6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΙΟΛΦ @ Θέατρο Από Μηχανής

keysmash powered by dycode

Με αφορμή το σοβαρό ατύχημα του γιου του Έγιολφ, ο συγγραφέας Άλφρεντ (Γιώργος Χαρατζάς) κάνει ένα ταξίδι, για να μπορέσει να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη. Στο σπίτι μένει η σύζυγος Ρίτα (Κορίνα Χρυσάιδου) και ο γιος τους. Η Ρίτα νοιώθει μοναξιά, αφού έχει φτιάξει τη ζωή της έτσι ώστε να κινείται πάντα γύρω από τον Άλφρεντ. Δεν τον αφήνει να αναπνέει. Τον θεωρεί κτήμα της. Θέλει να είναι πάντα στο επίκεντρο και ανταγωνίζεται ακόμα και την προσοχή που δίνει ο σύζυγός της στον γιο τους.

Όταν Ο Άλφρεντ γυρνά από το ταξίδι του, την ενημερώνει ότι αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ανατροφή του παιδιού, βοηθώντας το στον δύσκολό του δρόμο. Εκείνη εκρήγνυται και βγάζει όλες τις κακές της σκέψεις και τα απωθημένα της στην επιφάνεια. Λειτουργεί τοξικά, γεμάτη οργή και ζήλια. Η μεταξύ τους σχέση κλονίζεται. Θα μπορέσουν άραγε να σώσουν τον γάμο τους;

Ακόμα και η αδερφή του Άλφρεντ, Άστα (Τίνα Βασιλοπούλου), είναι για τη Ρίτα άλλος ένας «εχθρός», που πρέπει να εξοντώσει, ώστε να έχει μόνο για τον εαυτό της τον Άλφρεντ.

Η μοίρα όμως έχει ακόμα ένα χτύπημα να τους δώσει…

Υπάρχουν στιγμές που οι φόβοι και οι ανασφάλειές μας μπορούν να κάνουν το χειρότερο κακό σε εμάς και τους γύρω μας. Υπάρχουν σχέσεις που κλυδωνίζονται καθημερινά γιατί οι άνθρωποι λειτουργούν με το εγώ τους. Πολλές φορές μάλιστα επιβάλλουν τα θέλω τους στους συντρόφους τους, για να μπορέσουν να νοιώσουν ολοκληρωμένοι, όπως αυτοί νομίζουν. Όταν δεν γίνεται αυτό που θέλουν, ξεσπούν και θρυμματίζουν ό,τι ελάχιστο έχει απομείνει όρθιο. Χάνονται σε ασήμαντα μισοσκοτεινά σοκάκια, μη μπορώντας να φτάσουν στο ξέφωτο για να λυτρωθούν.

Η Κορίνα Χρυσάιδου χειρίζεται με ζήλο την ηρωίδα της. Την κάνει μισητή στον θεατή, την κάνει να ακροβατεί πάνω σε ευαίσθητες λεπτές γραμμές και διογκώνει την εμφάνισή της. Αν αυτό ήταν το στοίχημά της, το κέρδισε με το σπαθί της. Το κόκκινο φόρεμα που φορά στην αρχή ορίζει σαφέστατα την ταυρική ψυχολογική της κατάσταση. Ο Γιώργος Χαρατζάς, στο ρόλο του Άλφρεντ, χρησιμοποιεί μια πιο ειρηνική, οικεία και γήινη προσέγγιση. Πατάει πάνω στο θέμα και ελίσσεται, δίνοντας όλες τις διαστάσεις του χαρακτήρα που υποδύεται.  Δεν ξέρω πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να συνυπογράφουν και τη σκηνοθεσία, αλλά έφτιαξαν μια νόρμα ισορροπίας.

Τα κοστούμια της Τίνας Βασιλοπούλου οριοθετούν την έκβαση των σκηνών, την ψυχοσύνθεση των ηρώων. Γίνονται μέρος της παράστασης. Ένα λιθαράκι που βοηθά τον θεατή να χωθεί ακόμα πιο βαθιά σε αυτό που βλέπει. Η Τίνα υποδύεται και την Άστα, την αδερφή του Άλφρεντ, στην παράσταση. Η ατημέλητή της εμφάνιση, η αέρινη υπόσταση με την οποία μπόλιασε την ηρωίδα της, ήταν αφοπλιστική. Ο Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, που υποδύθηκε τον Μποργκχάιμ, συμπλήρωσε ένα δύσκολο πάζλ ισορροπώντας τις σκηνές. Ήταν εξαιρετικός στον ρόλο του και έγινε αγαπητός εύκολα.

Τα φώτα, η μουσική και ο προτζέκτορας με τις σκηνές του Γιάννη Ανδριόπουλου στον ρόλο του μικρού Έγιολφ, βοηθούν στις μεταβάσεις αλλά και την πορεία της παράστασης μοναδικά. Τα δυνατά νοήματα της παράστασης, η απώλεια, οι οικογενειακές σχέσεις αλλά και η ζωή μετά από ένα τέτοιο συμβάν, κάνουν τον θεατή να αναλογιστεί προσωπικές του στιγμές, να πάρει κάποια μαθήματα, να εξελιχθεί.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Χένρικ Ίψεν

Απόδοση, Διασκευή: X-Act Art

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χαρατζάς, Κορίνα Χρυσάιδου

Σκηνικά, Κοστούμια: Τίνα Βασιλοπούλου

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας

Βίντεο: Σπύρος Διαμάντης

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Διανομή

Κορίνα Χρυσάιδου ( Ρίτα )

Γιώργος Χαρατζάς ( Άλφρεντ)

Τίνα Βασιλοπούλου ( Άστα )

Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος ( Μποργκχάιμ)

Γιάννης Ανδριόπουλος (Έγιολφ)

Διάρκεια παράστασης: 1ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Μέρες και ώρες των παραστάσεων κάθε Κυριακή στις 8.30μμ και Δευτέρα στις 9μμ

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€,

Φοιτητικό, Μαθητικό, Ομαδικά, ΑΜΕΑ: 10€

Ανέργων 8€

Ατέλειες: 5€

Προπώληση :  https://www.more.com/theater/o-mikros-egiolf-tou-xenrik-ipsen/?evId=619462

Θέατρο Από Μηχανής

Ακαδήμου 13, Αθήνα, 10436

Στάση Μετρό Μεταξουργείο

Τηλ .κρατήσεων:   210-5232097

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments