Μία πολύ ευαίσθητη χορδή αγγίζει και τεντώνει η παράσταση αυτή. Βασισμένη σε ένα εξαιρετικό κείμενο, το οποίο αποτέλεσε σενάριο για ένα απίστευτο κινηματογραφικό έργο, τούτη εδώ η ιστορία, με την υπογραφή των Nikita Mikhalkov και Rustam Ibragimbekov, δείχνει περίτρανα ότι, τελικά, δεν έχει καμία σημασία ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Γι’ αυτό και η κοινωνία δικαίου είναι μάλλον μία ουτοπική επιδίωξη, ένας φανταστικός προορισμός.
Το βραβευμένο φιλμ – κέρδισε το Grand Prix στο φεστιβάλ των Καννών και το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας – πέρασε στη θεατρική σκηνή, με τη θαυμάσια μετάφραση/απόδοση από την πανταχού παρούσα και πανταχού ψάχνουσα κυρία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου (από τη θεατρική απόδοση του Peter Flannery και την έξοχη σκηνοθετική ματιά της ιδίας. Και εκεί έκανε τα πάντα για να μας εντυπωσιάσει. Και μας έστειλε αδιάβαστους… Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής; Θα μας τρελάνετε, αγαπημένοι; Και όλοι τους τόσο άρτια δομημένοι και κλειδωμένοι στους ρόλους τους, που ούτε για μία στιγμή δεν θεωρήσαμε ότι όλο αυτό ίσως και να ήταν υπερβολικό. Το αντίθετο ακριβώς. Ήταν ακριβώς ό,τι έπρεπε, προκειμένου να ζήσουμε μία σπάνια θεατρική εμπειρία.

Ο στρατηγός Kotov, ήρωας της επανάστασης του 1917 και άνθρωπος τίμιος και ευθύς, βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένειά του. Ένας «φίλος» από τα παλιά επισκέπτεται το σπίτι του και από την πρώτη στιγμή φαίνεται πως οι δυο τους έχουν προηγούμενα. Ο έτερος όμως έχει τέτοιες γνωριμίες με το καθεστώς, που ο στρατηγός μπορεί και να κινδυνέψει. Μιλάμε για τη Ρωσία του 1936, κατά την οποία ο καρκίνος που ακούει στο όνομα Στάλιν, κατατρώγει τις σάρκες και τους ιστούς μίας ολόκληρης χώρας, στέλνοντας στον θάνατο ή στην εξορία (το ίδιο πράγμα δηλαδή) πολλούς αθώους συμπατριώτες του.
Με μερικούς αριστοτεχνικούς χειρισμούς και κάποιες άψογες παρεμβάσεις, για παράδειγμα «κάνει» μεγαλύτερη σε ηλικία την κόρη του στρατηγού, για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ιστορία και την εξέλιξη της μυθοπλασίας, η κυρία Δαλαμάγκα δημιουργεί μία ταινία πάνω στη σκηνή. Αρωγός σε αυτό το εμπνευσμένο σκηνικό που αποτέλεσε εικαστική επιμέλεια της σκηνοθέτιδας και οι απίστευτοι φωτισμοί του κυρίου Γιώργου Αγιαννίτη. Σε κάθε σβήσιμο των φώτων σκιρτάμε. Κάτι θα συμβεί. Και δεν θα είναι καλό.

Ο κύριος Παναγιώτης Μαρίνος, ο οποίος υποδύεται τον στρατηγό, είναι επιβλητικός, λάμπει στον ρόλο του και ακτινοβολεί καλοσύνη. Ένας στρατιώτης που τιμά την πατρίδα του. Είναι φυσικός στις κινήσεις και τις εκφάνσεις του και τραβά όλο τον θίασο μαζί του. Άψογος και ο κύριος Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, στον ρόλο του Mitya, του σε-όλα-αντιπάλου του. Ψυχρός όταν πρέπει, με εντάσεις όταν χρειάζεται και γενικά άξιος συμπρωταγωνιστής. Ο κύριος Ανδρέας Ζάκας, στον ρόλο του Vsevolod, του θείου της συζύγου του στρατηγού, είναι χάρμα οφθαλμών, με την απλότητα και παράλληλα την τεχνικάτη προσέγγισή του. Θαυμάσια στέκεται και η κυρία Κατερίνα Καλουμένου, στον ρόλο της Maroussia, της συζύγου του Kotov. Όμορφη, λυτή, με όλη τη φυσικότητα του κόσμου και με μία πανέξυπνα δομημένη πορεία. Την ενθουσιάζει που επέστρεψε ο «πρώην», την κερδίζει όμως το στεφάνι της, η πίστη του και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Να τονίσουμε εδώ ότι ΟΛΟΣ ο θίασος στέκεται σε υψηλότατο επίπεδο και πως ΟΛΟΙ οι ηθοποιοί που παίζουν, προσδίδουν πολλά πράγματα στην παράσταση και την ουσία της.
Η μουσική του έργου… Καλά, εδώ βγάλαμε λαγό! Όταν είχαμε κάνει, πριν από καιρό, συνέντευξη με τον κύριο Φάνη Κοκοσαίο, για την παράσταση «Υπόθεση Παραντάιν» τότε (ήταν μάλιστα η πρώτη του στην καριέρα του), είχαμε εστιάσει στο τάλαντο και την οξύνοια. Και έρχεται εδώ, αυτός ο απίστευτος καλλιτέχνης, να υπογράψει την πρωτότυπη μουσική για την παράσταση και να μας αποτελειώσει. Πανέμορφο θέμα, βάλσαμο για τα αυτιά.

Έργο που θα ενθουσιάσει, θα συγκινήσει και θα θυμίσει. Ο Σταλινισμός, στην ουσία είναι ό,τι χειρότερο έχει βιώσει ο σύγχρονος άνθρωπος, μαζί με τον ναζισμό και γενικά ό,τι αφορά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Και θα είναι καλό να συνεχίζουμε να τα θυμόμαστε αυτά. Τίμιοι άνθρωποι πέθαναν σαν να ήταν οι πιο στυγνοί εγκληματίες, επειδή «απλούστατα» κάποιοι δεν τους ήθελαν και αυτοί οι κάποιοι είχαν φροντίσει να αποκτήσουν «βαθιές ρίζες». Σας θυμίζει κάτι; Και μένα…
Κώστας Κούλης
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Θεατρική Διασκευή: Peter Flannery
Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Εικαστική Επιμέλεια: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Επιμέλεια Κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
Σχεδιασμός Ήχων: Φάνης Κακοσαίος
Μουσική Διδασκαλία: Yβόνη Σιέμου
Φωτογραφίες: Στέλιος Δανιήλ
Video/Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Γραφιστικά: Μαρία Κονταξάκη MMMDesign
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου |Art Ensemble
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι:
Βιβή Παναγούλια, Κατερίνα Καλούμενου, Παναγιώτης Μαρίνος, Ανδρέας Ζάκας, Λένα Μπαμπασάκη, Λίλη Τέγου, Γωγώ Βογάσαρη, Βασίλης Σαμαριτάκης, Κίμωνας Δούσης, Νεκτάριος Μάστορης, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος
Πληροφορίες
Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε
Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)
Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα 20.00
Διάρκεια Παράστασης: 110 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), 8 ευρώ/άτομο (για κατόχους αθηνόραμα club & κουπονιών 1+1) και 5 ευρώ (ατέλειες)
Αγορά εισιτηρίων:
0 Comments