6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Προμηθέας εσταυρωμένος @ Θέατρο Αλκμήνη

keysmash powered by dycode

Άραγε, τι θα σκεφτόταν ο Προμηθέας, αν έβλεπε πώς έχουν καταντήσει τα παιδιά του;

Όταν η κοινωνία έχει χάσει τον ορισμό της, όταν ο κόσμος όλος δείχνει το χειρότερό του πρόσωπο, έρχεται ένας συγκλονιστικός μονόλογος να μας επαναφέρει στην τάξη. Να μας φέρει μπροστά σε όλα όσα έχουμε ξεχάσει ή αμελούμε ως άνθρωποι.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

promitheas2315d

Ο Προμηθέας βρίσκεται μπροστά μας, στητός, γεμάτος όνειρα, πείσμα, ανθρωπιά και ελευθερία.

Ο Δίας φοβούμενος όλα όσα εκείνος πρεσβεύει, προσπαθεί να τον τιθασεύσει. Να τον κάνει υπηρέτη, ίσως και υποχείριο. Σας θυμίζει κάτι;

Εκείνος δεν δέχεται, άλλωστε η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό. Η ανάγκη ενός ανθρώπου για ελευθερία σε όλα τα επίπεδα είναι απειλή για εκείνους που προσπαθούν να τον υποτάξουν προς όφελός τους.

Καταλήγει σταυρωμένος, κάπου στον Καύκασο, αναλογιζόμενος όλα όσα έχουν συμβεί. Το μόνο που τον νοιάζει πραγματικά είναι τα παιδιά του. Τα παιδιά που εκείνος έπλασε, τους έδωσε ζωή, τους έμαθε να ζουν και να αναπνέουν ελεύθεροι.

promitheas2316

Πού να βρίσκονται τώρα; Γιατί δεν έχουν έρθει να τον δουν; Ελπίζει και εύχεται εκείνος να περνά τα δεινά και εκείνα είναι καλά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ο πατέρας Προμηθέας γίνεται το σύμβολο, γίνεται το μήνυμα για όλους εκείνους που έχουν θυσιάσει αξίες, ιδανικά στον βωμό του εύκολου χρήματος, του πολέμου, της παρακμής. Παραμένει φωτεινός σηματοδότης, αλλά τα παιδιά του τυφλώθηκαν, είτε από θεούς που παρουσιάστηκαν ως σωτήρες, είτε από ψευτοπροφήτες πολιτικούς και απολίτιστους.

Το κείμενο γραμμένο από τον ίδιο τον Χρήστο Λιακόπουλο, έχει μια στυγερή δυναμική. Σε παίρνει από τα μούτρα. Ο τρόπος που χειρίζεται τον μονόλογο είναι ευρηματικός. Δεν ενσαρκώνει τον Προμηθέα, είναι ο Προμηθέας. Για τις ανάγκες του ρόλου και για να δώσει ρεαλισμό και λυρισμό ταυτόχρονα, καταπονεί το σώμα και την ψυχή του. Στέκεται με τα χέρια σε διάταση, με το σώμα «κλειδωμένο» για ώρα. Αν μπείτε στη διαδικασία να το κάνετε, ζήτημα είναι αν θα αντέξετε πέντε λεπτά. Υπερβαίνει εαυτόν και αυτό από μόνο του είναι συγκλονιστικό.

promitheas2314d

Είναι μαγικός ο τρόπος που επικοινωνεί με το κοινό.

Φέρνει τον ήρωα μπροστά μας, καθοδηγεί τα βήματά του προς στην ψυχή μας. Πόσο μικροί αισθανόμαστε, πόσο ασήμαντοι. Είναι στιγμές που νοιώθω έντονη ανατριχίλα ακούγοντας τα λόγια του Προμηθέα. Στιγμές που ντρέπομαι για λογαριασμό όλης της ανθρωπότητας.

Η μουσική, τα φώτα, εναρμονίζονται με το περιβάλλον, τις αισθήσεις, τις ψυχικές εντάσεις του ήρωα. Στο πρόσωπό του καθρεπτίζεται όλο το σθένος, η ανάγκη για ελευθερία, η αυτοθυσία και τα γιατί.

Μπορούμε άραγε να τεκμηριώσουμε τις αποφάσεις της ανθρωπότητας; Την κατρακύλα που έχει πάρει;

Σκέφτομαι πως αν τον συναντούσα, θα κατέβαζα το κεφάλι σαν ένα παιδί που έχει κάνει την μεγαλύτερη αταξία, περιμένοντας την τιμωρία μου. Σκέφτομαι πόσο άδικο ήταν που πάλεψε για τον άνθρωπο. Είναι άδικο τελικά όταν πολεμάμε για όλα όσα πιστεύουμε; Όταν δεν σκύβουμε το κεφάλι; Όταν, ενάντια στην αδηφάγα κοινωνία, δίνουμε βοήθεια στον συνάνθρωπο; Όταν προχωράμε με σημαία τις αξίες και τα ιδανικά μας; Όταν αποζητάμε την ελευθερία και δεν γινόμαστε εξαρτήματα κάποιας μηχανής;

promitheas2317d

Όχι, δεν είναι άδικο!

Επιβάλλεται να γίνουμε ξανά εκείνοι οι άνθρωποι που ο Προμηθέας υπερασπίστηκε, επιβάλλεται να μείνουμε ελεύθεροι, να προχωράμε με αξιοπρέπεια και ήθος.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ

του Χρήστου Λιακόπουλου

Δεύτερη χρονιά επιτυχίας

Και κάθε Σάββατο στις 7 μ.μ.

Συντελεστές:

Κείμενο, σκηνοθεσία, φωτισμοί, κοστούμι, αντικείμενα σκηνής, μουσική επιμέλεια: Χρήστος Λιακόπουλος

Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς

Δημιουργία – επιμέλεια εικαστικών: Τζουλιάννα Νίκα

Κατασκευή κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα

Βοηθός σκηνοθέτη, φωτογραφίες: Τζένη Κουκίδου

Φωνή μητέρας: Σάρα Τερζή

Σκηνοθεσία και μοντάζ video trailer: Χρήστος Λιακόπουλος

Εικονοληψία: Τζένη Κουκίδου

Ηλεκτρονική επεξεργασία video trailer: Τζένη Κουκίδου, Τζουλιάννα Νίκα

Ήχος video trailer – ηχητικού spot: Σπύρος Αραβοσιτάς

Προμηθέας ο Χρήστος Λιακόπουλος

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 7 μ.μ.

Προπώληση εισιτηρίων:

Ticket services:

https://www.ticketservices.gr/event/promitheas-estavromenos-theatro-alkmini/

και στο ταμείο του θεάτρου

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 €  

Άνεργοι, ατέλειες: 8 €       

Ισχύουν ειδικές τιμές για γκρουπ

Διάρκεια: 75’

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *