6949256666 press@keysmash.gr

Αριζόνα @ Θέατρο Σταθμός

keysmash powered by dycode

Πρόγραμμα «Από μηχανής θεός». Κύριοι στόχοι του: ο στοχασμός και η προστασία των συνόρων από κάθε ενδεχόμενη απειλή. Υπηρετείται: από κάθε πολίτη που πρωτίστως αγαπά και σέβεται την πατρίδα του και θα θυσίαζε εκείνον (αλλά και άλλους) γι’ αυτή. Ένα σωστό παράδειγμα προς μίμηση, ένας αληθινός πατριώτης!

(Προσοχή! Όσον αφορά το δοθέν πρόγραμμα, ενδέχεται να ελλοχεύει κίνδυνος για «μερικές» παράπλευρες απώλειες. Ενδεικτικά: απώλεια κάθε ίχνους νοημοσύνης, έκφρασης, ελεύθερης σκέψης και ανθρωπιάς. Μην ανησυχείτε όμως. Δεν θα τις χρειαστείτε)

arizona2214tz

Το παραπάνω λοιπόν κρατικό πρόγραμμα υπεράσπισης αποφασίζουν οι πρωταγωνιστές μας, ο Τζωρτζ (Σταύρος Καράγιαννης) και η Μάργκαρετ (Νικολέτα Παπαδοπούλου ), ένα άκρως αγαπημένο ζευγάρι, να ακολουθήσουν με τυφλή εμπιστοσύνη. Αφήνουν πίσω τους την ήσυχη ζωή τους και καταφεύγουν στην αποπνικτική και καυτή Αριζόνα με αυτόν τον ιερό σκοπό. Να διαφυλάττουν δηλαδή ολημερίς και ολονυχτίς τα σύνορα, λειτουργώντας σαν ένα αδιαπέραστο φράγμα, εμποδίζοντας την είσοδο στα «επικίνδυνα φίδια» που έρχονται από το Μεξικό. Και ενώ όλα δείχνουν να βαίνουν «καλώς», η Μάργκαρετ αρχίζει να έχει ενδοιασμούς, σκέψεις και ερωτηματικά για τον σκοπό. Αρχίζει να αμφισβητεί τις κυνικές και νοσηρές απαντήσεις που της δίνει ο σύζυγός της, με αποτέλεσμα να έρχεται σε αντιπαράθεση με εκείνον. Ο ίδιος, τυφλωμένος από παραφροσύνη και βλακώδεις ιδεολογίες, δεν θα δίσταζε να σκοτώσει ακόμη και ένα μικρό παιδί, προκειμένου να σώσει τη χώρα και τους συμπατριώτες του από τον γειτονικό εχθρό, που ολοένα και πιο απειλητικά (δεν) τον πλησιάζει. Ποια τροπή θα πάρει τελικά το σχέδιο υπεράσπισης; Ποιος από τους δυο πρωταγωνιστές θα επικρατήσει;

Το βραβευμένο έργο «ARIZONA» του Juan Carlos Rubio, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, είναι ένα εύστοχο παράδειγμα που με έξυπνο χιούμορ απεικονίζει την αμερικανική – και όχι μόνο – σύγχρονη πραγματικότητα και τον τρόπο που η ίδια αντιμετωπίζει τα κοινωνικά φαινόμενα, όπως, στην προκειμένη περίπτωση, το μεταναστευτικό/λαθρομεταναστευτικό θέμα. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών μας (Σταύρος Καράγιαννης, Νικολέτα Παπαδοπούλου) είναι άκρως παραστατικές και αποδίδουν επακριβώς το μήνυμα του έργου. Πως, στην εποχή δηλαδή, που ο κριτικά σκεπτόμενος και χωρίς ηθικές αξίες άνθρωπος αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, είναι φυσικό επακόλουθο να παράγονται πολλά προβλήματα. Το έργο, αφενός θίγει το θέμα του μεταναστευτικού, όπου ο άνθρωπος, όταν προπαγανδίζεται και χειραγωγείται από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, χωρίς να φιλτράρει τις πληροφορίες που του δίνονται, φανατίζεται και γεννά αισθήματα ρατσισμού και εθνικισμού. Έτσι, θεωρώντας πως εφόσον όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει εκείνος και η χώρα του οφείλονται στους ξένους, προφανώς και θα επιτεθεί και θα εξαγριωθεί, πολεμώντας εν τέλη για μια κενή ιδέα, για ένα πουκάμισο αδειανό, αφού οι γείτονές του δεν αποτελούν ούτε για εκείνον ούτε για την χώρα του απειλή. Αφετέρου όμως, θεωρώ πως σε ένα δεύτερο επίπεδο, το έργο αναδεικνύει και την παρακμή του ίδιου του ανθρώπου, όταν αποξενώνεται από τις αξίες και τα ιδανικά του. Το πώς όταν χάνει την κριτική σκέψη και την ηθική του, το πώς γίνεται έρμαιο των ζωωδών ενστίκτων του, το πώς μετατρέπεται σε έναν μισάνθρωπο και εν τέλη όχι μόνο καταστρέφει τους γύρω του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

arizona2215tz

Εν κατακλείδι, τα παιδιά είναι παιδιά ακόμη κι εδώ… και ας υπάρχουν «αδιαπέραστες» διαφορές, ιδέες, θρησκείες και σύνορα μεταξύ μας! Και είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ!

Αναστασία Τζάνου


Arizona
του Juan Carlos Rubio

Βραβείο FATEX 2006
Τιμητική διάκριση με Βραβείο Lope de Vega 2006

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ

Από τις 24 Οκτωβρίου,
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00,
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Ερμηνεύουν: Σταύρος Καραγιάννης, Νικολέτα Παπαδοπούλου.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνικό: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Χρήστος Παρασκευόπουλος, Τόνια Πλατσά
Μουσική: Γιώργος Μυζήθρας
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Λούβαρη Φασόη
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Προβολή – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία
Παραγωγή: Dinos Film
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
24 & 25/10 – 31 &1/11 – 7 & 8/11 – 14 & 15/11 στις 21.00

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ
Σταθμός Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο), τηλ: 2105230267

Πρεμιέρα: 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Προπώληση: Ticketmaster.gr & στο τηλέφωνο του θεάτρου / Κινητό: 6979892541

Link προπώλησης:
https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005636.html?tkhrq=9a71885b-91c3-4915-b360-30e57eaead4e&tkhrp=5e69f8a9-9591-4740-b97c-989d0b9d062d&tkhrts=1664703073&tkhrc=tickethour&tkhre=ticketmasterhellas&tkhrrt=Safetynet&tkhrh=340e40bbc1c5fc1ead481050c6fcda6b

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ , 12 ευρώ (Φοιτητικό), 8 ευρώ (Άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Κάθε Τρίτη – Γενική είσοδος: 10 ευρώ


Στον ασύρματο ακούγονται οι φωνές των Αλμπέρτο Φάις, Μιχάλη Οικονόμου, Κωνσταντίνου Γαβαλά, Κυριάκου Σαλή, Κατερίνας Λούβαρη Φασόη και των μαθητών και μαθητριών των Δραματικών Σχολών της Αγίας Βαρβάρας και του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη όλων εκείνων των παιδιών, που προσπάθησαν να περάσουν ένα σύνορο, μία θάλασσα, ένα τοίχος και δεν τα κατάφεραν ποτέ.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *