6949256666 press@keysmash.gr

Παρατηρώντες: Τα πήρες όλα κι έφυγες – Η ζωή του Στράτου Διονυσίου @ Παλλάς

keysmash powered by dycode

Τα φώτα χαμηλώνουν. Spotlight στον μαέστρο. Ο κύριος Θανάσης Πολυκανδριώτης εμφανίζεται παρέα με το ευγενές οκτάχορδο και μας καλώς ορίζει. Απόψε θα παίξει για τον Στράτο, για τον αγαπημένο του Μεμέτη. Δεν είναι ηθοποιός, δεν είναι κονφερασιέ. Είναι ένας τεράστιος οργανοπαίχτης και μουσικός και ο ίδιος λέει για τον εαυτό του «Λένε για μένα πως παίζω καλά»… Άπειρο χειροκρότημα. Η αυλαία ανοίγει. Το τεράστιο σκηνικό του Παλλάς φιλοξενεί τραπέζια, καρέκλες, ένα μπλε περιβάλλον – το υπέροχο σκηνικό υπογράφει ο κύριος Γιώργος Γαβαλάς – και στο πίσω μέρος του τη ζωντανή ορχήστρα, η οποία απαρτίζεται από τον κύριο Νίκο Στρατηγό – ΤΟΝ μαέστρο – και μερικούς καταπληκτικούς μουσικούς. Ο ένας μάλιστα από αυτούς, ο κύριος Άκης Γαβαλάς, μπορεί να είναι ο πιο πολυσύνθετος και πολυδιάστατος drummer στην ελληνική πραγματικότητα.

H ιστορία του Στράτου Διονυσίου. Του κορυφαίου Έλληνα λαϊκού ερμηνευτή. Του ανθρώπου που τραγούδησε με τέτοιο τρόπο, που τρέλανε τον κόσμο! Απόψε τον υποδύεται ένας εξαιρετικός ηθοποιός. Ο κύριος Γιάννης Τσορτέκης, ο οποίος μαγεύει. Με τη χροιά της φωνής του, το στήσιμό του, τη μέθοδο και την κίνησή του. Δεν τραγουδά. Αυτό το έχουν αναλάβει άλλοι. Εκείνος παίζει. Και το κάνει τόσο καλά, που παίρνει σβάρνα όλο το θέατρο! Και το πράττει όλο αυτό, πατώντας σε ένα εκπληκτικό κείμενο. Ένα κείμενο, το οποίο θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια για τον τρόπο που προωθεί και αναλύει μία ιστορία.

Γιατί εδώ, κυρίες και κύριοι, η αφήγηση είναι σαγηνευτική. Ο κύριος Κωνσταντίνος Σαμαράς υπογράφει ένα κείμενο – βασισμένο σε μία ιδέα του κυρίου Γιάννη Κεντ – που είχα την αίσθηση ότι μόνο Αμερικανοί σεναριογράφοι μπορούν να αποδώσουν κατ’ αυτό τον τρόπο. Η ιστορία του Στράτου ξεδιπλώνεται μέσα από σκηνές, που ενσωματώνουν και το κινηματογραφικό στοιχείο και μέσα από ιντερμέδια μουσικά, τα οποία είναι «τόσο-όσο». Εισαγωγή, κουπλέ, ρεφρέν και πάμε παρακάτω. Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, τα τραγούδια δεν αποδίδονται ολόκληρα και εκεί συναντάμε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε πρόζα και μιούζικαλ. Η ροή δεν είναι ούτε γοργή ούτε αργή. Είναι «τόση-όση» και είναι αυτή που θέλουμε, σαν ακροατήριο και κοινό.

Το αγόρι που έχασε τον πατέρα του μόλις δώδεκα χρονών, αφού τον δολοφόνησαν οι κατακτητές. Ο πιτσιρίκος που δούλευε από μικρός, κάνοντας ό,τι μπορούσε, προκειμένου να στηρίξει τη μητέρα του. Ο νεαρός που παντρεύτηκε νωρίς και πήγε φαντάρος όντας ήδη πατέρας. Ο άντρας που γύρισε στο σπίτι του, με το πέρας της θητείας του και διαπίστωσε ότι η σύζυγός του κρατούσε αυτό το σπίτι με σιδερένια θέληση και ατσαλένια πυγμή. Ο βιοπαλαιστής, που ήθελε να δουλέψει δυο δουλειές, για να στεριώσει το σπιτικό του και που όλοι οι άλλοι, οι φίλοι του, έκαναν έρανο να κατέβει στην Αθήνα, για να βρει την τύχη του στο τραγούδι. Ευτυχώς τους άκουσε. Η ιστορία του Στράτου. Τα παιδιά του, η πορεία του στο τραγούδι, ο Πλέσσας, η φυλακή, η τέχνη της τυροκομικής, η Γιωργίτσα, η Μαρίνα, η αποθέωση, η καρδιά του, οι γιατροί, το μαγαζί του, οι από εδώ και από εκεί του…

Υπερθέαμα το δίχως άλλο. Ο τρόπος που παίζουν οι ηθοποιοί είναι για σεμινάριο, η χορογραφία (τα εύσημα στον κύριο Χάρη Μαντόπουλο) είναι μοναδική. Η κυρία Μπέσυ Μάλφα δείχνει για ακόμα μια φορά πόσο άνετη, όσο και φωνάρα, είναι πάνω στη σκηνή και μεταδίδει μεγάλες ποσότητες συγκίνησης στο κοινό. Όσο για τους τραγουδιστές της βραδιάς… Εκεί κι αν πιάνει κόκκινο το συγκινόμετρο… Οι τρεις γιοι του μέγιστου Στράτου, ο Άγγελος, ο Στέλιος και ο Διαμαντής, μοιράζονται τραγούδια και αγάπες και αποδίδουν τα αθάνατα τραγούδια του επίσης αθάνατου πατέρα τους. Έχοντας δίπλα τους μία ορχήστρα σκέτη συμφωνική, οι τρεις τους εναλλάσσονται στη σκηνή και πυροβολούν κατά ριπάς. Ο κύριος Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθέτησε με όραμα, με σεβασμό και ευλάβεια και ο Σαλονικιός γέμισε την πίστα. Και μάλλον θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να κάνουμε στην πάντα. Για πάντα.

Δεν το συζητώ ότι όλοι οι φίλοι του Στράτου, όλοι οι εραστές της γνήσιας λαϊκής μουσικής και όσοι αγαπούν τις μελωδίες μίας εποχής που χαρακτηρίστηκε από τεράστιους μουσικούς, θα πρέπει να σπεύσουν. Θα πω όμως και τούτο. Αυτή η παράσταση είναι παράδειγμα προς μίμηση για το πώς θα πρέπει το κείμενο να οδηγεί την αφήγηση. Και αυτό το παράδειγμα οφείλουν να το δουν όλοι οι φίλοι του θεάτρου.

Για επίλογο… Σας αφήνω με το καλύτερο. Την πιο ωραία ατάκα που άκουσα σε όλο το έργο. «Εγώ να αποφύγω τον θάνατο; Εγώ του δίνω ραντεβού κάθε βράδυ, στο πάλκο. Όρθιος. Δεν θα τον περιμένω στο σπίτι μου, με τις πιτζάμες και τις παντούφλες μου». Αθάνατος!

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Τα πήρες όλα κι έφυγες – Η ζωή του Στράτου Διονυσίου

Κείμενο:                                                       Κωνσταντίνος Σαμαράς

Σκηνοθεσία:                                                Βασίλης Μαυρογεωργίου

Μουσική διεύθυνση:                              Νίκος Στρατηγός                        

Σκηνικό:                                                        Γιώργος Γαβαλάς

Μιχάλης Σαπλαούρας

Ενδυματολόγος:                                        Αλεξία Θεοδωράκη

Σχεδιασμός φωτισμών:                           Στέλλα Κάλτσου

Χορογραφία/ Κίνηση:                              Πάρης Μαντόπουλος

Δραματουργική επεξεργασία:              Τζούλια Διαμαντοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη:                                  Στάθης Γεωργαντζής  

Βοηθός ενδυματολόγου:                        Ελευθερία Τζίβα Πέτροβα

Βοηθός σχεδιασμού φωτισμών:          Ιφιγένεια Γιαννιoύ

Σχεδιασμός ήχου ορχήστρας:               Αθανάσιος Χριστόπουλος

Επιμέλεια φροντιστηρίου:                     Αλεξάνδρα Γεωργίου

Σχεδιασμός make up:                              Διονυσία Κωνσταντίνου

Περούκες:                                                    Θωμάς Γαλαζούλας

Κομμώσεις:                                                 Cut and Chemistry

Φωτογραφίες – Video:                           Πάτροκλος Σκαφίδας 

Artwork:                                                       Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Επικοινωνία:                                               Μαργαρίτα Δρούτσα

Social Media:                                           Renegade Media

Τεχνική Διεύθυνση:                                Κωνσταντίνος Βαϊδάνης

Διεύθυνση Παραγωγής:                        Δημήτρης Σκανδάμης

Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιάννη Κεντ.

Πρωταγωνιστούν:

Γιάννης Τσορτέκης

Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Νταλιάνης, Μπέσυ Μάλφα, Μιχάλης Αλικάκoς, Χρύσα Κλούβα, Δημήτρης Μαχαίρας

Δημήτρης Γαλανάκης, Στάθης Γεωργαντζής, Αλίκη Γεωργίου, Γιώργος Δημόπουλος, Ευγενία Κάρνου, Ρωξάνη Καρφή, Λεωνίδας Μπακάλης, Δήμητρα Σταύρου, Μαρίνος Ταρνανάς

Τραγουδούν εναλλάξ live, τα παιδιά του Στράτου Διονυσίου, ο Άγγελος, ο Στέλιος και ο Διαμαντής.

Συμμετέχει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης  Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Ζωντανή ορχήστρα στη σκηνή με μαέστρο το Νίκο Στρατηγό.

Μουσικοί:Δημήτρης Σαββαΐδης, Χρήστος Μιχάλης, Πόλυς Πελέλης, Άκης Γαβαλάς, Νίκος Παπαναστασίου, Ευάγγελος Ζαρμπούτης.

Οι παιδικές φωνές του Στράτου και της Γεωργίας ανήκουν στον Γιώργο Καρυστινό και στην Άλκηστη Καρυστινού

Παραγωγή:    A black and red logo

AI-generated content may be incorrect.

Cosmetics by:  A white logo with black background

Description automatically generated

ΕΝΑΡΞΗ: Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη στις 20:00

Πέμπτη στις 21:00

Παρασκευή στις 21:00

Σάββατο στις 17:00 και στις 21:00

Κυριακή στις 15:00 και στις 19:00

Τιμές εισιτηρίων: από 15 ευρώ

Για τα μέλη του Club Pallas: A red circle with white text and a black background

Description automatically generated

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments