6949256666 press@keysmash.gr

Ποπ κόρν. Ναι ή όχι;

keysmash powered by dycode

Όποιος αγαπάει τον κινηματογράφο δεν μπορεί να φανταστεί αίθουσα προβολής χωρίς ποπ κορν. Για μένα προσωπικά, είναι κομμάτι της ιεροτελεστίας του κινηματογράφου.

Τι είναι το ποπ κόρν… Όλοι ξέρουμε ότι παρασκευάζεται από το καλαμπόκι. Ένα δημητριακό ολικής αλέσεως. Πώς προκύπτει από το καλαμπόκι; Απλά θερμαίνουμε τους σπόρους και η υγρασία που βρίσκεται στο κέντρο του καρπού προκαλεί αυτή την “έκρηξη”. Και έτσι έχουμε αυτή τη λευκή νιφάδα.

Είναι θρεπτικό; Ναι!

Περιέχει πολλή φυτική ίνα. Και ξέρουμε καλά ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το ποπ κορν, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά (φαινολικά οξέα), πολυφαινόλες. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και άλλα οφέλη για την υγεία. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Δύο χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους διαβητικούς να το καταναλώνουν.

Σπιτικό VS κινηματογράφου.

Το προπαρασκευασμένο ποπ κορν περιέχει συχνά υψηλό επίπεδο αλατιού ή νατρίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές για την υγεία. Επίσης ορισμένες εμπορικές συσκευασίες περιλαμβάνουν πολλή ζάχαρη, ενισχύοντας έτσι την γεύση.

Το ποπ κορν μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και κατανάλωσής του. Ας δούμε λίγο τις σημαντικές διαφορές.

Οι νιφάδες του ποπ κόρν που παρασκευάζονται χωρίς λάδι, από απλή θέρμανση ανά μερίδα, χωρίς αλάτι και χωρίς ζάχαρη, περιέχουν :

0,21g ζάχαρης
1,09g λίπους

Μια μερίδα ποπ-κορν όμως που χρησιμοποιούμε λάδι, χωρίς αλάτι περιέχει:

0,13g ζάχαρης
6,74g λίπους

Άν όμως βάλουμε και καραμέλα (συνηθισμένο τυποποιημένο προϊόν), τότε περιέχει:

10,89g ζάχαρης
1,87g λίπους

Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους.

Να το φάμε;

Αν είναι από σπίτι ναι. Γιατί μπορούμε να αποφύγουμε το αλάτι και τα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του. Είδαμε ότι η προσθήκη λιπαρών αυξάνει σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο. Αν τώρα το θέλετε με λάδι, λίγο ελαιόλαδο ίσα ίσα στο κατσαρολάκι, δεν προκαλεί πρόβλημα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι και η προσθήκη αλατιού, που συνήθως δεν είναι λίγη. Ειδικά όσοι έχουμε θέμα με την αρτηριακή πίεση, καλό είναι να το αποφεύγουμε τελείως. Να το φάω στον κινηματογράφο; Αν και αρκετές φορές στην παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται και τα καλύτερα λιπαρά (το αντίθετο μάλιστα) και συνήθως βάζουν αρκετό αλάτι πριν το σερβίρουν, θα σας έλεγα ναι. Αρκεί να αποφύγετε το καραμελωμένο. Θα πρότεινα επίσης να πάρετε τη μικρότερη συσκευασία και να αφήσετε το προϊόν στον πάτο της συσκευασίας. Εκεί που “κάθεται” το πιο πολύ αλάτι. Και πιείτε αρκετό νερό.

Όσοι κάνετε δίαιτα. Ναι! Είναι μια καλή ολιγοθερμιδική επιλογή σαν σνακ. Φυσικά μιλάμε για το σπιτικό ποπ κόρν. Λίγο ποπ κορν δεν θα σας κάνει ζημιά. Το αντίθετο μάλιστα, θα σας αποτρέψει από το να την “πέσετε” σε κάτι άλλο (συνήθως πολυεπεξεργασμένο τυποποιημένο σνακ) με περισσότερες θερμίδες.

Μανώλης Μανωλαράκης

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

 www.manolarakismanolis.gr

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments