments