Το έργο του Αγγέλου Ανδρεόπουλου, «Η Λένι Ρίφενσταλ Κοιμάται Τα Βράδια;», αναδεικνύει μια φανταστική συνέντευξη της αμφιλεγόμενης αυτής καλλιτεχνικής περσόνας του εικοστού αιώνα, σε μορφή ντοκουμέντου. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται προέρχονται από τη βιογραφία της και εξετάζουν τη ζωή και το έργο της, που σφραγίστηκε από τη συνεργασία της με τον Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς. Η Ρίφενσταλ, ως κινηματογραφική σκηνοθέτις, εισήγαγε τεχνικές που εξακολουθούν να επηρεάζουν την τέχνη του κινηματογράφου. Παρ’ όλα αυτά, η εμπλοκή της με τη ναζιστική προπαγάνδα και η “αναισθησία” της απέναντι στις θηριωδίες της εποχής της, την καθιστούν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στην ιστορία της τέχνης.
Η λιτότητα στην ερμηνεία των δύο πρωταγωνιστών και η αληθοφάνεια των χαρακτήρων, δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία καλείσαι να πάρεις θέση για το βασικό ζήτημα που θίγεται. Τον ρόλο της ηθικής στην τέχνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να είναι ουδέτερη από πολιτικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ο προβληματισμός για το αν εμείς οι θεατές διαφέρουμε τελικά από τη Ρίφενσταλ.
Η “σιωπή”, που εξετάζεται στο έργο, δεν είναι απλώς απουσία αντίστασης, αλλά συνενοχή. Έτσι τίθεται το εξής ερώτημα. Είμαστε συνένοχοι ή αγωνιζόμαστε ενάντια στην αδικία; Είμαστε απλώς άτομα του πλήθους ή υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά της ηθικής, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, ακόμα κι όταν ηττόμαστε; Η Λένι Ρίφενσταλ κοιμάται τα βράδια; Και εμείς, κοιμόμαστε τα βράδια;

Η σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη καταφέρνει να συνθέσει αυτήν τη σκληρή, αλλά και διεισδυτική συζήτηση, με μια διασκευή που αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τους πόνους των χαρακτήρων. Η Άννα Ανδριανού ενσαρκώνει τη Λένι Ρίφενσταλ με μία εξαιρετική ερμηνεία, αποδίδοντας την αμφιλεγόμενη αυτή προσωπικότητα με βάθος και ένταση. Ο Βασίλης Αφεντούλης, στον ρόλο του συνεντευκτή, είναι ο ιδανικός αντίποδας, μεταφέροντας τη σύγκρουση και την αμφιβολία που προκαλεί η παρουσία της Ρίφενσταλ. Η αλληλεπίδραση των δύο ηθοποιών, σε συνδυασμό με τα λιτά σκηνικά, δημιουργεί έναν χώρο που ενισχύει το βάρος του θεατρικού λόγου, ενώ προσφέρει στο κοινό την αίσθηση της άμεσης συμμετοχής στη συζήτηση.
Με διάρκεια εβδομήντα λεπτών, η παράσταση καταφέρνει να προκαλέσει έντονους προβληματισμούς και να κινητοποιήσει το κοινό σε ένα εσωτερικό διάλογο για τις αξίες της ηθικής, της τέχνης και της κοινωνικής ευθύνης. Η παράσταση παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Φούρνος.
Καρολίνα Σπυριδωνάκου
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ
ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
VIDEO ART: ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ: ΝΤΕΠΥ ΠΑΓΚΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΝΤΑΙΖΗ ΛΕΜΠΕΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΤΑ ΕΦΡΕΜΙΔΟΥ
Η περούκα της κ. Αδριανού είναι ευγενική προσφορά peroucce
ΗΜΕΡΕΣ και ΩΡΕΣ: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 16 ευρώ,
φοιτητικό- ανέργων- άνω των 65 13 ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/i-leni-rifenstal-koimatai-ta-bradia/

0 Comments