6949256666 press@keysmash.gr

Παρατηρώντες: ΦΛΑΙ @ Faust Bar Theatre

keysmash powered by dycode

Η θεατρική παράσταση ΦΛΑΙ της Πέπης Μοσχοβάκου, αναδύεται μέσα από έναν κόσμο γεμάτο εικόνες, αλληγορίες και φανταστικά πλάσματα, συνυφαίνοντας το πραγματικό με το ονειρικό. Στο επίκεντρο βρίσκεται η goniurellia tridens, ένα ιδιαίτερο έντομο, μία μύγα (!),  που πετά από τόπο σε τόπο, αναζητώντας εκείνη τη “γη” που θα την κατανοήσει, θα την αποδεχτεί και θα της προσφέρει το καταφύγιο που λαχταρά. Είναι μια ύπαρξη που, μέσα από το ταξίδι της, γίνεται σύμβολο της συνεχούς αναζήτησης, της ανάγκης για ανήκειν και της προσπάθειας να βρει κανείς τον δικό του χώρο στον κόσμο.

Ένας άνθρωπος λοιπόν που αποφασίζει να μεταμορφωθεί και να ξεφύγει από τα καθιερωμένα, σε έναν κόσμο που πεισματικά παραμένει αμετάβλητος, αφηγείται τις εμπειρίες της ζωής του. Μέσα από την αφήγησή του, ξεδιπλώνεται το ψυχογράφημα μιας κοινωνίας που αντιστέκεται πεισματικά στην αλλαγή.

Είναι ένας μονόλογος που στο κέντρο του βρίσκεται η ‘’Στελλόμυγα’’ (Λίλη Τσεσματζόγλου). Η πλοκή εκτυλίσσεται μέσα από μια περιπλάνηση, που περνά από γνώριμα αλλά και αλλόκοτα τοπία, όπως ο Λυκαβηττός, όπου η πρωταγωνίστρια βρίσκει έναν βράχο αγαπημένο, έναν σημείο αναφοράς και παρατήρησης του κόσμου γύρω της. Εκεί, συναντά μια γατούλα, που φέρνει μαζί της μια αίσθηση τρυφερότητας και αθωότητας, καθώς και έναν σκαντζόχοιρο, τον Φάουστ ή… Άουτς, που με το όνομά του υποδηλώνει το αναπάντεχο και το πικρό, που πολλές φορές κρύβεται στην καθημερινότητα. Επίσης, εμφανίζεται ο μπούφος του Ρόμπερτ Φίσερ, ένα πλάσμα που φέρει τη σοφία και την αίσθηση του κρυφού βλέμματος, πάντα παρόν αλλά δύσκολο να το καταλάβεις πλήρως.

Καθώς η ‘’Στελλόμυγα’’ συνεχίζει το ταξίδι της, κουρασμένη από το αδιάκοπο πέταγμα, βρίσκει ένα σημείο ηρεμίας στα τραπεζάκια της πλατείας στο Γκάζι. Εκεί, ανάμεσα σε κουβέντες και θορύβους, σε έναν τόπο όπου το παλιό συναντά το σύγχρονο, η πρωταγωνίστρια αφήνει τον εαυτό της να ονειρευτεί πάνω σε ένα καφάσι μπύρες, αναζητώντας ένα διάλειμμα από την περιπλάνησή της. Τα όνειρά της γίνονται μια μορφή διαφυγής αλλά και αναστοχασμού, μέσα από τα οποία επιχειρεί να βρει απαντήσεις για την ίδια και τον κόσμο γύρω της.

Το έργο, μέσα από ένα παιχνίδι παραίσθησης και πραγματικότητας, γίνεται ένα σχόλιο για τον διαρκή αποπροσανατολισμό που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η ζωή παρουσιάζεται ως ένα συνεχές ταξίδι γεμάτο στάσεις και συναντήσεις, αλλά χωρίς σταθερό προορισμό. Οι χαρακτήρες και τα τοπία δεν είναι απλώς σκηνικά στοιχεία, αλλά συμβολίζουν τα διαφορετικά στάδια και συναισθηματικά μονοπάτια που διασχίζει κανείς, αναζητώντας μια αίσθηση του εαυτού του.

Στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκεται η φράση «Γιατί η ιδιαίτερη ζωή έχει πολλές τρύπες και η συνηθισμένη… μπαλώματα». Η πρωταγωνίστρια μιλά για τις τρύπες ως μεταφορές για τα κενά, τις ελλείψεις και τις στιγμές απώλειας, τις αναποδιές και τις απογοητεύσεις. Όμως, αντί να τις κρύψει ή να τις διορθώσει με μπαλώματα, τις αφήνει ανοιχτές, επιλέγοντας να ζήσει με αυτές, να τις αποδεχτεί. Έτσι, οι παλιές της ζώνες με τις τρύπες, κρεμασμένες σε ένα γυάλινο κάδρο και φωτισμένες, γίνονται μια μορφή τέχνης, μια ειλικρινής παρουσίαση του παρελθόντος της και των εμπειριών που τη διαμόρφωσαν. Το κάδρο αυτό είναι μια δήλωση αποδοχής και κατανόησης, μια απόδειξη ότι, παρόλο που οι τρύπες υπάρχουν, είναι και αυτές μέρος της ζωής και όχι κάτι που πρέπει να κρυφτεί.

Επίσης, η φράση «Ταιριάζουμε μέχρι ο άλλος να καταδείξει την διαφορετικότητά του», αναφέρεται στην ευκολία με την οποία οι άνθρωποι δημιουργούν δεσμούς όταν νιώθουν ότι έχουν κοινά σημεία με κάποιον άλλο. Αυτή η αίσθηση ομοιότητας δημιουργεί ασφάλεια και εγγύτητα. Ωστόσο, αυτή η σύνδεση μπορεί να διαρραγεί μόλις η διαφορετικότητα του άλλου γίνει εμφανής, δηλαδή όταν κάποιος εκφράσει μια πλευρά του εαυτού του που δεν ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες ή τις πεποιθήσεις των άλλων. Επιπλέον, η φράση «Ερωτεύομαι ό,τι με πληγώνει», εκφράζει την παράδοξη έλξη προς ό,τι προκαλεί πόνο ή δυσκολία, δείχνοντας μια μορφή αυτοκαταστροφικής αγάπης. Αυτή η ένταση ανάμεσα στην έλξη και τον πόνο, αναδεικνύει το βάθος των ανθρώπινων συναισθημάτων, αποκαλύπτοντας πώς η αγάπη μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την επιθυμία όσο και την αγωνία. Και οι δύο φράσεις μαζί φωτίζουν το πώς οι ανθρώπινες σχέσεις και οι εσωτερικές μας συγκρούσεις περιστρέφονται γύρω από τη συνεχή προσπάθεια να ισορροπήσουμε μεταξύ ομοιότητας και διαφορετικότητας, αγάπης και πόνου.

Ο κεντρικός χαρακτήρας της παράστασης παρουσιάζεται ως  ένα οριακά αποδεκτό – ή μάλλον, μη αποδεκτό  πρόσωπο, σε μια κοινωνία που δυσκολεύεται να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα. Ένα δύσκολο ή λοξό παιδί, ιδιαίτερο, όπως αναφέρεται στο έργο, που ακριβώς λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας παραμένει στο περιθώριο. Η παράσταση αναδεικνύει με έντονο τρόπο την πάλη για αποδοχή και κατανόηση, φωτίζοντας το πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς τη θέση του, όταν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αλλάξει. Ένα έργο που καταφέρνει να μιλήσει αληθινά για την εσωτερική μοναξιά, την ανάγκη για αναγνώριση και την ομορφιά της διαφορετικότητας.

Ανθή Κωστοπούλου

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Συντελεστές

Συγγραφέας:  Στέλλα Ζαφειροπούλου

Σκηνοθεσία: Πέπη Μοσχοβάκου

Ερμηνεία: Λίλη Τσεσματζόγλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Κική Μήλιου 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική: Γιάννης Οικονόμου

Φωτογραφίες: Νικόλας Γρηγορίου

Creative Agency: Aloha Design Studio

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μάγδα Κουστέρη, Νικόλας Λεβέντης

Εκτέλεση παραγωγής: Άννα Παπαδάκου

Γραφείο Τύπου-Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

Παραγωγή: BREAK A LEG ATHENS

Διάρκεια:70 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων:Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό/Ανέργων/Άνω των 65: 10 ευρώ, ΑΜΕΑ, ατέλεια: 5 ευρώ με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας στο ταμείο του θεάτρου.

Διάρκεια Παραστάσεων:Από 14 Οκτωβρίου 2024 έως 7 Ιανουαρίου 2025

Πληροφορίες:Προπώληση εισιτηρίων στο more.com και τηλεφωνικά 210 3234095 και 6989727668

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30

Link Εισιτηρίων:https://www.more.com/theater/flai/

Πληροφορίες Χώρου:Kαλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, 2103234095

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments