6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Odysseus @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

keysmash powered by dycode

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις» 

Ο Καβάφης, το 1911, προτρέπει τον δικό του Οδυσσέα να απολαύσει το ταξίδι της ζωής του, γιατί μόνο έτσι θα φτάσει γρηγορότερα στον προορισμό του, την ευδαιμονία.

Σήμερα, το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης (Plovdiv Drama Theater), παρουσιάζει το Ομηρικό έπος μέσα από τη ματιά του σπουδαίου Βούλγαρου θεατρικού συγγραφέα, Alexander Sekulov, σε σκηνοθεσία της βραβευμένης στο Φεστιβάλ της Αβινιόν Diana Dobreva. Το “Odysseus”, παρόλη την ιδιαιτερότητά του, θεωρώ πως μας προτρέπει να πράξουμε ακριβώς όπως έγραψε και ο Καβάφης. Έχοντας ως άνθρωποι τις «υπερδυνάμεις» να καταφέρουμε τα πάντα, κάνουμε το ταξίδι προς την Ιθάκη μας μοναδικό!

Το έργο “Odysseus” είναι μια ιστορία για το ταξίδι του ανθρώπου προς τον εαυτό του, ενάντια στον εαυτό του, πέρα από τον εαυτό του. Και πράγματι ο Οδυσσέας μας παρουσιάζεται εδώ ως ο ένας ήρωας που δεινοπαθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, πολεμώντας όμως ενάντια σε κάθε τροχοπέδη στο διάβα του. Από τον Κύκλωπα, τις Σειρήνες, μέχρι και τον ίδιο του τον εαυτό, παραμένει άτρωτος, σίγουρος, για τις δυνάμεις του, το θάρρος και την πανουργία του. Δεν χρειάζεται καμία θεϊκή επιείκεια ή μαντικό χρησμό για τον βοηθήσουν στην αποστολή του. Ακόμη και αν η «μοίρα» του τον αποτρέψει από τον γυρισμό του στην Ιθάκη του, εκείνος όντας άνθρωπος, θα βρει τον τρόπο να «ευδαιμονήσει».

«Παραείμαι άνθρωπος και θα τα καταφέρω»! Αυτό είναι και το μότο ολόκληρης  της παράστασης. Το “Odysseus“ διαφαίνεται ως ένα ανθρωποκεντρικό έργο, όπου οι άνθρωποι λειτουργούν ως θεοί , αψηφώντας τη θρησκεία, τους χρησμούς, την ίδια τους τη μοίρα. Άνθρωποι ζηλευτοί, ακόμη και από τους ίδιους τους θεούς. Τολμώ να πω πως ίσως και να φαίνονται μηδενιστές και αλαζόνες. Όμως το “Odysseus” απλώς υπεροτονίζει την ανθρώπινη υπερδύναμη που εν τέλει θα σε οδηγήσει στον προορισμό σου. Αρκεί εσύ να απολαύσεις τη διαδρομή και να σταθείς στη δίκη σου δύναμη.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, πραγματοποιείται μια πολιτισμική σύμπραξη για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης, Plovdiv Drama Theater, φέρει, με σαράντα ηθοποιούς επί σκηνής, το πολυβραβευμένο και πολυταξιδεμένο “Odysseus“, βασισμένο φυσικά στο Ομηρικό έπος. Πρόκειται πραγματικά για ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, με σκηνικά, χορογραφίες, μουσικές που σου κόβουν την ανάσα και με σαράντα ηθοποιούς επί σκηνής να χορεύουν στον μαγικό ήχο της Οδύσσειας, οι οποίοι ερμηνεύουν στα βουλγαρικά, με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι δυο δημιουργοί της παράστασης ταξιδεύουν από τη Βουλγαρία, μαζί με ογδόντα ακόμα ερμηνευτές και καλλιτέχνες. Στην παράσταση χρησιμοποιούνται επίσης ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη και Metodiev, ενώ την αποστολή συμπληρώνουν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Δραματικού Θεάτρου της Φιλιππούπολης, Suzanna Vasilevska, ο δήμαρχος της Φιλιππούπολης, Kostadin Dimitrov, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Plamen Panov και η κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας.

Είναι άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία να παρακολουθείς την Οδύσσεια και τους ήρωές της, μέσω μιας διαφορετικής ματιάς. Ενώ είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον το γεγονός πως τα διαφορετικά νοήματα και η ιδιαιτερότητα του έργου, κατά κάποιο περίεργο τρόπο, αυτοσυμπληρώνουν το ήδη υπάρχον έπος, εξυμνώντας τον πολιτισμό, την ιστορία και την ελληνική κουλτούρα.

Αναστασία Τζάνου

Σκηνοθεσία: Diana Dobreva

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Mira Kalanova

Μουσική: Petya Dimanova

Ζωντανή μουσική: Yannis Pantazis

Κίνηση – Χορογραφίες: Deyan Georgiev

Video design SENSELAB – visualization design – Petko Tanchev, audio engineer – Georgi Atanasov, technical director – Atanas Dinchev

Βοηθός Σκηνογράφου: Gabriela Karjilova

Αφίσα: Georgi Vachev (φωτογραφία) και Yavor Dimitrov (design)

Φωτογραφίες παράστασης: Alexander Bogdan Thompson

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί

Konstantin Elenkov, Stiliyan Stoyanov, Dobrin Dosev, Aleksey Kozhuharov, Ivaylo Hristov, Simeon Aleksiev, Ivana Papazova, Elena Kabasakalova, Margita Gosheva, Todor Darlianov, Radina Dumanyan, Troyan Gogov, Deyan Georgiev, Petar Dochev, Diana Spasova, Vasilena Vincenzo, Kaloyan Trifonov, Dimitar Banchev, Venelin Metodiev, Georgi Bogdanov, Spartak Pantaleev, Mariya Sotirova, Boryana Bratoeva, Patricia Pundeva, Slavena Zaikova, Bilyana Georgieva, Adelina Zhelyazkova, Nadezhda Koleva, Ioana Kircheva, Tanya Stones, Plamena Bozhilova, Krasimir Vasilev, Georgi Sirkatov, Atanas Apostolov, Valeri Georgiev, Pavel Sapundjiev

Διάρκεια: 120 λεπτά

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments