6949256666 press@keysmash.gr

Θερινά σεμινάρια Υποκριτικής–Σκηνοθεσίας & Κίνησης στο θέατρο Άνεσις

keysmash powered by dycode

12 Ιούλιου έως 4 Αυγούστου 2023

Σε μια περίοδο που το θέατρο και γενικά ο καλλιτεχνικός χώρος πλήττεται σκληρά από τα κέντρα εξουσίας και που το θέμα της καλλιτεχνικής παιδείας είναι εξαιρετικά φλέγον, το θέατρο Άνεσις ξεκινά την Τετάρτη 12 Ιουλίου τον πρώτο κύκλο Σεμιναρίων του που απευθύνεται σε επαγγελματίες Ηθοποιούς, Σπουδαστές Δραματικών Σχολών αλλά και Υποψήφιους Σπουδαστές. Πρόκειται για Θερινούς επιμορφωτικούς κύκλους μαθημάτων υποκριτικής, σκηνοθεσίας & σωματικού θεάτρου, που φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ώστε να γίνουν σταδιακά ένας μικρός θεσμός.

seminaria2317

Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση τεσσάρων διαφορετικών δασκάλων (Λουκία Μιχαλοπούλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Κώστας Βασαρδάνης, Νικορέστης Χανιωτάκης), θα  έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν έναν ή περισσότερους κύκλους μαθημάτων με στόχο να εξελίξουν τις ικανότητες τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να γνωρίσουν κι άλλες οπτικές πάνω στην θεατρική πράξη.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν ομάδες με έναν ικανό αριθμό ηθοποιών και μελλοντικών καλλιτεχνών (12-20 μαθητές ανά μάθημα) που μέσα από το συγκεκριμένο σεμινάριο θα μπορέσουν να αισθανθούν δημιουργικοί και να παρουσιάσουν κι εκείνοι το ταλέντο τους.

Συγκεκριμένα…

Σεμινάριο Υποκριτικής με την ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Η λειτουργία και τα στάδια του ηθοποιού στην προετοιμασία ενός ρόλου»

Το σεμινάριο θα εξετάσει πώς βρίσκει ένας ηθοποιός την αντικειμενική ιστορία ενός ρόλου και πώς τελικά καταλήγει στην υποκειμενική ιστορία, δηλαδή την ερμηνεία. Θα εντοπίσουμε τα στάδια της σύνθεσης ενός ρόλου και πώς εκπαιδεύουμε το νευρικό μας σύστημα. Το κείμενο πρέπει να γίνει δικό μας. Με ποιον τρόπο δεν παίζουμε το κείμενο, αλλά γινόμαστε το κείμενο.

seminaria2314

Σύντομο Βιογραφικό: Η Λουκία Μιχαλοπούλου είναι απόφοιτος της σχολής θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Λευτέρη Βογιατζή, Ρούλα Πατεράκη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Γιάννη Χουβαρδά, Στάθη Λιβαθινό, Γιώργο Κιμούλη, Γιώργο Μιχαηλίδη, Δημήτρη Καταλειφό, Ελένη Σκότη, Γιάννη Μόσχο, Θέμη Μουμουλίδη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Νίκορέστη Χανιωτακη. Έχει παίξει σε έργα των: Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αισχύλου, Αριστοφάνη, Λόρκα, Στρίντμπεργκ, Ίψεν, Άλμπι, Reza, Μάμετ, Γκόρκι, Σαίξπηρ, David Hare, Πίντερ, Μάρω Δούκα, Γιάννη Μαυριτσάκη, Λούλα Αναγνωστάκη. Τελευταίες παραστάσεις της είναι οι: «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζ. Κοκτώ στο Μικρό Χορν, η «Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» του Εντ. Άλμπι σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, ο «Φεγγίτης» του David Hare στο θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Κ. Μαρκουλακη και «Ρίττερ, Ντένε, Φος» του Τ. Μπέρνχαρντ στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτοπαππα. Στον Κινηματογράφο έχει συμμετάσχει στις ταινίες «Valse sentimental» της Κ. Βουλγαρη, «Ώρες κοινής ησυχίας» της Κ. Ευαγγελάκου, «Ταξίδι στην Μυτιλήνη» του Λ. Παπαστάθη και «Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» και το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια Κύκλου: 30 ώρες κατανεμημένες σε 10 τρίωρες συναντήσεις.

Ημερομηνίες & ώρες: Δευτέρα με Παρασκευή 3-6 μ.μ. από 17 έως 28 Ιουλίου 2023.

Σεμινάριο Κίνησης με την ΣΕΣΙΛ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

«Ενεργοποίηση του σώματος-Αντίληψη της ροής της κίνησης»

Πολύ μεγάλο μέρος του σεμιναρίου έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του σώματος με  ασκήσεις ενδυνάμωσης και συνειδητοποίησης της ροής της κίνησης. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με αυτοσχεδιασμό πάνω στην αντίληψη της κίνησης σε σχέση με τον χρόνο  το χώρο, τους άλλους καθώς και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

seminaria2315

Σύντομο Βιογραφικό: Αποφοίτησε από την Κ.Σ.Ο.Τ. το 1999. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες χορού Ανάλια, sine qua non, Υψιλον Griffon, για παραστάσεις σε  φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Αίγυπτο, Πολωνία, Σαρδηνία, Σκόπια κι αλλού. Έχει παρουσιάσει έργα της σε φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο θέατρο έχει χορογραφήσει πάνω από 100 παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δη.Πε.Θε. Πάτρας, το Φεστιβάλ Αθηνών και της Επιδαύρου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.α. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε δραματικές σχολές στην Αθήνα.

Διάρκεια Σεμιναρίου: 30 ώρες κατανεμημένες σε 10 τρίωρες συναντήσεις.

Ημερομηνίες & ώρες: Τετάρτη με Κυριακή 10 π.μ.-1 μ.μ. από 12 έως 23 Ιουλίου 2023.

Σεμινάριο Υποκριτικής με τον ΚΩΣΤΑ ΒΑΣΑΡΔΑΝΗ

«Βασικά υποκριτικά εργαλεία και η αλληλεπίδρασή τους»

   Με αφορμή μονολογικές ή διαλογικές σκηνές από έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, το μάθημα αποπειράται μια επαφή των συμμετεχόντων με τα βασικά εργαλεία του ηθοποιού  (την φωνή, το σώμα, την σκέψη, την φαντασία, τον εαυτό και τον άλλον) καθώς και με το πώς το ένα εργαλείο αφυπνίζει κι ενεργοποιεί το άλλο. Η απεύθυνση του κειμένου οδηγεί στην εννόησή του και το αντίστροφο. Ένα σώμα που αισθάνεται καλά από σκηνής βοηθάει τον λόγο να είναι ισχυρός. Η σωστή ανάγνωση μιας σκηνής οδηγεί εύστοχα την φαντασία μας και ούτω καθ’ εξής….

seminaria2316

Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Απόφοιτος της δραματικής σχολή του θεάτρου Εμπρός το 2000. Μαθητής επί σειρά ετών της Μίρκας Γεμεντζάκη, της σημαντικότερης, στην Ελλάδα, δασκάλας φωνής και λόγου για τους ηθοποιούς. Από το 2000 εργάζεται σταθερά στο θέατρο. Συνεργάστηκε με πολλά θεατρικά σχήματα του ελευθέρου θεάτρου και με τις κρατικές σκηνές της χώρας: To Eθνικό θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα θέατρα Απλό, Αμόρε, Πορεία, Οδού Κεφαλληνίας, Δρόμος με Δέντρα, Μικρή Πόρτα, τον θίασο του Γρηγόρη Βαλτινού, πολλά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ κ.α. ερμηνεύοντας ρόλους σε έργα του κλασσικού και σύγχρονου δραματολογίου. Τιμήθηκε με το βραβείο Δημήτρης Χορν το 2004.

Διάρκεια Σεμιναρίου: 30 ώρες κατανεμημένες σε 15 δίωρες συναντήσεις.

Ημερομηνίες & ώρες: Δευτέρα με Παρασκευή 6-8 μ.μ. από 17 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2023.

Σεμινάριο Υποκριτικής & Σκηνοθεσίας με τον ΝΙΚΟΡΕΣΤΗ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ      

«Θεατρικές δράσεις: πειραματίζομαι στην πρόβα, επιλέγω για την παράσταση»

Με βάση την αλληλεπίδραση σκηνοθέτη και ηθοποιού, θα δούμε -μέσα από πρακτικές διαδικασίες- πώς δημιουργούμε ενδιαφέρουσες δράσεις επί σκηνής. Θα αναδείξουμε την αξία της πειστικότητας που οφείλει να έχει η σύγχρονη υποκριτική. Πώς μπορούμε να κάνουμε έναν ρόλο να φαίνεται ότι λειτουργεί οργανικά μπροστά στα μάτια του κοινού; Όχημά μας σε αυτό το ταξίδι θα είναι η Μέθοδος του Στανισλάφσκι, όπως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα, στοιχεία από το in-yer-face-theatre και σκηνές από το κλασικό ρεπερτόριο του 20ου αιώνα.  

Σύντομο Βιογραφικό: Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σκηνοθεσίας στο University of East London (UEL, MA Theatre Directing). Επίσης έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρόγραμμα Ψυχολογίας) και στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας «Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ». Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις μεταξύ των οποίων «Τα Οικόπεδα με Θέα», «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;», «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», «Οι Μάγισσες του Σάλεμ», «Μήδεια του Μποστ», «Ματωμένος Γάμος», «Η Ανθρώπινη Φωνή», «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν», «Η Γυναίκα με τα Μαύρα», «Λυσσασμένη Γάτα» κ.α. Τα περισσότερα έργα που παρουσιάζει είναι σε δική του μετάφραση και διασκευή. Στην τηλεόραση έχει σκηνοθετήσει την σειρά «Η Κόμισσα της Φάμπρικας» στον Alpha.

Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις όπως «Το Πάρτυ», «Μανδραγόρας», «Matilda», «Ζορμπάς», «Τα ψηλά βουνά», «Ποιος την ζωή μου…», «Αναζητώντας τον Αττίκ», «Όρνιθες», «Πλούτος» κ.α. Για τέσσερις τηλεοπτικές περιόδους συμμετείχε στην Αγγλική σειρά «The Durrells», ενώ στην ελληνική τηλεόραση έχει παίξει στις σειρές «Η Τούρτα της Μαμάς» και «Οι Παγιδευμένοι». Έχει κάνει πολλές μεταγλωττίσεις για το Netflix, την Disney και άλλες κινηματογραφικές εταιρείες.

Με την καλλιτεχνική του ομάδα, την «Μυθωδία», είχε για δύο χρόνια την καλλιτεχνική διεύθυνση του θησείου, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ (2018-2020) και από το 2021 του θεάτρου Άνεσις.

Διάρκεια Σεμιναρίου: 30 ώρες κατανεμημένες σε 15 δίωρες συναντήσεις.

Ημερομηνίες & ώρες: Δευτέρα με Παρασκευή 1-3 μ.μ. από 17 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2023.

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε μάθημα: 20 άτομα

Τιμή συμμετοχής στις 30 ώρες του κάθε μαθήματος: 200€ + ΦΠΑ.

Αν ένας μαθητής επιθυμεί να παρακολουθήσει κι άλλο μάθημα, τότε χρειάζεται να δώσει επιπλέον 50 ευρώ. Δηλαδή, με 250 ευρώ θα μπορεί να είναι σε όλες τις ώρες και των τεσσάρων δασκάλων.

Χώρος: Θέατρο Άνεσις (Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα 115 26)

Για πληροφορίες κι εγγραφές:

email: anesis.seminario@hotmail.com

Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος με φωτογραφία.

Στο θέμα του e-mail να αναγράφεται το όνομα ή τα ονόματα των δασκάλων που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε το σεμινάριό τους.

Αν ξεπεραστεί ο ανώτερος αριθμός των συμμετεχόντων θα γίνει επιλογή με βάση το βιογραφικό.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments