Η Μελίνα, η Φώφη, η Μάργκαρετ και ο Μίμης, ήταν αχώριστοι μέχρι που η μοίρα…; Οι καταστάσεις; Όχι, όχι, ο κόσμος τους απομάκρυνε, στην εφηβεία. Αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν έχετε ακούσει την φράση «Τι θα πει ο κόσμος»; Μεγαλώσαμε όλοι μα όλοι ακούγοντας την εν λόγω. Η εικόνα λοιπόν, το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, το τι είναι κοινώς αποδεκτό και τι όχι, μας δυνάστευαν τη δεκαετία του ογδόντα αλλά και μετέπειτα. Σε κάθε οικογένεια ήταν βαθιά ριζωμένη αυτή η φράση, σήμα ότι θα παραμερίζονταν οι ανάγκες μας, τα θέλω μας, τα όνειρά μας. Πολλοί λίγοι ξέφυγαν αυτής της παγίδας, ενώ για τους περισσότερους η ζωή κύλησε μέσα στη δυστυχία, μέσα σε βούλιαγμα της ίδιας τους της υπόστασης. Νομίζω ότι κάπου εκεί φούντωσαν και τα ψυχολογικά ή η ανεπάρκεια της αυτοεκτίμησης, το σύνδρομο της δουλικότητας και τα λοιπά και τα λοιπά.
Θα μου πεις χρυσές δουλειές για ψυχολόγους, ψυχίατρους και τα τέτοια, αλλά μήπως αν γράφαμε την κοινωνία στα παλαιά των υποδημάτων μας να μην τους χρειαζόμασταν καν;
Και δηλαδή ποιοι είναι αυτοί που θα κάνουν κουμάντο σε μένα; Στη δική μου ζωή και στο πώς θέλω να τη ζήσω; Πολλές φορές είχα ρωτήσει και εγώ ως έφηβη, μα δεν πήρα απάντηση…
Ο Σταμάτης Πακάκης, αυτό το πολυτάλαντο πλάσμα, έστησε μια παράσταση, όπου παρόλα τα κωμωδιακά της στοιχεία, είναι ένα βαθύ κατηγορώ σε εκείνη τη χαζή, όχι θα το πω, την άχρηστη φράση που ακουγόταν συνεχώς, μέσα από καθημερινές ιστορίες. Όλη η ομάδα είναι τρομερά κουμπωμένη στους ρόλους της, με τη Μαρία Σωτηριάδου να κρατά τα σκήπτρα, ενσαρκώνοντας διαφορετικούς ρόλους σε όποια ιστορία χρειαστεί, δίνοντας πολυεστιακά όλο το feeling και το mood, αλλά και τις αντιλήψεις εκείνης της περιόδου. Έχει και τον ρόλο του αφηγητή, ώστε να συνδέει στιγμές, σκέψεις, καταστάσεις με ένα αυστηρό και στρυφνό ύφος που φέρνει μπόλικο γέλιο. Η Αγγελική Παρδαλίδου υποδύεται τη Μελίνα, το κορίτσι που έφυγε από τη γειτονιά του στον Κορυδαλλό, όταν οι γονείς του κέρδισαν το λαχείο και έπρεπε να αλλάξει συνήθειες, πιστεύω και φίλους, αφού πια θα έμεναν στο παλιό Ψυχικό και έπρεπε να συναναστρέφονται με την εύπορη τάξη. Αιθέρια, ευαίσθητη, γλυκιά, κέρδισε τις καρδιές μας.
Η Κατερίνα Πεφτίτση ήταν η Μάργκαρετ, που θύμιζε Δυναστεία με το φόρεμα που φορούσε. Απίστευτα επικοινωνιακή, έβγαζε εύκολα γέλιο και στόλισε μοναδικά την παράσταση με το ταλέντο της. Η Αλεξία Παπαθανασίου έκανε το «ταπεινό χαμομηλάκι» που άκουγε στο όνομα Φώφη. Έχει την κωμωδία στο αίμα του αυτό το κορίτσι. Θες οι γκριμάτσες της; Θες ο τρόπος που «τσαλάκωνε» την ηρωίδα που υποδυόταν, θες ο τρόπος που μιλούσε; Από τις πιο δυνατές παρουσίες επί σκηνής φέτος, μας εξέπληξε υπέροχα. Η παράσταση είχε και… Ανδρέα, αλλιώς τι πράσινος ήλιος και κουραφέξαλα; Όχι τον Ανδρέα που υποψιάζεστε, ένα Ανδρέα όμως που μπορεί και να του έμοιαζε σε πολλά. Δεν ξέρω σίγουρα να σας πω, κουτσομπόληδες. Να δείτε την παράσταση και να μας πείτε εσείς…
Ο Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος υποδυόταν τον Ανδρέα, όχι τον γνωστό είπαμε, ήταν ο… συνδετικός κρίκος… για την παρέα των τεσσάρων. Σιγά μην σας πω περισσότερα, λέξη δεν θα μου πάρετε! Ήταν προσχεδιασμένο από τον δημιουργό να αγαπάμε να τον μισούμε για τον ρόλο που υποδυόταν. Πολύ δυνατός, με περισσή ευχέρεια, αλλάζει διάθεση και ψυχισμό στον ήρωά του. Τελευταίο άφησα το διαμαντάκι που ακούει στο όνομα Σταμάτης Πακάκης. Ο Σταμάτης υποδυόταν τον Μίμη, ένα παιδί που οι επιλογές του τον έφεραν σε ρήξη με την οικογένειά του, καθώς η κοινωνία με το μικρό μυαλό της απωθούσε – και απωθεί ακόμα έχω να πω – οτιδήποτε διαφορετικό. Μας έκανε να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να τον απολαύσουμε στο τραγούδι, στο σκέρτσο αλλά και στα καλιαρντά. Τι είναι αυτά; Μια βόλτα από το θέατρο Faust τις Τετάρτες και θα μάθετε.
Σπεύσατε, καθώς δεν θα υπάρξει παράταση στις παραστάσεις, μία και το θέατρο Faust θα σταματήσει τη λειτουργία του από τον Γενάρη.
Πολλά μπράβο σε όλο το επιτελείο, για το άριστο θέαμα που μας έδωσε.
Μαίρη Ζαρακοβίτη
Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πακάκης
Φωτογραφίες-Βίντεο: Διονύσης Μελογιαννίδης
Logo-Σχεδιασμός αφίσας: Στυλιανός Σκιαδάς
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Κατερίνα Πεφτίτση
Παραγωγή: Pink Unicorn Productions
Η ομάδα της Pink Unicorn επιμελήθηκε: σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, sound design, κινησιολογία και χορογραφίες.
Παίζουν, με αλφαβητική σειρά, οι ηθοποιοί: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, Σταμάτης Πακάκης, Αλεξία Παπαθανασίου, Αγγελική Παρδαλίδου, Κατερίνα Πεφτίτση, Μαρία Σωτηριάδου
Το τραγούδι «Τι θα πει ο κόσμος;» υπογραφεί η Κωνσταντίνα Χρίστου
Την ηθοποιό Κατερίνα Πεφτίτση ντύνει η Wardrobe by Gagani Maria
Mέγας χορηγός της παράστασης είναι η ΜΑC cosmetics Greece
Ημέρα και ώρα παράστασης:
Κάθε Τετάρτη στις 20:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Πρεμιέρα: 9 Οκτωβρίου 2024
Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλλειμα)
Εισιτήρια μέσω More.com by Viva https://www.more.com/theater/ti-tha-pei-o-kosmos/
Τηλέφωνο θεάτρου: 210 3234095
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 15€
Μειωμένο (φοιτητές-άνεργοι-ατέλειες-αμέα-ομαδικό άνω των 8 ατόμων): 12€
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
0 Comments