6949256666 press@keysmash.gr

Ο συνεργός @ Θέατρο Επί Κολωνώ

keysmash powered by dycode

Δεν θα σας πω το παραμικρό για αυτή την ιστορία. Δεν θα αποκαλύψω καταστάσεις. Δεν πρόκειται να αναφερθώ καν σε αυτά που μπορεί να διαβάσατε στο δελτίο Τύπου. Μένουμε στο σκοτάδι και ασχολούμαστε με τους τέσσερις ηθοποιούς του έργου. Ο κύριος Χρήστος Κοντογεώργης ως Απόστολος είναι συγκινητικός. Είναι δυναμικός, αν χρειαστεί αθυρόστομος, είναι όμως γλυκύς και χαμηλών τόνων. Φώναξε, άστραψε, έκλαψε, βρόντησε, χειρονόμησε, ήταν ένας άψογος φίλος, συγγενής, σύζυγος και άνθρωπος, ενίοτε πονεμένος, κάπου, σε ένα χωριό της Βέροιας, σε εποχές κάτι φεγγάρια πριν τη σημερινή. Ήταν πολύ πειστικός, όπως πειστικοί ήταν και οι συμπρωταγωνιστές του.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

synergos2215

Στον ρόλο της συζύγου του η κυρία Μαρία Προϊστάκη. Είναι πανάξια στον τρόπο που μετέδωσε τα του χαρακτήρα της. Ένα πλάσμα που δεν έχει περάσει άσχημα στη ζωή του, θα μπορούσε όμως να είχε κάνει καλύτερες επιλογές. Το ότι μικροπαντρεύτηκε δεν αποτελεί μία από αυτές. Ένα πλάσμα με ήθος, γεμάτο αγάπη και απόλυτα λογικό. Ένα πλάσμα τόσο ερωτικό, που μας έκοψε την ανάσα με δυο απλές κινήσεις. Μου άρεσε ο τρόπος που μιλούσε και εκείνος που φώναζε. Όλα της τόσο φυσικά. Στον ρόλο του Θάνου ο κύριος Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Εντελώς πειστικός στο μοτίβο του. Φωνακλάς, παίρνει φωτιά με το παραμικρό, είρων κατά περιπτώσεις και κωλόπαιδο που έχει περικυκλωθεί από ανθρώπους που δεν του αξίζουν. Το φιζίκ του του επιτρέπει να κοιτάζει αφ’ υψηλού, η έπαρσή του όμως μας δείχνει πως η σκέψη του είναι ανησυχητικά πεπερασμένη.

synergos2314

Η κυρία Φανή Παναγιωτίδου υποδύεται τη μητέρα της… Μμμ, ούτε αυτό το στοιχείο θα σας δώσω. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν το επιθυμώ! Πήγα στο θέατρο μην έχοντας διαβάσει, έχοντας φροντίσει να μην ξέρω τι μου γίνεται και αποζημιώθηκα από ένα εξαιρετικό θέαμα. Η κυρία Φανή Παναγιωτίδου λοιπόν είναι μία σπουδαία ηθοποιός, είναι άψογα κουμπωμένη και καλοβαλμένη στον χαρακτήρα που καλείται να ενσαρκώσει. Τίμια, με εξίσου τίμια την πρόθεση και προσπάθεια να παραμείνει δυνατή, με θαυμάσια άρθρωση, με κίνηση που δείχνει δουλειά και πρόβες επί προβών. Οι τέσσερις ηθοποιοί έδεσαν άψογα, αποτέλεσαν ομάδα και δη ομαδάρα και η παράσταση αυτή είναι ένας πολύ καλός λόγος να βγεις από το σπίτι και να πας στο θέατρο.

synergos2217

Πανέξυπνο το σκηνικό του κυρίου Αλέξανδρου Γαρνάβου και της κυρίας Τζίνας Ηλιοπούλου, με το σπιτάκι στο χωριό και όλα όσα το «διέπουν». Δεν μπορείτε να πείτε, σας έχω ήδη αποκαλύψει πολλά. Η σκηνοθεσία του κυρίου Γιώργου Χριστοδούλου είναι γεμάτη κίνηση, είναι ταχύτατη, επεξεργάζεται την ιστορία και το κείμενο του ιδίου με μαεστρία, έχει δεμένο τον θεατή για όσο εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Καμία κοιλιά, κανένα κενό. Όλα είναι στη θέση τους όπως πρέπει. Οι διάλογοι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι πολλές φορές φλεγόμενοι, οι εντάσεις μεταξύ τους όλο σπίθα. Έτσι όπως μιλούσαν, έτσι όπως συγκρούονταν, μου έκαναν σαν ντοκιμαντέρ για την ανθρώπινη συμπεριφορά και το μυαλό του και το πού μπορούν να φτάσουν. Το ξέρετε κι εσείς, το γνωρίζω κι εγώ. Είναι κακό ζώο ο άνθρωπος και μπορεί να το διαβάσατε αυτό εδώ κάπου πρόσφατα. Και αποτελεί αλήθεια πέρα απ’ την αλήθεια.

Τούτη η παράσταση είναι μια γερή γροθιά στο στομάχι, αφορά όλους μας, άνδρες και γυναίκες, αφορά τους γύρω μας και τους αγαπημένους μας. Διαθέτει μία δυναμική αριστοτεχνική, με πλοκή που δεν σταματά πουθενά. Η κάθαρση μπορεί να μην είναι η επιθυμητή, είναι όμως η πλέον ιδανική για το έργο. Η ελπίδα σίγουρα πεθαίνει τελευταία. Και να μην ξεχάσω αυτό εδώ. Η φωνή της κυρίας Αθηνάς Σακαλή είναι υπέροχη!

Κώστας Κούλης

synergos2218

Συντελεστές της Παράστασης
Σκηνοθεσία – κείμενο: Γιώργος Χριστοδούλου
Συμμετοχή στα Βίντεο-Τραγούδι: Αθηνά Σακαλή
Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Τζίνα Ηλιοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Βίντεο: Δομνίκη Μητροπούλου, Αλέξης Ορφανίδης
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Λατουσάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Προϊστάκη, Φανή Παναγιωτίδου

Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12, Αθήνα 104 44

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά
Πρεμιέρα: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου
ΜΕΡΕΣ/ΏΡΕΣ
Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Φεβρουαρίου – 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 15€
Μειωμένο: 12€

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/o-synergos-tou-giorgou-xristodoulou/

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *