6949256666 press@keysmash.gr

ΚΑΙΣΑΡΑΣ @ Θέατρο Δρόμος

keysmash powered by dycode

Στην Αρχαία Ρώμη της Νέας Μεγάλης Ιταλίας, ζει και βασιλεύει ο/η μεγάλη Καίσαρας. Δεν αποτελεί μόνο μια ηγετική πολιτική προσωπικότητα (που κυβερνά «ελέω Θεού»), αλλά είναι και ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

kaisaras2314

Ο/Η ΚΑΙΣΑΡΑΣ είναι πεισματάρα, εγωκεντρική, επιβλητική, έχει περίεργη ιδιοσυγκρασία και έχοντας συγκεντρώσει όλη την εξουσία της Ρώμης στα χέρια της, φαντάζει όχι μόνο απλώς ασταμάτητη, αλλά ως ένας αήττητος θεός, που παραλύει το ρωμαϊκό πλήθος. Η συγκέντρωση όμως όλης αυτής της δύναμης στο πρόσωπό της και ο εγωκεντρικός της χαρακτήρας, έχουν δημιουργήσει διάφορους εχθρούς με απειλητικές βλέψεις. Στους εχθρούς της συμπεριλαμβάνονται μια ομάδα συγκλητικών, της οποίας μέλη είναι η Κάσσια και ο Βρούτος. Πιστεύουν ότι η Καίσαρας, έχοντας απολυταρχικές τάσεις και βαδίζοντας στον δρόμο της απόλυτης μοναρχίας, θα καταλύσει όχι μόνο την σύγκλητο αλλά εν τέλει την ίδια τη δημοκρατία. Αποφασίζουν έτσι, στο όνομα της Ρώμης και της δημοκρατίας, να τη δολοφονήσουν. Εξάλλου το οφείλουν στους ιστορικούς προγόνους τους. Δεν μπορούν να αφήσουν την τύχη της Ιταλίας στα χέρια ενός τυράννου. Έτσι την πράξη τους τη βαφτίζουν ως ένα αναγκαίο κακό που θα επιφέρει συλλογικό καλό, αφού στο τέλος της ημέρας τα κίνητρα είναι μόνο συλλογικά και δημοκρατικά. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που οργανώνεται η δολοφονία; Πίσω από τη δημοκρατία ποια ιδιοτελή κίνητρα κρύβονται;

kaisaras2315

Η θεατρική ομάδα ΜΗΔΕΙΑ παρουσιάζει το έργο ΚΑΙΣΑΡΑΣ, βασισμένο στην πολιτική τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας”. Πρόκειται για μια σύγχρονη και πρωτότυπη εκδοχή, που καταφέρνει με έξυπνο τρόπο να προβάλλει τα πολλαπλά μηνύματα του ομώνυμου έργου, δίνοντάς του μια σύγχρονη αλλά και διαχρονική πνοή. Καθένας από τους χαρακτήρες φέρει τη δίκη του ιδιαιτερότητα και το δικό του μήνυμα. Εδώ ο μεγάλος Καίσαρας παρουσιάζεται σκοπίμως άφυλος, αφού στο πρόσωπό του καθρεφτίζονται όλα τα χαρακτηριστικά της διεφθαρμένης πολιτικής. Η διαπλοκή, η στείρα ρητορική, ο λαϊκισμός, η συνομωσία, η χειραγώγηση , η απολυταρχία, ο τραμπουκισμός, αποτελούν στοιχεία που μετατρέπουν την πολιτική σε έναν μεγάλο βούρκο και αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά του ενός ή του άλλου φύλου. Από αυτόν τον βούρκο προσπαθούν να ξεφύγουν τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας. Εκ πρώτης όψεως, τα κίνητρά τους για να τη δολοφονήσουν φαίνονται λογικά και συνετά. Πρέπει να προστατευθεί η δημοκρατία. Στην πραγματικότητα όμως είναι απλώς μια δικαιολογία που προβάλλουν στους άλλους αλλά και στους εαυτούς τους, η οποία υποβόσκει τα πραγματικά τους κίνητρα. Δεν επιθυμούν την δημοκρατία. Διψούν για εξουσία και δύναμη, όπως ακριβώς και ο Καίσαρας. Θέλουν τον χρυσό του θρόνο, «τη χρυσή του τουαλέτα». Η Κάσσια, τυφλωμένη από το μίσος της για την Καίσαρα, χρησιμοποιεί το γυναικείο της δαιμόνιο για να χειραγωγήσει τον Βρούτο και τον πείθει τελικά πως η Καίσαρα πρέπει να αφανιστεί. Ο Βρούτος αποφασίζει να συστήσει συμμορία για την δολοφονήσουν και είναι εκείνος που της δίνει τη χαριστική βολή. Στο τέλος όμως φαίνεται πω η απόφαση αυτή οδήγησε σε μεγάλες εμφύλιες συρράξεις-πολύ μακριά από τη δημοκρατία. Πράγματι, οι ηθοποιοί επί σκηνής λειτουργούσαν σαν μια συμμορία, γκάνγκστερ, που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία. Η Καίσαρας (Δάφνη Μαρκάκη) λαμπυρίζει από την κορφή έως τα νύχια και τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική της εικόνα (οι εκφράσεις και οι κινήσεις της), επιβεβαιώνουν τον ιδιότροπο και εγωκεντρικό χαρακτήρα του Καίσαρα.Η πλοκή εξελίσσεται κυρίως γύρω από το Καπιτώλιο, μια χρυσή τουαλέτα, όπου όλοι οι χαρακτήρες πασχίζουν να την κατακτήσουν. Οι χαρακτήρες σε όλη την διάρκεια του έργου αμφιταλαντεύονται με διαφορά φιλοσοφικά ζητήματα και κυρίως (όπως αναφέρεται και στο σκηνοθετικό σημείωμα) με την αιώνια σύγκρουση μεταξύ μοίρας και ελεύθερης βούλησης, που απασχολεί ιδιαιτέρως το σαιξπηρικό δράμα. Είναι ικανοί να αλλάξουν τη μοίρα τους και να απελευθερωθούν από τα δεσμά του Καίσαρα ή αποτελούν έρμαιά του; Κάθε ζήτημα, κάθε σκέψη και συναίσθημα των χαρακτήρων παρουσιαζόταν με πολύ εκφραστικότητα και παραστατικότητα. Συμπάσχεις και εσύ με το δράμα του κάθε ήρωα και προβληματίζεσαι για ζητήματα που φέρει στην επιφάνεια.

