Μπαίνουμε στην αίθουσα και αμέσως μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή. Δεν είναι μόνο το μεγαλείο της σκηνής του θεάτρου Βρετάνια, οι χρυσές λεπτομέρειες και τα βελούδινα καθίσματα, τα θεωρεία και η μάσκα που μας κοιτάει από ψηλά. Είναι και η πρώτη εικόνα στη σκηνή, ένας πράσινος πίνακας γραμμένος παντού με κιμωλία και τα μονά, μονοκόμματα θρανία, που αποτελούν βασικό μέρος του σκηνικού.
Ξεκινάει το μάθημα στο λύκειο αρρένων του Γουέλτον και γινόμαστε και εμείς μαθητές. Στη συντηρητική κοινωνία που έχει ορίσει ο διευθυντής Νόλαν (Τάσος Χαλκιάς), έρχεται να ταράξει τα νερά ο αντισυμβατικός καθηγητής λογοτεχνίας Τζον Κήτινγκ (Άκης Σακελλαρίου) και να θέσει νέους προβληματισμούς στους μαθητές του, πέρα από τους βαθμούς και τις επιθυμίες των γονιών τους.
Μέσα στη ρουτίνα των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας, έρχονται να προστεθούν η ποίηση, η μουσική, το θέατρο και φυσικά τα κορίτσια, για να αλλάξουν πλήρως την οπτική των έφηβων μαθητών. Η ανακάλυψη όμως της τέχνης, της δημιουργίας, της ιδίας σκέψης και των πιο σύγχρονων αντιλήψεων δεν γίνεται χωρίς επιπτώσεις και εκεί έρχεται η στιγμή που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η στάση του απέναντι στον κομφορμισμό και την εξουσία, όσο μικρή ή μεγάλη είναι αυτή.
Ο κύριος Σακελλαρίου ντύνεται τον ρόλο του και με περίσσιο πάθος μας μεταφέρει τις ιδέες, τις σκέψεις, το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη για τη ζωή. Γίνεται το πρότυπο ενός καθηγητή που όλοι θα θέλαμε να έχουμε, αλλά ελάχιστοι είχαμε την τύχη, ένας άνθρωπος που νοιάζεται για τους μαθητές του, ατομικά τον καθένα, αλλά και σαν σύνολο, εκείνος που πας για να σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημά σου. Τον ακούσαμε, τον εμπιστευθήκαμε, τον θαυμάσαμε.
Ο κύριος Χαλκιάς μας θυμώνει και μας ταράζει. Μας θυμίζει τους δικούς μας διευθυντές, αυτούς που δέχονταν όλες τις άσεμνες χειρονομίες πίσω από την πλάτη τους. Αυτούς που φοβόμαστε αλλά δεν σεβόμαστε. Είναι σοβαρός, μετρημένος και αυστηρός, αλλά με τον δικό τους τρόπο προσπαθεί να βάλει τους μαθητές στον σωστό για εκείνον δρόμο.
Ο κύριος Τσεκούρας ερμηνεύει τον κύριο Πέρι, πατέρα ενός εκ των μαθητών. Διατυπώνει, «εκδίδει» και εφαρμόζει αυστηρές αρχές και προκαθορισμένους στόχους για τον γιο του και φτάνει η στιγμή που έρχεται αντιμέτωπος με την επανάσταση του εφήβου γιου του. Η αδιάλλακτη στάση του θα οδηγήσει σε μια απρόσμενη και τραγική κατάληξη. Ο τραγικός πατέρας σπαράζει πάνω στη σκηνή και μαζί του πονάει και η δική μας καρδιά και δάκρυα τρέχουν αβίαστα.
Η παρέα των απίστευτα ταλαντούχων νέων μαθητών είναι ακριβώς αυτό, μια παρέα δεμένη. Άριστα εναρμονισμένοι όλοι τους, ο καθένας στους ρόλους των υπολοίπων. Τους αναγνωρίσαμε, τους ξεχωρίσαμε και τους αγαπήσαμε. Νιώσαμε τις αγωνίες τους, τον φόβο της αποτυχίας, της απόρριψης, της μη αποδοχής. Οι κύριοι Ζυγούρος, Θεοδωρακόπουλος, Κλάδης, Παπαϊωάννου, Παπαπαναγιώτου, Παπατρέχας, Τυρογαλάς και Τωμακίδης, δεν είναι πολύ μακριά από τα εφηβικά χρόνια του σχολείου και ξαναμπαίνουν στον ρόλο του μαθητή με απόλυτη ευκολία και πειστικότητα.
Και τα κορίτσια, πνοή δροσιάς και ανεμελιάς, συμπληρώνουν ένα καστ ηθοποιών που ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος των φετινών παραγωγών.
Η σκηνοθεσία του κυρίου Ασπιώτη δίνει άλλη πνοή στο κλασσικό πια κείμενο του Σούλμαν, παίρνει το αστείρευτο ταλέντο των ηθοποιών και το πλάθει σε ένα σύνολο αρμονικά δεμένο, που παραδίδει στο κοινό μια εξαιρετική παράσταση, ντυμένη με την υπέροχη μουσική της Μαρίζας Ρίζου.
Έφη Τσιμπούκη
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.
Παίζουν:
Άκης Σακελλαρίου, Τάσος Χαλκιάς, Σπύρος Τσεκούρας,
Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Πάνος Κλάδης, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λυδία Στέφου.
Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Μαρίζα Ρίζου
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Κινησιολογία, χορογραφία: Φαίδρα Νταϊόγλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
Art work, φωτογραφίες, trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Digital marketing: SocialExperience
Επικοινωνία – προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Πινιατώρου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Κάρολου Παυλάκη
Εκτέλεση παραγωγής: ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (Γ.Ι.Δ.Σ) Ε.Ε.
Χώρος: Θέατρο Βρετάνια
Πανεπιστημίου 7
Τηλ 210 3221579
Ώρες ταμείου: 10:30 – 13:30 & 17:00 – 21:30 (από Τρίτη έως και Κυριακή)
Πρεμιέρα: 4 Οκτωβρίου 2023
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 19:00: 25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)
22 ευρώ (Β ζώνη: Εξώστης, Θεωρεία)
20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)
Πέμπτη 21:00: 25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)
22 ευρώ (Β ζώνη: Εξώστης, Θεωρεία)
20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)
Παρασκευή 21:00: 25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)
22 ευρώ (Β ζώνη, Εξώστης, Θεωρεία)
20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)
Σάββατο 18:00: Γενική είσοδος 18 ευρώ (λαϊκή απογευματινή)
Σάββατο 21:00: 25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)
22 ευρώ (Β ζώνη, Εξώστης, Θεωρεία)
20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)
Κυριακή 19:15: 25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)
22 ευρώ (Β ζώνη, Εξώστης, Θεωρεία)
20 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)
Φοιτητικό: 16 ευρώ (εκτός βραδυνής Σαββάτου)
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη:
Ανέργων: 13 ευρώ
Άνω των 65, ΑΜΕΑ και έως 26 ετών: 16 ευρώ
Προπώληση: https://www.ticketmaster.gr/showEventInformation.html?idEvent=2005921
0 Comments