Τους έχουμε αποκαλέσει – ουκ ολίγες φορές – το μεγάλο άρμα του συμφωνικού που συναντά το Goth στο Μέταλ. Είναι τρομερός ο οίστρος, είναι εκπληκτικές οι ενορχηστρώσεις, είναι απόλαυση τα τραγούδια τους. Τους παρακολουθώ πολλά χρόνια και κάθε φορά που τους βλέπω στη σκηνή, είναι σαν την πρώτη. Οι Therion, ένα συγκρότημα που χιλιάδες κόσμος θαυμάζει, το σχήμα που στα LiVE του υιοθέτησε την εφαρμογή του «χαμηλότερου» ήχου, με την έννοια ότι δεν σε ξεκουφαίνει η μουσική και έτσι τη χαίρεσαι ακόμα περισσότερο, αυτοί οι Therion λοιπόν, έρχονται ξανά στη χώρα μας.

therion2318

Σκαλίζουμε τα αρχεία μας, βρίσκουμε ψήγματα από παρουσιάσεις δίσκων και συνεντεύξεις, με αφετηρία και τέλος εκείνη που μας είχε παραχωρήσει ο Christofer Johnsson, για το περιοδικό Noizy. Ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτό το ακουστικό κομψοτέχνημα.

Αρχικά μας είχε… κουφάνει! Είχαν έτοιμα τριάντα πέντε τραγούδια – πώς; Το “Leviathan II” βγήκε το 2022 και το τρίτο μέρος αριβάρει φέτος. Στη συνέχεια φανέρωσε την ανθρώπινη πλευρά του μουσικού. Μία πλευρά τόσο σαγηνευτική όσο και εκείνη, η «επαγγελματική».

Τον είχαμε ρωτήσει τότε – τον Γενάρη του ’21 – για το «όταν» επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δεν μάσησε τα λόγια του. «Νομίζω ότι θα σε απογοητεύσω. Έχω την αίσθηση πως αυτή η επιστροφή δεν θα γίνει σύντομα. Αισθάνομαι πως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Και είχε δίκιο. Ταλαιπωρηθήκαμε και μ μάλιστα αρκετά. Ο ίδιος συνεχίζει, πηγαίνοντας ακόμα πιο πέρα την κουβέντα. «Επίσης, τα logistics ενδεχομένως θα αλλάξουν πολύ μετά την πανδημία. Κάποιοι promoter μπορεί να σταματήσουν αυτό που έκαναν τόσα χρόνια. Κάποιοι συνεργάτες σου, για πολλά χρόνια μάλιστα, μπορεί να σταματήσουν αυτό που έκαναν, εξαιτίας του ιού. Και είναι πιθανόν να αλλάξουν κατά πολύ οι οικονομικές συμφωνίες. Ίσως το κόστος για μία περιοδεία να αλλάξει εντελώς. Και όταν βγαίνεις περιοδεία, χρειάζεσαι τεχνικούς, roadies, οδηγούς, κόσμο για το merchandize, χρειάζεσαι δηλαδή ένα σεβαστό αριθμό ανθρώπων για να συνεργαστείς. Είσαι σίγουρος πως θα είναι ακόμα εκεί, πως θα κάνουν ακόμα την ίδια δουλειά; Θα πρέπει να σου πω ότι τα σκέφτομαι συνέχεια όλα αυτά και δεν έχω ιδέα τι θα συμβεί».

theiron2314

Εντελώς τίμιο, εντελώς ανθρώπινο. Η σκούρες σκέψεις μπορεί να έχουν απομακρυνθεί, όχι όμως τελείως. Κάποια στιγμή τον ρωτώ για τη μουσική. Και εκεί αντιλαμβάνομαι ότι ο άνθρωπος είναι πραγματικός καλλιτέχνης. Τον ακούω και χαίρομαι, ίσως πιο πολύ κι από εκείνον. «Είμαι ευτυχής όταν δημιουργώ μουσική. Αυτό ήθελα να κάνω από τότε που ήμουν δεκαπέντε χρονών. Όταν βγήκε ο πρώτος μας δίσκος ήμουν δεκαεννιά χρονών και τώρα, όταν κοιτάζω προς τα πίσω, βλέπω δεκαεπτά στούντιο άλμπουμ μέχρι σήμερα! Η μουσική είναι η ευτυχία μου. Ακόμα κι αν δεν είχα όλα αυτά που έχω με τους Therion, πάλι μουσικός θα ήμουν. Θα έγραφα τα τραγούδια μου και θα έπαιζα live. Δεν υπάρχει πιο σπουδαίο πράγμα από το να μπορείς να γράφεις μουσική, να την επικοινωνείς και μετά να βγαίνεις να παίζεις τα τραγούδια σου σε διαφορετικούς ανθρώπους κάθε βράδυ. Αισθανόμαστε ευλογημένοι». Κι εμείς, φίλε. Κι εμείς…

Κώστας Κούλης

Οι Therion θα εμφανιστούν στο Piraeus Club Academy | LouLou Is Present, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

THERION

LEVIATHAN II TOUR

Opening Acts

Serpent Noir
&
Gentihaa

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Piraeus Club Academy | LouLou Is Present
Πειραιώς 105

Last Details
19:30: Doors Open
20:30: GENTIHAA on stage
21:25: SERPENT NOIR on stage
22:20: THERION on stage

Άχαστο live!

Ακολουθείστε τους THERION:
https://www.therion.se
https://www.youtube.com/channel/UCOZMj62eTEiZl8NWPNQdo7Q
https://www.facebook.com/therion
https://www.therion.se/instagram

Ακολουθείστε τους Serpent Noir:
https://www.facebook.com/people/Serpent-Noir/100046971757395/
https://open.spotify.com/artist/6S09XlRzJIuF3vyO0bGprN
https://www.youtube.com/channel/UCTPtRzyXW8es8jdtQQKMKWA

serpent2314

Ακολουθείστε τους Gentihaa:
https://www.facebook.com/gentihaa/
https://www.instagram.com/gentihaaofficial/
https://www.youtube.com/channel/UCFRB9iAsEUGdgA7cJ0tIY6Q
https://open.spotify.com/artist/6jSyE6VGazBf2znTixhVUD?autoplay=true

gentihaa2314

Πληροφορίες Εισιτηρίων

Τιμές Εισιτηρίων

Προπώληση: 25 ευρώ
VIP (Περιορισμένος χώρος καθήμενων): 30 ευρώ

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: Viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876
Σε όλα τα Viva Spots
(Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Yoleni’s)

Σημείωση: Τα εισιτήρια που έχουν αγοραστεί για τη συναυλία των Therion στις 10 Δεκεμβρίου ισχύουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία στις 15 Ιανουαρίου και δεν απαιτείται μετατροπή τους.