6949256666 press@keysmash.gr

Δειλινό και Άγιο Φως – Συνέντευξη Τύπου

keysmash powered by dycode

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, στο Δημαρχείο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για το νέο μουσικό έργο «Δειλινό και Άγιο Φως» του Δημήτρη Μαραμή, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των Μποτσάρειων 2023.

deilino2315

Σύντομους χαιρετισμούς απέδωσε ο Δήμαρχος Αθηνών, κύριος Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά, τόσο για τα Μποτσάρεια, που έχουν πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για το Καρπενήσι, όσο και για το πρωτότυπο έργο του φίλου του και συνθέτη κυρίου Μαραμή, που τιμά τον εθνικό ήρωα Μάρκο Μπότσαρη, διακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του.  Μάλιστα, ο κύριος Μπακογιάννης επαίνεσε τον κύριο Μαραμή για το εξαίρετο ταλέντο του, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους αξιότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς, που υψώνει τον πολιτισμό με τα έργα του, ενώ κλείνοντας, έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές πίσω από το «Δειλινό και Άγιο Φως». Παράλληλα, ο λόγος  δόθηκε και στον Δήμαρχο Καρπενησίου, κύριο Νίκο Σουλιώτη, ο οποίος πρωτίστως ευχαρίστησε το Δημαρχείο Αθηνών για τη φιλοξενία, αλλά και για την άψογη συνεργασία κατά την διεξαγωγή των Μποτσάρειων.

Ο κύριος Σουλιώτης μίλησε για τα Μποτσάρεια, για τη πρεμιέρα του νέου μουσικού εγχειρήματος και για τη συμβολή τους, καθώς τιμούν έναν ήρωα, ο οποίος όχι μόνο υπήρξε ένας γενναίος πολεμιστής, αλλά και ένας ιδεολόγος, με αρχές και αξίες, που ενέπνευσε ένα τεράστιο κύμα φιλελληνισμού την εποχή εκείνη – και όχι μόνο.

deilino2316

Την σκυτάλη από τον κύριο Σουλιώτη παίρνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, κύριος Αριστείδης Τασιός, κάνοντας λόγο για ένα έργο που παντρεύει την τέχνη με την ιστορία, ενώ μας προσκαλεί στις 5 Αυγούστου για να βιώσουμε τη μοναδική εμπειρία των Μποτσάρειων. Το «Δειλινό και Άγιο Φως» στοχεύει, σύμφωνα με τον κύριο Τασιό, στη δύσκολη πρόκληση του να συνδέσει το παρόν με το ιστορικό παρελθόν, ένα στοίχημα που για τον κύριο Τασιό έχει ήδη κερδηθεί. Επιπλέον, στο βήμα ανέβηκε η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «ο Μάρκος Μπότσαρης», κυρία. Σουλιώτη, η οποία τόνισε τον σημαντικό ρόλο του εθνικού ήρωα Μάρκου Μπότσαρη στον αγώνα της απελευθέρωσης, αλλά και τη μετέπειτα συμβολή του. Έναν ήρωα που ποτέ του δεν διεκδίκησε θέσεις εξουσίας, έχοντας το πνεύμα της αυτοθυσίας και προβάλλοντας πάντα τα πιστεύω του, τις αξίες του και την αγάπη του για την Ελλάδα και την ελευθερία. Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας ανέφερε και η κυρία Σουλιώτη, πως ο τραγικός θάνατος που τον βρήκε σε τόσο μικρή ηλικία, εξαιτίας του αγώνα που έδωσε, προκαλεί συγκίνηση και γίνεται συχνά πηγή έμπνευσης για πολλούς ανά τον κόσμο.

Τέλος, τοποθετείται ο ίδιος ο συνθέτης, Δημήτρης Μαραμής, ο οποίος μας δίνει παραπάνω πληροφορίες για το «Δειλινό και Άγιο Φως». Το νέο αυτό μουσικό έργο εμπνέεται από την αυτοθυσία του διεθνή ήρωα Μάρκου Μπότσαρη και αποτελεί αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου, αλλά και του ίδιου του θανάτου του ήρωα. Το «Δειλινό και Άγιο Φως» απαρτίζεται από τους Θοδωρή Βουτσικάκη, Λεωνίδα Κακούρη, το κουιντσέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass, τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο στα κρουστά, τον συνθέτη στο πιάνο και είκοσι εθελοντές από το Καρπενήσι, στους οποίους ο κύριος Μαραμής δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Το έργο βασίζεται στη δημοτική ποίηση, η οποία παίρνει μία νέα μορφή, διατηρώντας βέβαια τη μακροχρόνια και πλούσια παράδοσή της, μέσα από τη σύγχρονη μελοποίηση του συνθέτη.

deilino2314

Το «Δειλινό και Άγιο Φως» αποτελεί για ένα σύγχρονο έργο τέχνης που θα παρουσιαστεί στα «Μποτσάρεια» με την υπογραφή του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, για να τιμήσει τον διεθνή ήρωα, να προκαλέσει συγκίνηση, να ενημερώσει τις νέες γενιές και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκείνες.

Αναστασία Τζάνου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Σύνθεση: Δημήτρη Μαραμής

Τραγουδιστής: Θοδωρής Βουτσικάκης

Ηθοποιός: Λεωνίδας Κακούρης

Μουσικό σύνολο: Melos Brass

Κρουστά: Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Συμμετέχουν είκοσι εθελοντές Καρπενησιώτες

Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Γεράρδος

Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου

Συντονίστρια: Ελένη Σιαξαμπάνη

Ενδυματολογική μελέτη: Γιάννης Δημητρίου

Ηχολήπτης: Δημήτρης Μπουρμπούλης

Την όλη εκδήλωση συνδιοργανώνουν: ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments