6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Η σπασμένη στάμνα @ Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

keysmash powered by dycode

Θα σας παρακαλέσω θερμά να αποφεύγετε δύο πράγματα, όταν διηγείστε μούφες ιστορίες και επιθυμείτε να τις κάνετε να ακούγονται πιστευτές. Δεν θα αναφέρετε με τίποτα συγκρούσεις με σόμπες και γάτες που γέννησαν τρία γατάκια στην περούκα σας. Ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες και μην ανησυχείτε. Μόνο καλό θα σας κάνουν. Νομίζω δηλαδή…

Ο δικαστής Αδάμ, ο οποίος κατοικοεδρεύει σε κάποιο χωριό της Ολλανδίας, βρίσκεται στο στόχαστρο του υπουργείου δικαιοσύνης. Τα «κεντρικά» έχουν στείλει ένα επιθεωρητή να πάρει σβάρνα την «επαρχία» και να δει αν οι δικαστές είναι τίμιοι και αν σέβονται τους συνανθρώπους τους και τα ταμεία. Αν έχουν βουτήξει το δάχτυλο στο μέλι… Τότε μάλλον θα απαλλαγούν από πιθανούς πονόλαιμους μια και καλή, αφού η αγχόνη εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα. Ο δικαστής της εν λόγω περιοχής δεν είναι κακός άνθρωπος. Απλά… του αρέσει πολύ το μέλι… Ο βοηθός του προσπαθεί να μείνει λίγο μακριά του, ώστε να μην τον πάρουν τα σκάγια και να αναρριχηθεί στη θέση του, όταν με το καλό ο δήμιος πατήσει το κομβίο (ατυχής η πρόταση, αλλά μου άρεσε). Ο φρουρός του δικαστηρίου δυσκολεύεται πολύ να μείνει ξύπνιος. Ναι…

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξεκινά μία δίκη, για μία σπασμένη στάμνα. Ο επιθεωρητής προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, ο δικαστής γνωρίζει ό,τι δεν γνωρίζουν οι άλλοι και «λειτουργεί ανάλογα» και ο βοηθός προσπαθεί ακόμα να αναρριχηθεί. Όσο για τους πρωταγωνιστές της δίκης… Πιο παρωδία πεθαίνεις!

Μεγάλε, τι κειμενάρα είναι αυτή; Τι απίστευτο και ασύλληπτο έκατσε και έγραψε ο Χάινριχ φον Κλάιστ, διακόσια τόσα χρόνια πριν; Και τι απόδοση ήταν πάλι τούτη; Ο κόσμος γελούσε σχεδόν σε κάθε ατάκα. Και το εννοώ. Γελούσε! Δεν άνοιγε το στόμα του από ευγένεια. Η όλη πλοκή ήταν τέτοια που δεν σε άφηνε να μείνεις αγέλαστος ούτε για δέκα δευτερόλεπτα.

Η κυρία Τζούς Ευείδη, με την απίστευτα βραχνή φωνή και το αγέρωχο ύφος, μας γλέντησε για τα καλά. Έπαιξε με τόση άνεση, που ξεχαστήκαμε και νομίσαμε ότι βρήκαν μία άξεστη χωριάτισσα και την έφεραν άρον-άρον στο Βεάκειο, να παίξει απλά τον εαυτό της. Στον ρόλο της κόρης της η κυρία Λίλη Τσεσματζόγλου, η οποία ήταν επίσης άνετη και επίσης καλοκουμπωμένη στον ρόλο της και η οποία ήταν τρελό τσαμπούκι σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Στον ρόλο του κατηγορούμενου – και όχι μόνο, έκανε τρελά πράγματα στη σκηνή – βρίσκουμε τον κύριο Βασίλη Γιακουμάρο, ο οποίος εισαγάγει μία περσόνα πολύ ευχάριστη και πολύ οικεία. Είναι ο «θαγκ», ο τύπος ο χοντροκομμένος, ο ψιλό-δεύτερος, που δεν του κόβει και πολύ, μπορεί όμως να σε πιάσει αδιάβαστο ανά πάσα στιγμή. Τον φρουρό του δικαστή υποδύεται με επιτυχία ο κύριος Γιώργος Στριφτάρης, ο οποίος φροντίζει να κοιμάται όπου βρει – κάτι σαν τον Brad Pitt στο «Επτά χρόνια στο Θιβέτ». Είναι κωμική η προσέγγιση και το αποτέλεσμα ικανοποιεί.

Ο βοηθός του δικαστή, ο κύριος Αργύρης Αγγέλου, είναι σε κέφια και μεγάλη φόρμα. Σερβίρει τις ατακάρες του με άνεση, το διασκεδάζει και κάνει το κοινό να γελά χωρίς να κοπιάσει. Από την άλλη μεριά, ο επιθεωρητής, ο κύριος Βασίλης Πουλάκος, είναι πολύ τίμιος στην προσέγγισή του, βγάζει γέλιο και δίνει πάσες στους συμπρωταγωνιστές του, για ακόμα περισσότερο γέλιο. Στον ρόλο του δικαστή, ο κύριος Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και έχει αναλάβει τη διασκευή του κειμένου. Και μόνο που έφερε ενώπιόν μας αυτή την ιστορία, του πρέπουν πολλά μπράβο. Όσο για την απόδοσή του… Γελούσαμε συνέχεια. Συνέχεια όμως!

Είναι μία ανάλαφρη κωμωδία, ό,τι πρέπει για καλοκαιρινή περιοδεία και το έχει άνετα να αγαπηθεί από τον κόσμο. Είναι θέμα χρόνου να μαθευτεί και να κάνει τον καλύτερο σαματά. Θα είμαστε εδώ όταν επιστρέψει στην Αθήνα; Ναι, αμέ, γιατί όχι; Θέλουμε να πάει ΚΑΙ σεζόν. Κανονίστε να είστε και σεις. Και μακριά από σόμπες, ναι; Μην τα λέμε δυο φορές…

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Μετάφραση/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης

Σκηνογραφική/Ενδυματολογική Επιμέλεια: Κατερίνα Σβορώνου

Creative Agency: Gridfox

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Πρωταγωνιστούν

Γιώργος Κιμούλης

Τζόυς Ευείδη

Αργύρης Αγγέλου

Λίλη Τσεσματζόγλου

Γιώργος Στριφτάρης

Βασίλης Γιακουμάρος

Βασίλης Πουλάκος

Πρόγραμμα Περιοδείας

3/7 Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη – Βύρωνας [21:00]

5/7 Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς – Πειραιάς, Αττική [21:15]

9/7 Θερινό Κιν/θέατρο Γέρακας – Γέρακας, Αττική [21:15]

11/7 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου, Αττική
12/7 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων [21:15]

15/7 Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη, Αττική [21:15]

16/7 Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο – Λαύριο, Αττική [21:15]

22/7 Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα, Εύβοια [21:15]

23/7 Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας – Ήλιδα,  [21:15]

26/7 Πλαζ ΕΟΤ – Άγιος Νικόλαος [21:30]

27/7 Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης – Ηράκλειο [21:30]

28/7 Θέατρο “Ερωφίλη” – Ρέθυμνο [21:30]

29/7 Θέατρο Ανατολικής Τάφρου – Χανιά [21:30]

17/8 Αμφιθέατρο Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης [21:15]

31/8 Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης [21:15]

1/9 Θέατρο Ε.Η.Μ – Φρόντζου Γιάννενα [21:15]

2/9 Αμφιθέατρο ΔΙΠΑΕ, Σέρρες [21:15]

5/9 & 6/9 Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκη [21:15]

7/9 Κηποθέατρο Αλκαζάρ Λάρισα [21:15]

8/9 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης [21:15]

9/9 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» [21:15]

10/9 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων [21:15]

16/9 Κηποθέατρο Νίκαιας [21:15]

Πληροφορίες:

Διάρκεια:  90 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.more.com/theater/i-spasmeni-stamna/

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 15€

Γενική Είσοδος: 18€

ΑΜΕΑ/Ανέργων/Άνω των 65/Φοιτητικό /Πολύτεκνοι: 15 €

Παραγωγή:

Εταιρεία Θεατρικών Παραγωγών «ΜΕΘΕΞΙΣ» – Χρήστος Τριπόδης

Τηλ: 210 7622034, 6943290294

Email: methexis.productions@gmail.com

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments