Κάποτε στο Παρίσι και συγκεκριμένα το ’68. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, τον Μάη του ’68. Δύο αδέρφια, ο Τεό και η Ιζαμπέλ και ένας Αμερικάνος φοιτητής, ο Μάθιου, θα συναντηθούν στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι. Είναι όλοι τους σινεφίλ και αγαπάνε να ζούνε μέσα από τις ταινίες. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές. Πρωταγωνιστές…

Ο Τεό και η Ιζαμπέλ βρίσκονται καθημερινά στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας, παρακολουθώντας ταινίες από τις οποίες βλέπουν τη ζωή τους να εξελίσσεται. Αντιγράφουν σκηνές, ερμηνεύουν διαλόγους και γίνονται πρωταγωνιστές. «Κλέβουν» ακόμα και τα λόγια ο ένας του άλλου. Κάπου εκεί θα γνωρίσουν και τον Μάθιου. Αμερικανός φοιτητής, που αποφάσισε να περάσει κάποιο διάστημα στο Παρίσι. Τα δύο αδέρφια θα τον πλησιάσουν και θα ανακαλύψουν την αγάπη του για τις ταινίες. Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται παράλληλα με τη σχέση των τριών. Ο Τεό θέλει να είναι ο έξυπνος της παρέας. Αυτός που ξέρει τα πάντα, έχει γνώμη και ασκεί μόνιμα κριτική. Η Ιζαμπέλ από την άλλη, είναι κορίτσι ζωηρό, ηρωΐδα του κινηματογράφου, κατάλληλη για πρωταγωνίστρια. Ελεύθερο πνεύμα. Παίζει ανάμεσα σε παιδί και φτασμένη ηθοποιό. Ο μοναχικός Μάθιου, απόλυτα ερωτευμένος με το Παρίσι, ψάχνει να βρει τον εαυτό του και βρίσκει την ύπαρξή του στις ταινίες. Οι τρείς ήρωες θα αποτυπώσουν την επανάσταση που έχει ξεκινήσει. Θα μοιραστούν προσωπικές τους στιγμές. Θα υποστηρίξουν την ελευθερία που ζητά ο κόσμος, με κινηματογραφικά στιγμιότυπα. Θα γίνουν μια θεατρική ομάδα, με σκηνή την αληθινή ζωή, που με το τραγούδι και τον χορό τους θα πουν όσα ζητάνε. Όσα η εποχή απαιτεί και ο κόσμος διεκδικεί. Σχέσεις οικογενειακές, φιλικές, ακόμα και ερωτικές, θα γεννηθούν μεταξύ τους. Μια ολοκληρωτική επανάσταση, με όνειρο την απόλυτη ελευθερία και δικαιοσύνη.
Ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, μας παρουσιάζει στο Θέατρο Φούρνος το έργο του Gilbert Adair «The Dreamers», σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Μια υπέροχη παράσταση, με ανάλαφρο ύφος και ουσιαστική απόδοση. Πλήθος σινεφίλ αναφορών και μουσικές της εποχής ντύνουν και συμπληρώνουν ένα κείμενο προσαρμοσμένο στο σήμερα, με αναφορά στο τότε. Ζωντανή μουσική από τους ίδιους του ηθοποιούς ολοκληρώνει το παζλ.

Ο Μπάμπης Αθανασόπουλος κάνει το ντεμπούτο του ερμηνεύοντας τον Μάθιου. Εκφράζει τον συνεσταλμένο ήρωα που ψάχνει τον εαυτό του, ήρεμα και με τρόπο φυσικό. Παίζει μουσική και τραγουδάει όμορφα, δίνοντας νόημα και ύφος στον χαρακτήρα που υποδύεται. Ο Δημήτρης Δημάκης είναι ο Τεό. Ο έντονος, ο παντογνώστης, ο έξυπνος. Χαρακτηριστικά που εμφανίζει απροκάλυπτα με το παίξιμό του. Ξεδιπλώνεται σταδιακά και σου δίνει τα στοιχεία των νέων της εποχής, εν μέσω μιας επανάστασης τόσο κοινωνικής όσο και προσωπικής. Η τριάδα συμπληρώνεται με τη Βιβή Λέκκα, το κορίτσι της παρέας. Ιδανική στην προσέγγιση της ηρωΐδας, παίζει ζωηρά και με ενέργεια, τη γυναίκα, το κορίτσι και το παιδί που κρύβει ο χαρακτήρας.
Μια ομάδα νέων ηθοποιών που δίνουν ζωή στο έργο, με φρέσκιες ερμηνείες, χαρακτήρα επί σκηνής, ζωντανή μουσική και χορό. Το χαίρονται και το βιώνουν. Επαναστάτες, με χιούμορ και ερωτισμό σε μια εκρηκτική εποχή. Τον Μάη του 1968.
Πάρης Μακρίδης
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση – διασκευή : Γιώργος -Ίκαρος Μπαμπασάκης
Σκηνοθεσία : Πέρης Μιχαηλίδης
Κοστούμια : Δέσποινα Χειμώνα
Μουσική σύνθεση : Δημήτρης Δημάκης
Φωτογράφιση – βίντεο : Χλόη Ακριθάκη
Χορογραφία : Μαρία Μάργαρη
Βοηθός σκηνοθέτη : Ειρήνη Παραπαρέκη, Μαρία Μάργαρη
Επικοινωνία : Νατάσα Παππά
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί :
Μπάμπης Αθανασόπουλος, Βιβή Λέκκα, Δημήτρης Δημάκης
Στο βίντεο παίζει ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πληροφορίες παράστασης
Χώρος : Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72)
Τηλ.: 210 6460748 / https://fournos-culture.gr/el/
Ημέρες & ώρα παραστάσεων : Δευτέρα στις 21:00, Τρίτη στις 21:00
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.