kaisaras2316

Από τις ευρηματικές και έξυπνες σκηνοθετικές πινελιές του Εμμανουήλ Μαύρου, τη συνεργασία της «συμμορίας», έως τα φώτα και τη μουσική, το έργο αποκτά μοντέρνες εκβάσεις και καταφέρνει να φέρει στο σήμερα ζητήματα που και τότε αλλά και τώρα απασχολούν το ανθρώπινο είδος και την πολιτική του.

Αναστασία Τζάνου

Συγγραφέας: William Shakespeare
Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Β. Σκηνοθέτη: Ήρα Δαμίγου
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ (με αλφαβητικά σειρά):
Ήρα Δαμίγου, Πάνος Ιωαννίδης, Γιώργος Λιάκος, Θοδωρής Λουφόπουλος, Δάφνη Μαρκάκη, Σάββας Πογιατζής

ΠΟΛΙΤΕΣ: Η Θεατρική Ομάδα ΑΙΘΟΥΣΑ 10 με τους: Ιωάννα Βαργιανίτη, Ευαγγελία Δημητροπούλου, Αγγελική Κυρκοπούλου, Μαρίτα Κωστοπούλου, Σωτήρης Μαντζανάς, Γιάννης Παγουλάτος, Μαριάννα Πονηράκη, Θάνος Τσιάπλας, Αναστασία Χατζηρόδου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ οι: Μάνος Ζούρας και Ναταλία Βογιατζόγλου

kaisaras2317

Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Σκηνικά – Art Director: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design Studio
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Μουσική Επιμέλεια & Ηχητικός Σχεδιασμός: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Φωτογράφιση: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Mastering Ήχου – Tonmeister: Χρήστος Τσακηρίδης
Post Production & Editing: Λάζαρος Αγγουράς
Σκηνοθέτης Trailer & Εξωτερικών Γυρισμάτων: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Δ/νση Φωτογραφίας Εξωτερικών Γυρισμάτων: Πάνος Μπέσης
Δ/νση Φωτογραφίας Εσωτερικών Γυρισμάτων: Τάκης Μακρόπουλος
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού
Studio Γυρισμάτων: EarthView
Παραγωγή: Medea Pictures

Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή ώρα 20:30
Πρεμιέρα: 28 Ιανουαρίου 2023
Διάρκεια: 120min με διάλειμμα
Εισιτήρια:
Γενική είσοδος 15 € | Μειωμένο 12 € [φοιτητές, άνεργοι, 65+ ]
Προσφορά Προπώλησης: €13 Από το viva.gr και από το ταμείο του θεάτρου μέχρι και μια (1) ημέρα πριν την παράσταση.
Ομαδικό 10+ ατόμων: 13€

Θέατρο Δρόμος (Αγ. Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Αθήνα)
ΗΣΑΠ Σταθμός Βικτωρίας – ΜΕΤΡΟ Σταθμός Αττικής

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *