Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου στις 15 Νοεμβρίου και ήμουν ανυπόμονος να το δω. Το Θέατρο είναι ένα φιλόξενος χώρος και αρκετά κοντά στο μετρό (σ.α.π.τ.γ.ο.: Συγγρού-Φιξ και φτάσατε), για οποιονδήποτε θέλει να το επισκεφτεί. Το προσωπικό του θεάτρου είναι φιλικό και εξυπηρετικό και υπήρχε πολύ καλή οργάνωση. Γενικά, πρόκειται για έναν χώρο συνολικά ζεστό και όμορφο διακοσμητικά.
Όταν ήρθε η ώρα να μπω στην κεντρική σκηνή για να παρακολουθήσω τη θεατρική παράσταση, μου έκανε εντύπωση που οι τέσσερις πρωταγωνιστές ήταν ήδη στις θέσεις τους και ακίνητοι, μέχρι να ξεκινήσει.
Η υπόθεση έχει ως αφετηρία δύο ερωτικές ιστορίες που πραγματοποιούνται σε δύο διαφορετικές εποχές. Η πρώτη ερωτική ιστορία έλαβε χώρα κατά τον δέκατο ένατο αιώνα, ανάμεσα στους πιο σημαντικούς γλύπτες της εποχής. Τον Αύγουστο Ροντέν και την Καμίγ Κλοντέλ, οι όποιοι ερωτεύονται παράφορα. Ο Αύγουστος Ροντέν διατηρεί παράλληλα μόνιμη σχέση και εμπνέεται από την ερωτική ιστορία ενός παράνομου ερωτικού ζευγαριού, μίας ιστορίας που συνέβη τον δέκατο τρίτο αιώνα, μεταξύ του Πάολο και της Φραντσέσκα, που ήταν και παντρεμένη με τον αδερφό του Πάολο, που τελικά θα τους δολοφονήσει. Ο Αύγουστος Ροντέν δημιουργεί μία σειρά από γλυπτά. Τον Σκεπτόμενο, την Πύλη της Κολάσεως και το Φιλί, που μέσα από την έμπνευσή του για το κρυφό ερωτικό ζευγάρι Πάολο και Φρατζέσκα, αναπαριστά – στα γλυπτά – το συγκεκριμένο ζευγάρι αγκαλιασμένο. Με την πάροδο του χρόνου γίνονται τα πιο εμβληματικά γλυπτά όλων των εποχών, με αποτέλεσμα να γίνει διάσημος. Αντίθετα η Καμίγ Κλοντέλ, λόγω της πατριαρχικής αλλά και ιδιαίτερης εποχής, διαλύεται ψυχολογικά και κλείνεται σε ψυχιατρείο για τριάντα χρόνια.
Οι τέσσερις αυτές ερμηνείες δημιουργούν έναν κόσμο που αναζητά την αγάπη, την αλήθεια και την αφύπνιση του ανθρώπινου πνεύματος. Τα μηνύματα που περνάει η παράσταση, στην σύγχρονη εποχή μας, αφορούν την αναζήτηση της αλήθειας στη ζωή μας μέσα από τον έρωτα και την διαφορετική κοινωνική αντίληψη.
Κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης στην κεντρική σκηνή, απολαύσαμε τέλεια οπτικοακουστική και ο φωτισμός βοήθησε ώστε να δούμε τις κινήσεις των ηθοποιών μαζί με την εξαιρετική ερμηνεία τους, αλλά και την ατμόσφαιρα του έργου. Η μουσική υπήρχε εκεί που χρειαζόταν και αντιπροσώπευε τη βαρύτητα και σημασία του έργου. Η ενδυματολογία, που αναδείκνυε την αμεσότητα και σύνδεση των δύο εποχών μεταξύ των δύο ζευγαριών, ήταν το άσπρο που συνδέεται με το φως, την καλοσύνη και την καθαρότητα.
Μέχρι τώρα είναι η πιο εικαστική παράσταση του συγκεκριμένου σκηνοθέτη και το αποτέλεσμα, εκτός από πλήρως πετυχημένο, είναι από τις καλύτερες παραστάσεις φέτος.
Εξαιρετική παράσταση, η οποία προτείνεται ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες.
Νικόλας Κεραμήτσος
Επιμέλεια: Κώστας Κούλης
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.
Κείμενο−Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά Μαρία Καραθάνου
Κοστούμια Βάνα Γιαννούλα
Μουσική Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Σχεδιασμός φωτισμών Εβίνα Βασιλακοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός Κώστας Μπώκος
Βίντεο Βασίλης Κουντούρης
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή
Βοηθός σκηνοθέτη Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός ενδυματολόγου Τζίνα Ηλιοπούλου
Ιστορικός σύμβουλος Ελένη Δρίβα
Παίζουν Γιώργος Γλάστρας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου
Σε βίντεο Λυδία Φωτοπούλου
Συμπαραγωγή: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Εταιρεία Θεάτρου Sforaris – ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 & Θαρύπου)
Παραστάσεις από 1η Νοεμβρίου 2024,κάθε Τετάρτη 18.30, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.15 και Κυριακή 18.30
Εισιτήρια: https://nkt.gr/plays/h-pylh-ths-kolashs/ & https://www.more.com/theater/i-pyli-tis-kolasis/
0 Comments