6949256666 press@keysmash.gr

Εφιάλτες & Παραμύθια 2

keysmash powered by dycode

Αντώνης Τουμανίδης

Εφιάλτες & Παραμύθια 2

Εκδόσεις Anubis (imprint: Raven)

H πριγκίπισσα δεν ήθελε ούτε να ακούσει. Άκου κει! Από πού κι ως πού ο βάτραχος ήταν κύρης της; Μια χαζομάρα ξεστόμισε μια χαζομέρα και όλα έγιναν κατήφορος. Και τώρα αυτό το… το… Θεέ μου και τη λέξη ακόμα προσπαθεί να αποφύγει… Αυτό το πλάσμα, τέλος πάντων, θέλει να φάει από το πιάτο της και να κοιμηθεί στο κρεβάτι της; Όχι, όχι, σιχαμένο βδέλυγμα… Και η πριγκίπισσα τον έπιασε τον βάτραχο και του ξερίζωσε τα πόδια. Και η πριγκίπισσα το έπιασε το βατράχι και του έκοψε κομμάτι από το πρόσωπο με το στόμα της. Και την επόμενη μέρα ο βάτραχος είχε μεταμορφωθεί σε άνθρωπο…

Ο κύριος Αντώνης Τουμανίδης επιστρέφει, μετά το πρώτο βιβλίο της σειράς, το “Secta” και το «Η αληθινή ιστορία του Πινόκιο». Ο βραβευμένος σεναριογράφος κυκλοφορεί μία ακόμα συστοιχία διηγημάτων με σκοτεινό περιεχόμενο, βγαλμένα από ένα σκοτεινό σύμπαν, πατώντας σε γνωστά παραμύθια. Ο συγγραφέας έχει συνειδητοποιήσει από νωρίς ότι τα παραμύθια, έτσι όπως τα είχαν μαζέψει και κυκλοφορήσει οι αδελφοί Γκριμ, δεν απευθύνονταν μόνο σε παιδιά. Κι αυτό γιατί πολλά πράγματα εκεί μέσα, πολλές «λεπτομέρειες», παραήταν «γραφικές» για το μυαλό και την ψυχή ενός παιδιού. Οι χαρακτήρες υπέφεραν και οι τιμωρίες ήταν σχεδόν φριχτές.

Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική μυθολογία, την οποία μάλιστα διδάχτηκε η γενιά μου στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Οι θεοί που καταβρόχθιζαν τα παιδιά τους και παντρεύονταν τις αδελφές τους. Όχι και το καλύτερο πακέτο πληροφοριών για ένα παιδί οκτώ χρονών, ναι;

Ο συγγραφέας παίρνει διάφορα παραμύθια, σαν τον Αλαντίν, την Αλίκη, τη Χιονάτη και τα μεταφέρει σε μία μοντέρνα κυβερνοκατάσταση, σε μία μητρόπολη του κόσμου. Στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή κάπου αλλού, η ιστορία εκτυλίσσεται δυστοπικά και το μέλλον μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ. Η πένα του Τουμανίδη κυλάει αβίαστα. Πραγματικές οι περιγραφές, άνετη η κίνηση των χαρακτήρων και απίστευτος ο τρόπος που αναφέρεται στις κατά περίπτωση «καθάρσεις». Έβγαλε το δέρμα της σαν να έβγαζε το ρούχο της. Νομίζω ότι ένας σκηνοθέτης ταινιών τρόμου θα έβρισκε τρελό υλικό εδώ.

Τα παραμύθια του βιβλίου είναι εφιάλτες για κάθε παιδί και κάθε ενήλικα, με τη μορφή που έχουν πάρει. Η σκοτεινή πλευρά μίας θεοσκότεινης διαδρομής, ένας περίπατος στον Αχέροντα, που έχει παγώσει μέχρι νεοτέρας και που «φροντίζει» να σπάει κατά βούληση. Και ενώ οι άτυχοι περπατούν, εγκλωβίζονται μεταξύ πάγου και νερού. Χωρίς να μπορούν να κινήσουν χέρια και πόδια. Και τότε εμφανίζονται τα πιο φρικαλέα πλάσματα του νου. Με εξαιρετικά οξύνοες σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον των θυμάτων τους. Ο γρήγορος θάνατος αποτελεί λύτρωση. Είναι κάτι που το έχουμε δει στο σινεμά και το διαβάζουμε τώρα, εδώ. Σε αυτό το βιβλίο.

Ο συγγραφέας κινείται στη σφαίρα του φανταστικού, γράφει όμως με τρόπο που πείθει τον αναγνώστη ότι όλα αυτά είναι πιθανό να συμβούν. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο γραφής του. Ανθρώπινος, οπτικοακουστικός, πολύχρωμος και φανταχτερός, με τη σκούρα και άραχλη εσάνς του να περιμένει στο πίσω μέρος της σκηνής. Είναι ο Τουμανίδης ο συγγραφέας τρόμου που περιμέναμε; Εννοείται πως ναι και εννοείται πως περιμένουμε με ενθουσιασμό το επόμενο βιβλίο του, ίσως θεματικό και ίσως επηρεασμένο από την πανδημία, να μιλάει για μία κατάσταση υπέρ-δυστοπική. Super-dystopia at large.

Οι άνθρωποι με δύο μάτια είναι τέρατα; Οι ευγενικοί λύκοι είναι οι πιο επικίνδυνοι; Πλησιάστε και διαβάστε. Και τα παραμύθια θα έχουν αποκτήσει μία εντελώς καινούργια διάσταση. Καλοτάξιδο!

Κώστας Κούλης

Ο Αντώνης Τουμανίδης γεννήθηκε στη Σκύδρα το 1979. Σπούδασε ιστορία της τέχνης και αρχαιολογία στην Ελλάδα, καθώς και τεχνοκριτική, κινηματογράφο και θρησκειολογία στη Γαλλία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου θρησκευτικής γλυπτικής από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και μιλάει τέσσερις γλώσσες. Είναι συγγραφέας παραμυθιών τρόμου, βραβευμένος σεναριογράφος, παραγωγός, μέλος του Σωματείου Σεναριογράφων Αμερικής (WGA East) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Από τις Εκδόσεις Anubis κυκλοφορούν τα βιβλία του «Εφιάλτες & παραμύθια» (Β΄ έκδοση, 2018), “Secta” (2017) και «Η αληθινή ιστορία του Πινόκιο» (2018).

Το σενάριό του, «Η Αληθινή Ιστορία του Πινόκιο» –που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του έχει αποσπάσει πάνω από 20 διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων: Καλύτερου Σεναριογράφου (Vegas Movie Awards), Καλύτερου Σεναρίου (New York Cinematography Awards, Florence Film Awards, Eurasia Film Festival, Mediterranean Film Festival κ.ά).

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή μεταφέρεται στον κινηματογράφο, στην Αμερική, από την Dark Universe Pictures, ενώ είναι ήδη στα σκαριά η συνέχεια.

Ο Αντώνης είναι, επίσης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ασχολείται με θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments