6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Γυναίκες στο ντιβάνι @ Θέατρο Αλκμήνη

keysmash powered by dycode

Δεν πίστευα στα μάτια μου
Δεν μίλησα. Ούτε τότε Ούτε μετά.
Έτσι μου το είπε. Αλλά εγώ κουφή.

Σαν Ήρα συστήθηκε και σαν Ήρα άρχισε να μιλά. Μία γυναίκα όμορφη (αν και όχι όσο θα ήθελε η ίδια), καλοβαλμένη, καλοντυμένη, σικάτη, με αέρα, μία γυναίκα ζηλιάρα, ανεξάρτητη και εγωκεντρική. Ο «σρινκ» της χαμογελά και της προτείνει να καθίσει στον καναπέ. Η Ήρα «ξεκουμπώνει». Τα παιδικά της χρόνια, η εφηβεία, η γνωριμία και ο γάμος, η παρακολούθηση του συζύγου – είπαμε, ζηλιάρα – και η κατραπακιά για τις λοιπές «δραστηριότητές» του. Δεν μας τα λέει και πολύ καλά ο γιατρός…

Ο πρώτος από τους τρεις συνολικά μονολόγους που παρακολουθήσαμε, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Η κυρία Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου στον ρόλο της κάθε γυναίκας, κάθε φορά και ο κύριος Σάκης Τσινιάρος (ο σκηνοθέτης της παράστασης) στον ρόλο του ψυχαναλυτή, ενός βουβού ακροατή, που σημειώνει, χαμογελά ενίοτε και φροντίζει να μην μένει διψασμένη η συνομιλήτρια. Γλυκύς και ήπιος, σχεδόν αόρατος αλλά και τόσο ορατός. Το ντιβάνι αναμένει την επόμενη «ασθενή». Και η εναλλαγή υφίσταται και λαμβάνει χώρα στη θεατρική σκηνή.

gynaikesntivani2414

Η άμοιρη γυναίκα που παντρεύτηκε νωρίς έναν άνδρα που πρακτικά δεν γνώριζε και βιώνει όλα τα «μείον» ενός γάμου καταδικασμένου να αποτύχει. Η «στείρα» σύζυγος, που έφτασε να διασχίσει την Ευρώπη, προκειμένου να βρει τον τρόπο να συλλάβει, για να συνειδητοποιήσει πως μία ματιά και μία ερώτηση όρισαν τη μετέπειτα – όσο και την πρότερη – πορεία της. «Πού είναι ο σύζυγός σου»; Κάθε μονόλογος και μία μεταμόρφωση. Η κυρία Χαραλαμπίδου είναι κάθε φορά ένα άλλο πρόσωπο και σε αυτό δεν έχουν συντείνει μόνο οι αλλαγές στα ρούχα, τα παπούτσια ή το χτένισμα. Έχει η ίδια γίνει ένα άλλο πρόσωπο. Η μεταμόρφωση είναι καθαρά δική της. Από τον τρόπο που μιλά, το πώς σταυρώνει τα χέρια της, το πώς πίνει από το ποτήρι της, τον τρόπο που κοιτάζει τον γιατρό και το άπειρο.

Μία καλλιτέχνιδα καρατερίστα, με θαυμάσια άρθρωση, η οποία είναι σχεδόν όλη την ώρα καθιστή και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της. Εκείνη όμως δεν χαμπαριάζει. Είναι ακόμα ένα μέσο, είναι ένα επιπλέον μοτίβο, για να αντλήσει δύναμη από τον αέρα, το έδαφος, τον ίδιο της τον εαυτό. Πατώντας σε ένα εξαιρετικό κείμενο, ανθρώπινο και γάργαρο στη ροή του, το κείμενο της κυρίας Βούλας Αργυροπούλου, η οποία μάλιστα ήταν παρούσα εκείνη τη βραδιά, η ηθοποιός γέμισε τον χώρο με την παρουσία της. Με γνώμονα και αλφάδι τη σκηνοθεσία του κυρίου Τσινιάρου, που τίμησε το κείμενο και τα ιδιαίτερα διδάγματά του, η κυρία Χαραλαμπίδου τροφοδότησε με σκέψεις όλους εμάς. «Τι έγινε μόλις τώρα»; Ίσως και να κοιτάξαμε δεξιά και αριστερά μας. Ίσως να αναρωτηθήκαμε για παρόμοιες περιπτώσεις. Ίσως να απελπιστήκαμε εξαιτίας της απάνθρωπης φύσης ενός όντος που επιμένει να ονομάζεται άνθρωπος.

Είναι μία παράσταση πολύ ιδιαίτερη, πολύ ευαίσθητη, πολύ «μέσ’ τα μούτρα σου». Δεν χαρίζεται, δεν χαϊδεύει, δεν κρύβει κάτω απ’ το χαλάκι. Είναι οι ιστορίες ανθρώπων που έπεσαν από τα σύννεφα κι ας πατούσαν και με τα δύο πόδια στη γη. Είναι ό,τι προκαλεί τη φαντασία μας και αμέσως μετά τη λοιδορεί, αφού πολλές φορές η καθημερινότητα την ξεπερνά σε «έμπνευση». Καλό θα είναι να πάτε να τη δείτε αυτή την παράσταση. Εστιάζει εκεί που άλλοι αποφεύγουν να κοιτάξουν. Παραμερίστε τη στρουθοκάμηλο που ετοιμάζεται για το αγαπημένο της «σπορ» και προσεγγίστε άφορα. Δεν υπάρχουν τρύπες στην άμμο. Μόνο μάτια και μυαλά ανοιχτά.

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Συγγραφέας: Βούλα Αργυροπούλου

Διασκευή: Σκηνοθεσία: Σάκης Τσινιάρος

Δραματουργική επεξεργασία: Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου

Σκηνικά/Κοστούμια: LiwLiwX.

Μουσική: Αχιλλέας Στέλιος
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Χρησταράς

Εικαστικά: Μαίρη Πανδή

Φωτογράφιση προγράμματος: Νίκος Χατζηβασιλείου

Έκδοση προγράμματος: Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρω Χαραλαμπίδου 

Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Μαλιιά/ μακιγιάζ: Γιώργος Καρδάτος

Παραγωγή: Light on Stage

Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, Σάκης Τσινιάρος

Πληροφορίες Παράστασης

Είδος

Δραματοποιημένη λογοτεχία / Μονόλογος

Παραστάσεις: Από Δευτέρα 22 Ιανουαρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Δευτέρα στις 18:30 & Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος :13€

Μειωμένο: 9€

Ατέλειες: 5€

Προπώληση εισιτηρίων : MORE.COM

https://shorturl.at/brGJ0

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3428650

Θέατρο Αλκμήνη

Secret Room

Αλκμήνης 8-12, Γκάζι

Σταθμός ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός

Τηλέφωνο: 210 3428650

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *